FISKE OCH JAKT I BRÄNNTRÄSK

Älgjakten 2018

så var det dags för rapport kring älgjaktens första 3 veckor. Årets tilldelning är 7+7 och vi har nu fällt dom 7 vuxna djuren, vi har även fällt 3 kalvar.
Vi kommer väl att försöka fälla dom resterande kalvarna under andra hälften av oktober.
Vi kommer nu att få tid för planeringen av vårt blivande slakthus som skall stå klart vid nästa års jakt.
Thomas

Älgjakten 2015

Vi lyckades även detta år fylla licensen på 3+3. Ställa, min 4-åriga tik skötte sig bra och hade en avgörande betydelse för ett par av älgarna.
Markus unghund Ego deltog för första gången och visade stort intresse, bidrog till fällandet av en av älgarna.
Hösten 2016 har vi utökat markinnehavet vilket kommer att göra det lättare för hundarna.

Plantering av röding och öring

Vi har planterat 200 rödingar på ca 6 hg och 400 öringar på 3 hg under november.
All fisk har satts i Brännträsket.
Resultatet vid årets nappatag för harr gav 5 topp 10 placeringar för Brännträsket.

Sommaren 2015

Det har inte varit någon bra fiskesommar så här långt, men än finns det hopp.
Ett par harrar på dryga kilot har tagits.
Nästa helg 1/8 har föreningen klubbmästerskap, då kanske en rekordfisk tas upp.
Mattias med två fina harrar, 1,1 och 1,2 kg.

Älgjakten 2014

Älgjakten detta år innefattade en tilldelning på 4 + 4, vi fyllde licensen utan större problem.
Jämthundstiken Ställa skötte sig bra, första veckan blev förstörd på grund av en benskada redan första jaktdagen.
Som vanligt innebär jakten en trevlig samvaro i goda vänners lag.
Markus med en av sina älgar på sin födelsedag.

Sommar / Fiske

Nu, i början av juli kan man konstatera att det inte varit någon bra fiskesommar, kallt, blåsigt och inte särskilt inbjudande.
Men nu har värmen kommit, 26 grader i dag och solen lyser!
I dag fick en av våra fiskegäster en öring på 5,25 kg, en vacker fisk och en lycklig fiskare. Du kan se dom båda på bilden. 

Älgjakten 2013

Årets älgjakt är nu avslutad. Vi fyllde licensen relativt lätt.
Ställa ( vår jämthundstik) som blivit 2 år skötte sig bra, 4 av älgarna var hennes förtjänst ja även skytten drog sitt strå till stacken.


Torsdag 29 september

Satt i älgtornet i morse och lyssnade till hundskall i riktning mot Dubblaberget, det avslutades med en dov smäll vid sjutiden.
Det visade sig att det inte var älg utan en björn som lämnade jordelivet. Nedan kan du se en bild som visar den skjutna björnen, en hanne på dryga 200 kg.
Det var grannlaget som fällde den.

Söndag 25 september

Älgjakt
Årets älgjakt har varit trög, uselt väder har säkert påverkat jakten.
Vi har inte gått helt lottlösa och det är ju lång jakttid kvar så det löser väl sig.
Björnmöte.
I går lördag stötte Mats på en björnhona med två ungar, avståndet var ca. 60 meter och ganska risigt så han kände nog lite "pirr" i magen. Efter att han pratat med björnarna och klappat i händerna så la dom benen på ryggen och försvann in i skogen.
Skytten i arbete.

Torsdag den 2 juni -11

Körde in efter Kutalidvägen För att sätta upp en informationsskylt vid fångstgroparna. När det var gjort så fortsatte jag in mot Kutaliden och fick då se två älgar på våran nya älgmark, en var en rejäl tjur med ca. 20 cm långa och grova anlag, det andra var en kviga. Jag stod rätt länge och tittade på dom innan dom sakta drog sig in i ungskogen. Efter 10 minuter så tog jag ut Ställa  för att se om hon reagerade på vittringen och det gjorde hon, hon gjorde en snabb runda i skogskanten sen satte hon iväg i spåren efter älgarna. Jag såg henne försvinna över en liten myr och 1 minut senare var det skall, skallen fortsatte 5-7 minuter innan hon tystnade och återkom till mig.
Att hon skulle reagera på vittringen hade jag förväntat mig men att hon skulle söka reda på älgarna och till råga på allt skälla på dom det var en positiv överraskning.
Det kan bli bra det här.

Ställa och Morris som tar en vilopaus.

Tisdagmorgon 12 april -11

Tog en morgonpromenad med Ställa ner till sjön, hon är ju fortfarande ovan med olika ljud och synupplevelser och den här morgonen var det orrar i massor som spelade på isen. Hon ville vända hem för att slippa oväsendet och då fick hon det. Vi har saknat orrarna i vinter, dom brukar komma dagligen under perioden dec-jan men inte i vinter så det är kul att se att dom trots allt finns kvar.
Det är ju nu 3 dagar sedan vi hämtade Ställa och det har gått över förväntan, hon har sovit hela nätterna utan något gnäll och då hon vill ut så gnäller hon vid dörren.

5 Mars

Jag och Markus körde ut med skotrarna på sjön då vi fick se en älg som haltade och la sig ner på isen, det var ett bakben som var av. Jag körde hem och ringde polisen som gav tillstånd att avliva den.
Efter avlivningen drog vi den upp på sågplatsen och undersökte den, det var en fjolårskviga som var kraftigt avmagrad, vikten ca 80 kg, benet var av ca 15 cm under knät på vänster bakben (se bilden). Troligen var skadan 2-3 veckor gammal.
Det var en riktig välgärning att förkorta hennes lidande.
Älgen med ett brutet bakben.

Lördag den 19 februari

Livet utan hund.

Zanda.
Fredag den 4 februari gjorde jag ett veterinärbesök med Zanda, hon hade ju inte blivit helt återställd efter sommarens ormbett. Hennes körtlar var svullna vilket gjorde att hon var tungandad och fick lätt infektioner, dagarna före veterinärbesöket var det ögonen som drabbats. Jag var inställd på en medicineringsperiod och att allt skulle bli bra, men beskedet blev att inget kunde göras och att en livsavslutande injektion vore det barmhärtigaste. Så blev också mitt beslut (men det var svårt) efter en kvarts funderande. Hon ska nu få sin viloplats hemma på sina jaktmarker.
Två veckor utan ständig följeslagare har varit oväntat jobbiga, men nu har hennes matskålar plockats bort och hennes spår i snön snöat över så det blir lite lättare för var dag, men hon kommer alltid att finnas kvar i våra minnen.

Valp.
I fredags tingade vi en 2 veckor gammal jämthunsflicka som vi ska hämta hem sista veckan i april, det ser vi fram emot.

Onsdag 17 november

Det blir inte så mycket av jakt eller fiske för tillfället, älgjakten är avslutad och toppjakten på orre och tjäder har inte kommit igång. Ser fram emot mornarna när björkarna i byn är "nedlusade" av orrtuppar.
Vad gäller fisket så skulle man ju kunna borra sig ett hål och dra upp några fina firrar, men det känns inte särskilt lockande så jag sparar det till våren.
Vi hade besök av grannen Ronny L i går kväll, det blev en del jaktberättelser. jag fick några björnbilder som är tagna i närområdet där man kan konstatera att det varit 5 olika björnar i farten. Lägger ut en av bilderna här, en riktig bjässe.
Detta är bygdens härskare. foto: Ronny L

Harrplantering

Tisdag den 12 oktober

Pojkarna och jag har under första veckan av oktober planterat 19 000 ensommriga harrar i sjön. Totalt har vi därmed satt ut 69 000 harrar dom gångna 6 åren. Det blev ingen laxöring detta år men vi har satt ut 35 000 sedan starten 2004.
Thomas
Sommarbild som visar annkristins harrfångst.

Överraskning

Fredag 24 sept 2010

Igårkväll la vi ut nät i förhoppning om att få en grann sik. Döm om vår förvåning när vi i ett nät hittade denna stora laxöring på 3.1 kg. Utplanterad tillsammans med 35000 andra laxöringar i Brännträsksjön. Thomas och pojkarna har hjälps åt att få fram dessa yngel. Haft dem i dammar, för att när de blivit nog stora utplanteras i Brännis. Nog har de vuxit bra på 5 år...
3.1 kg laxöring.

Älgjakt på egen fot.

FOTSKADA
Så här kan det gå om man tar stövlarna istället för kängorna på morronen då man ska ut och jaga älg. Inget brytet m men en massiv stukning och inom tre dagar ska man ta ställning om det är nån sena som brustit eller om han slipper det...
Mycket svullen fot pga språng efter älg...

Markus älg

Äntligen älgjakt! Markus sköt denna älg på torsdagen. Han var en stolt skytt och den såg fin ut. Bra skjutet. Ingen köttförstöring!
Första älgen skjuten 9 sept 2010. Markus är skytten

Söndag 29 augusti

Greismanfiske
Bosse, Katarina och Sofia har varit här i helgen.
Sofia har haft sin jämthundsvalp (Wilda) med sig, han har fått vara i skogen och träna sig, hon kan bli en riktigt duktig älghund med träning.
Sofia fick en riktigt grann harr samt fina abborrar. Bosse drog en laxöring på spinn.
Lördagkväll bjöd dom på en alldeles utsökt middag.
Dom är välkommna tillbaks.

På en vecka börjar årets älgjakt, det ser man fram mot. Förra veckan lämnade en björn sitt "visitkort" på vägen ca 150 meter från vår gård.

Torsdag 5 aug 2010
Thomas visste inte vad han skulle laga för middag åt mig när jag skulle komma hem denna kväll. Bestämde sig då att åka ut o fiska. Han fångade fyra harrar men släppte tillbaka den minsta. Harr med potatis och gräslökssås och tunnbröd stod på bordet då jag senare anlände hem. Det var såå gott, må ni tro.
Nyfångad och nykokad harr

Söndag 1 aug 2010

STORFISKARE
Mattias har tänkt att tillbringa natten i ett av föreningens bakvalar och naturligtvis så blir det fiske av. Han var ute med båten och fick lite abborrar när nånting stort högg på en fisk han just skulle dra upp. Han kom upp och visade den och han berättade att han först trodde att han hade botten napp och drog båten mot det. Men när han kom fram så virvlade det bara till och en jättefisk försvann. Tyvärr hann han inte se vad det var för fisk, men abborren var ordentligt biten på. Såg dock inte ut som det brukar göra om det hade varit en gädda som varit framme. Kan ha varit en stor-öring. Spännande var det och under kvällen har han fått förstärkning av Fredrik Ö. Hoppas på god fiskelycka....
Som tur var hann Mattias ta en bild av den stora fisk som hotade att sluka hans abborrar.....???????????

Din rubrik

Tilda är en riktig storfiskare. Hon tar alla tillfällen i akt för att komma ut på sjön och fiska. Här har hon en abborre på 3,5 hg. Duktigt!

Älgjakten 2009

Älgjakten 2009 började med att Markus sköt denna 20-taggare på mitt skifte. Jag skjutsade ut Markus till hans pass, åkte sen till mitt eget pass satt mig till rätta, då small det.
Det kan väl nämnas att han 2008 (som var hans första år som älgjägare) sköt en tjur ett par hundra meter från denna plats.
Markus 20-taggare skjuten tidigt på första älgjaktsdagen 2009

BRÄNNTRÄSKET Sön 4 juli 2010

Idag har Jakob och pojkarna varit hit. Som vanligt när de kommer så drar fisket och sjön extra mycket. Pojkarna har blivit riktigt  duktiga fiskare och det bevisade dom även i dag. Fångsten ser ni i bild och jag kan tala om att de smakade gott. Vi halstrade några över eld och några kokade vi. Alla blev goda.
Tog även en filmsnutt med kameran som jag lagt in under video. Mest bara för att prova. Har aldrig använt film delen på kameran så det blev premiär.

Torsdag 24 juni 2010

Fräkentjärn
Torgny och jag har idag gjort en vandring till Fräkentjärn för ett provfiske, resultatet ser man på bilden, ca 10 riktigt fina abborrar som skall saltas och rökas.
Fint väder och trevligt sällskap gjorde det till en bra dag.
Största abborren på 4 hekto.

Fredag 11 juni

Abborrfiske
Tim kom i dag för att stanna en vecka, vi gick till ett säkert fiskeställe där vi fick 35 abborrar på spinn. Tim fick 20 av dessa fiskar, det är duktigt av en (snart) 10 åring. Han tyckte det var kul.
Thomas

Trollingpremiär 8 juni

Det vackra vädret lockade mig ut på sjön för årets trollingpremiär, min förhoppning var att en laxöring längtade efter sin huggpremiär. Jag gav upp efter en halvtimme utan resultat.
Testade då spinnare för att locka en harr, resultatet blev fyra ca 25 cm harrar som fick återgå till sina vattenlekar.
Vittjade mjärden och hittade två gäddor ( 3 och 1 kg), den större är nu flådd och filéad och ligger i kylen.
Thomas

Den2 juni 2010

En fantastisk dag, solen skiner och det blåser svag sydlig vind.
Resultatet blev 3 harrar, den största 50 cm med en vikt av 1,1 kg 1 aborre på halvkilot.
Harr på 1,1 kg fångad i Brännträsket

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Ingemar J lillebror. | Svar 02.12.2010 23.03

Vilka härliga fiskar ni har fått.

Karro | Svar 12.07.2010 01.40

Kul idé att lägga till jakt!

Torgny | Svar 07.06.2010 16.24

Det var en fin bild bra att harren har blivit så stor

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.08 | 11:32

Tack så mycket Thomas och Annchristine för allt arbete ni lagt ner på festen. En fantastisk dag. Vädrets makter var med oss och Brännträsk var i full prakt

...
08.08 | 21:02

Hej !
Besök i Brännträsk har alltid var en högtid att minnas.
Det blev även denna gång och nu vill jag tacka Er alla som
deltagit i planeringen.

...
02.08 | 17:00

Hej!
TACK för den, för oss alla, så betydelsefulla dagen. Tack för modet ni visat. Hoppas det går igen i barn och barn-barn.(även mina)

...
01.08 | 00:45

Hej!
Vi vill tacka er alla för ert nedlagda arbete inför arrangemanget av den trevliga släktträffen,kommer att minnas denna dag lång tid framöver.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS