Dagbok

Dagbok

Lördag den 25 juli 2015

SOMMAREN ÄR KORT
..och i år passar väl den meningen väldigt bra! Men ibland glimtar det till och vi får pärlor som dagen igår!
Extremt varmt och det gick faktiskt att sitta ute utan att både frysa ihjäl och bli ihjälbiten av en massa odjur som normalt surrar i luften!
Livet rullar på ungefär som vanligt  och det är väl tur det! Inga större förändringar!

Torsdag den 23 januari 2015

I går drabbades jag av en extremt smittsam bagarbakterie. Jag som nästan aldrig bakar åstadkom så många som tre sorter. Dessutom skulle jag ha fortsatt med baket om bara inte smöret tagit slut. Bor man som vi gör så är det svårt att göra nåt impulsivt inom matlagning och bakning!
Idag är det ca 14 grader kallt! Det är ju överlevnadsbart men man vänjer sig snabbt vid de mera gynnsamma temperaturer som denna vinter bjudit på!
Önskar er en trevlig fredagskväll😀

Tisdag den 20 januari 2015

Snö, snö och åter snö!
Här har kylan sitt grepp om oss och dessemellan så snöar det!

Fredag den 10 oktober 2014

Bilden intill visar dagsläget som är snö, snö och åter snö!
Hösten är definitivt borta! Vintern är här!
Bara det att man tycker att det är för tidigt! Allt har lagt sig under ett snövitt täcke och det fortsätter att snöa! Idag har det snöat riktiga "lapphandskar"(ett uttryck som vi har i Norrland)". Borde kanske ta reda på vad som ligger i det uttrycket. LOvar att forska och återkommer sen med detta.
Vi har haft fullt upp på Villa Västan! Igår hade vi middag för 12 hungriga jägare som också stannade över natten! Trevligt men det ligger mycket arbete bakom från vår sida. Men det är ju så kul att jobba med människor och arbetsuppgifterna varierar mycket! Annars går livet sin gilla gång och tur är väl det. HA en fin helg alla !

Måndag 29 sept 2014

Markus, vår äldste son, som visas på bilden bredvid, fyller 39 år idag!
Barnen börjar komma upp i ålder och det är precis som det ska vara! Igår fick vi besked om att en av mina bröders äldsta son helt plötsligt dött! Det är en obeskrivlig händelse som ingen förälder borde behöva uppleva! Ord är futtiga i såna här sammanhang och jag ska citera en dikt som  jag läste för länge sen och som lade sig på minnet!
Dikten är skriven av en man vid namn Atle Burman.
"När en blomma bryts i sin vackraste blom
Då blir marken trist och så fruktansvärt tom.
Men kanske ändå att det någonstans finns en äng, eller undangömd skreva,
dit blommor som brutits för tidigt får komma och fortsätta
att växa, dofta och leva"
Var rädda om er, krama era barn en extra gång innan ni skiljs åt. Det kan vara den sista gången du kramar ditt barn!

Fredag 26 sept 2014

Sommaren har kommit och farit! Fort gick det men en sån sommar vi haft! Låt oss gömma den djupt i våra hjärtan så vi kan plocka fram minnen av den när det snöar och är kallt under kommande vinter. Men först ska vi klara hösten även om snön har börjat visa sig redan här uppe i den höga nord!
Vi jobbar som vanligt på Villan och där försöker vi nu ta tag i reparationer och nya etableringar! En bro har byggts till huset och det blev väldigt bra och skapade en helt ny framsida av huset. Nästa grepp blir en handikapptoalett!
Älgjakten har börjat och pågått ett tag och vi har skjutit 2 stora och 1 kalv så det är kvar 1 vuxen + en kalv!
Ställa har skött sig ganska bra men hon har problem med ett framben. Otränad? Kanske är det så! Men det är inte så lätt när husse har problem med sina höfter! Tur vi har hjälp med detta av sonen Markus! Han jagar i detta lag och har haft turen att under åren fått skjuta nästan alla älgar som är  på licensen.
Imorgon ska det bli kalas hos Milton, vårt barnbarn som den 1 okt fyller 8 år!
Bilden visar invigningen av mitt växthus fast det är inte riktigt klart än. Men det är roligt att påta på med detta projekt! Ha en trevlig helg alla!

Fredag den 20dec 2013

Kära läsare!
Nu är det väl ändå dags att det händer någonting på denna hemsida. Det har varit dags länge. Men ni vet själva hur det är. Man har mycket runtikring sig men tack och lov så är det lugnare nu.
Hoppas ni har det bra i stugorna därute så här före jul. En del av er reser bort och andra stannar hemma och tar emot tjocka släkten.
Här i huset kommer barn och barnbarn till oss på juldagen. Då ska det bjudas på vilt från skogen och det enda som ska höra julen till är skinkan. Eller vad sägs om tjocka älgsteksbiffar med god potatisgratäng och kantarellsås. Gravad renstek och tjälknöl.
Det har blivit så hos oss att fr.o.m. Juldagen så serveras ingen julmat.
Det gör att det blir lättare att handla före jul, för bara det som äts upp får handlas. Det har medfört att vi tagit bort en massa saker som ingen eller bara nån åt.Karolina kommer hem till jul och vi längtar förstås alla att träffa henne. Hon kommer hem med fart och fläkt men även ett jullugn som bor hos henne. Jag vet ingen som älskar julen som det hon gör. Bara det att hon spelar julmusik hela året säger väl allt om det..
Ta det lugnt nu och kom ihåg att det finns ett liv efter jul också! Vi hörs!Måndagen den 11 november

Söndag den 11 aug 2013

Lördag den 27 okt 2012

150-årig epok går i graven.


Granen nere vid sjön har fått ge vika efter att i 150 år ståtat med sin fina uppsyn. Detta pga den höga åldern och lite krämpor.
Den som klarade detta mästerverk var förstås Mats Danielsson som är en skicklig trädfällare.
Vi har dessutom fullt hus i alla gårdar utom hos Nordlunds. Vill du se mer bilder av när granen fallerså går du på fotoalbum.


Fredag drn26 okt 2012

VINTER?

Har vintern kommit för att stanna nu? Det ser verkligen ut så. Fast eg. är det bättre än att det ska tina, snöa och tina bort igen.Den här gången frös det ganska ordentligt innan snön kom och det innebär ju bättre isar och bättre skoterföre i vinter.
Vi gjorde en resa ner till Stockholm förra helgen för att fira vår dotter som fyllde 40 år den 16 okt. Det känns så fantastiskt underligt att det gått 40 år sen hon föddes. Men det är så. Man kan säga att eftersom man upplevt att tiden flygigt snabbt iväg så kan man iaf inte ha haft tråkigt under tiden. Tänk så mycket som hänt under 40 år. Inte bara inom familjen utan i hela världen. Nog ser den annorlunda ut nu.
Iaf så fick de äldsta barnbarnen, 11 och 12 år, hänga med till den stora staden. Lite skönt att få ha dem för sig själv utan föräldrarna. Dom gillade detta och hade mycket trevligt och förstås det bästa var ju att träffa sin kära faster Karolina.
Det är fredag och jag har städat och håller just på att göra en kycklinggryta. Massor med ljus är tända! Tycker att det är så mysigt med levande ljus. Skapar en speciell atmosfär.
Markus med familj bodde här under Stockholmsresan vi gjorde och skötte om Ställa. Ställa fullkomligt älskar Markus! Hon  blir alltid lite speciell när han kommer. Men det är ju han som jagar med henne och då får man säkert ett speciellt förhållande till en hund.
Markus m familj trivs såå bra i Brännträsk. Dom tycker att det är oasernas oas. Ja, Jakob och pojkarna trivs jättebra här också.
Ha en trevlig helg alla!

Måndagen den 6 augusti 2012

HÖST

Ja, det skulle man kunna tro men vi fortsätter med sommaren lite till. Så varma dagar som vi har och har haft denna månad har vi knappast haft någon av i sommar.
Men nog är det väl mysigt ändå när vi får börja tända ljus och kura ihop oss och bara mysa! Fast det tar alltid ca en vecka för mig att acceptera att sommaren håller på att vara slut. Men då är det som om jag ser världen med andra ögon. Alla färger som blir under hösten är ju bara fantastiska.
På Villa Västan sjuder det av liv och har gjort det under hela sommaren. Just nu arbetar skolelever från Murmansk för att bättra på svenska och engelska språket.
Och som alltid när man har att göra med ungdomar så blir det högt i tak.
Dom har bott en vecka och stannar en vecka till.
Hör ni till de lyckliga få som får nån potatis i eget potatisland.? Nog får vi potatis men dom måste växa till sig en hel del innan det blir nån storlek på dem. Få se om det hinns med före frosten.
Annars har ju skolan börjat och det brukar ju vara tecken på att allt åter
 är som det brukar efter semestrar och ledighet.
Ha en fin vecka alla!

Måndagen den 6 augusti 2012

FISKETÄVLING I BRÄNNTRÄSK

Årets fisketävling har gått av stapeln. Arnold Eklund är ny regerande klubbmästare och Tim Eklund behöll titeln från ifjol som regerande juniormästare.  !2 personer deltog och  fisken var inte så huggvillig. Men det är ju trevligt med såna här spektakel .
Hjortronen har mognat och det är riktigt gott om dem. Har plockat ca 15 liter bara bakom vårt hus och en bit in i skogen.
Annars så är allt sig likt . Skillnaden är bara väderleken . Man tror att det är sommar nu. Det är så härligt. Hoppas att ni har det lika härligt!

Torsdag den 26 juli 2012

NU KOLAR KOLMILAN
I våras bildade vi ett studiearrangemang runt att bygga upp en kolmila. Nu är projektet verkligen igång. Den har kolat nu i ett och ett halvt dygn så i eftermiddag nån gång bör det vara färdigt. Roligt att lära sig nåt  ursprungligt och som verkligen fungerar. Detta har ju varit många familjers inkomst under lång tid. Men nog förstår ni att dom hade det tungt. Man får arbeta för detta kol och det var ju många som miste livet genom att gå upp på milan för att "klubba " till den. Detta för att den ska sjunka ihop. Då var det så att gick man igenom där och hamnade ner i glöden så tog det inte många sekunder så var man död. Första andetaget fyllde lungorna med giftiga gaser och sen så är ju temperaturen så hög så förbränning sker blixtsnabbt.
Men vi får ut ca 35x100 liter.
Sommaren har äntligen kommit och det har blivit lite lättare med myggen. Men då kommer bromsarna istället och "svidarn".
Annars går livet sin gilla gång. Hoppas att den gör det för er också!

Fredag den 25 maj 2012

Fiskepremiär i Brännträsket.

Nu har äntligen båten kommit i sjön och värmen i luften.
Sommarens första fiske ser du resultatet av på bilden, harren är ju en vårlekande fisk och det brukar betyda att fiskar fångade den tiden är magra och inte särskilt fasta i köttet. Dom tre harrarna du ser på bilden är alla hanfiskar och välmående, vikten på dom är 1,8 , 1,7 samt 1,3 kg, längden på dom större är 44 cm.

Abborren som är en olekt honfisk väger 1,4 kg.

Det kommer garanterat fler fiskerapporter under sommaren.
Thomas

Måndagen den 21 maj 2012

NU GRÖNSKAR DET I SKOG OCH PÅ ÄNG

Man kan inte tro att det gått bara 14 dagar mellan detta fotot och det som är publicerat sist. Men faktum är att det börjar bli gröna ytor här i Brännträsk!
Fast det ligger mycket snö kvar än. Potatislandet exempelvis, där är det som mest med snö. Det går långsamt i år.
Sjön har bara lite is kvar att nedsmälta och efter detta element är borta så brukar det gå fort.
Har krattat hela helgen och som på beställning så har en ond rygg börjat göra sig påmind. Men så här är det ju varje vår och varje år så har jag lovat mig själv att nästa år DÅ ska jag ha bättre ryggmuskler. Men människan är lat och det gäller även för mig så varje år får man känna på sin egen lathet.
Vi arbetar för fullt på villan och det strömmar in förfrågningar och vi får också en hel del bokat. Ikväll kommer det ett gäng arbetare som bott tidigare hos oss och de fact att de kommer tillbaka får ju ses som mycket positivt.
Stella har haft sin kompis Morris här en vecka för att matte och husse med sina barn tog en tripp till utlandet. Hon är förtjust i honom men han går hellre undan än konfronterar!
Ha en fortsatt bra vecka!

söndag 6/5 2012

SNÖ, SNÖ OCH ÅTER SNÖ

Tror vi blir dränkta med snö för det slutar ju aldrig snöa. Lite mindre idag men ändå för mycket. Vi får väl plikta nu för att vi inte fick just nån snö på den första delen av vintern. Ni förstår 28 cm på ca 1 dygn och lägg då till de redan befintliga 90 cm som redan fanns där. Då är vi uppe i ca 1meter snö. Det blir lång dags väntan efter sommaren. Men vi SKA klara av det.
Idag ska vi ha projektavslut på Vindens Hus. Vi bjuder på palt och samtidigt ska det organiseras för den 16/6 då Vindens dag går av stapeln. Då invigs Vindens Hus och ni är hjärtligt välkomna till detta evanemang. Idag dras riktlinjerna upp så  ni får höra mer om vad som händer den dan senare.
Hoppas att  ni, snön till trots kommer att förvalta denna söndag bra!

1maj 2012

FÄRSKA BJÖRNSPÅR
Den här gången var det inte bara spåren vi fick se utan också självaste bamsefar. Vi hade på valborgsmässoafton begett oss till Koler för att försöka tända byns majbrasa men det lyckades inte eftersom det ligger ett tjockt täcke med snö över den. Så istället för att överskölja den med diesel och vara miljöbovar beslöt vi att den brinner nästa helg istället. Då bör snön på den vara borta.
Så vi drog till Villa Västan och tände en liten eld i eldstaden och det kom så många som ca tjugo personer. Vi kokade kaffe och grillade korv och vid halv tio-tiden hade vi frysit nog.
Åkte i sakta mak efter grundselsvägen och jag sa att nu SKA vi se en björn.
Ca i km hitanför Bänkerträsk så står han där. Mitt på vägen. Bamsefar!
Har ju kameran med men hinner inte blinka förrän den kastar sig mot skogen och försvinner med en rasande fart ca 70 meter då han bara lägger sig platt ner. Vi står länge och tittar men av björnen syns inget mer. Men bilder på spåren och en bild där vi vet att han ligger ner fick vi iaf.
Känner mig fortfarande lite upprymd efter detta scenarium!

Mycket har hänt på den gångna tiden sen sist jag skrev. Vi har följt Gustav till den sista vilan och det gick bara bra. Tim fick följa med och det gick också bra.  Han tyckte att begravningen gick fort. Det var hans första begravning han var med på. Tyvärr säkert inte den sista.

På Villan går allt åt rätt håll. Vi har rätt många konferenser och nästan varje dag ringer det nån ny. Igår bokade vi in en italiensk familj på 5 personer som ska bo 4 dagar i augusti och samtidigt kom det en förfrågan om endagskonf. från Luleå universitet på 30 pers.  Sommaren är nästan fullbokad. Det fattas bara några enstaka dygn som vi inte riktigt har fullt. Det går som vi tänkt.
Intresset för det vi har är stort och folk verkar gilla vårt koncept.
Det ska kännas som om man kommer hem och det ska vara mkt lugn och ro.
Hörni, Ha en trevlig första majdag alla hemsidesläsare. S

Vill be er om en sak. När ni är in och tittar skriv gärna i gästboken. Ni kan skriva om hur ni har det, vad ni gör, om ni tycker att det saknas nåt på hemsidan eller sänd bara en liten hälsning bara. Det oskrivna bladet är ert.

Måndagen den19 mars 2012

GUSTAV EDIN
En stor poet, en vänlig man, en människa som lämnar spår efter sig har gått över till andra sidan stranden.
Han sa alltid att han skulle leva tills han fyllde 100 år och det gjorde han. Efter detta fast det kanske hade börjat tidigare, så var det som om han började tackla av på riktigt.
Minnena är många, för när vi började husera här i Brännträsk så tillbringade han största delen här och ibland i sin lägenhet i Piteå.
Minns när jag var ute och krattade. Det måste ha varit i maj månad nån gång. Då ropade gustav på mig: Flecka, kom nu hit och ät våfflor och glöm inte att ta ciggaretterna med dig. Då kanske du får ett glas martini bianco också. Då satt vi där på altanen och drack varsitt glas tillsammans med en ciggarett och tittade ut över sjön. Han sa att han sett ppå den här utsikten i snart 100 år och att han aldrig blivit less på det han ser. Varför han ville att jag skulle ta rökat med mig var ju för att han själv slutat röka men att han då kanske blev för sugen när han såg mig röka.
Tankarna är mång en sån här dag. Man känner sig sorgsen men ändå så var det ju bra att han fick dö då han skulle. Den sista i syskonskaran.  En era som gått ur tiden.
Jag vet en speciell person, mitt barnbarn Tim , som hade en speciell relation till Gustav, som kommer att sörja honom. Han hade en sån aktning för Gustav. Gustav skrev brev till honom som han inte kunde läsa för att det var skrivit med skrivstil. Han har breven väl bevarade i en fin ask därhemma.

Vi människor är som stjärnor.
Vi blossar upp och glänser ett tag. Somliga skiner starkare och längre än andra.
Du är just en sån stjärna som kommer att skina och lysa för evigt.

Lördag 21-1-12

VERKLIGEN VINTER
Nu har vi vinter såsom vi är vana vid den. Det är snö i massor och jag misstänker att den sista snön inte har kommit än.
Allt går sin gilla gång. Det är bara i Villa Västan det händer saker. Idag har vi lagt en ny matta i en av lägenheterna och i eftermiddag blir det hallstädning.
 
Annars är allt som vanligt och jag antar att det är väl bra.

Onsdag 2 nov. 2011

UR LED ÄR ÅRSTIDEN
Man kan verkligen fundera både en och två gånger angående vädret. Hörde just i radion att man skördar jordgubbar som just har mognat i Luleå. Men , hallå, Luleå borde ha minusgrader och därtill snö. Träffade då på en dam igår på affären, som talade om att åren 53 och 54 då var väderleken likadan. Man fick lite snö i februari men bara så lite så att skidåkning var otänkbart. Skulle man åka skidor så fick man helt enkelt bära dem på ryggen. På fotot ser ni vyn ner mot sjön, taget från vårt hus.Detta foto är taget för 2 dagar sen. Man kan gissa på sensommar, eller hur?
Fast jag måste erkänna : Jag gillar det. Skulle kunna tänka mig en snöfri vinter. Faktiskt! Men bara en vinter så här. Sen vill jag ha tillbaka det vita, det kalla, det strålande.
Igårmorse när jag klev ur sängen så tänkte jag en tanke: idag kommer min bil att gå sönder. Vad tror ni händer. Joo, den gick sönder. Slutade bara att driva hjulen. Inget hände när jag la in växeln. Fick ringa bärgningsbil och forsla den till OK i Älvsbyn. Bärgnningen kostar 1500 och dom undersökte bilen och kom fram till att det var ett inre drivknut så ny är beställd och de underbara killarna på macken kommer att fixa detta så snabbt som möjligt. Fast det kommer att kosta. Och jag som hade tänkt åka till dotra i Stockholm. Men det får bli lite senare.
Thomas har just gått ut med Ställa i älgskogen i hopp om att finna en älg som han kan skjuta med hennes hjälp. Hennes pappa har man fällt 12 älgar för i höst. Hennes mamma 2 älgar och två syskon har man skjutit 2 älgar för. Vore bra om hon fick uppleva det.
Själv har jag knäskurat köksgolvet och bakat bullar. Sköt om er i höstvärmen. Passa på att ta långa höstpromenader för snart så kanske snön kommer. Hu!

Söndag 16 oktober 2011

16 OKTOBER- KAROLINAS FÖDELSEDAG
1972 var året som vårt första barn föddes. Förväntan var så stor, men aldrig anade vi att vi skulle berikas med ett sånt barn som ju Karolina är.
Hon tog väldigt lång tid på sig för att bana  väg ut till livet. Hela 40 timmar. Så ni förstår säkert att det var en utpumpad mamma och pappa som såg sitt barn för första gången.
Snöstormen ylade utanför fönstret på Piteå BB och den dag när Thomas, 5 dagar senare skulle hämta hem oss var hela landskapet insvept i vitt.
Idag är det 11 grader varmt, solen skiner och sjön glittrar blank .
Grattis till födelsedagsbarnet. Hipp, hipp hurra!

Måndagen den 3 oktober

I dagens Piteå-Tidning kunde man läsa om en händelse som inträffade för 50 år sedan, en olycklig händelse som min pappa var inblandad i. Jag citerar P-T :
Fru Lindström från Boden, stångades ihjäl av en ko mitt i Bodens stad. Flera andra personer anfölls också av det galna kreaturet och många som inte fattade att kon var livsfarlig svävade i stor fara. Fru Lindströms sällskap, fröken Holmgren, Piteå, lyckades i sista stund kasta sig bakom en bil och undgick därigenom den ilskna kon. Innan slaktaren Sundkvist sköt ihjäl djuret hade det hunnit stånga en soldat tre gånger, en pojke en gång och en cyklande flicka. Dessutom hade kon slitit sönder rockfodret för polisman B Malmström och bucklat framskärmen på en slakteribil. Kreaturshandlare Johan Eklund (min far/ egen anteckning) , Älvsbyn, försökte genom rop varna de många människorna men ingen tycktes lyssna. En kvinna som ombads springa in i konsumbaren svarade att hon inte var rädd för kon. Slaktare Sundkvist säger: -Det var Eklund som höll på att ta ut kon ur kreatursbilen vid slakteriet när den slet sig. Han fick fatt i repet men det hade gått av. Eklund for efter kon och hittade den på soptippen. Han kom sedan tillbaka och sa att den var omöjlig att ta fast. Vi ringde då polisen och begärde tillstånd att skjuta kon. Sedan for vi ut och sökte den. Kon var stormtokig, troligen av de många människorna och bilarna. Kon stångade förresten slaktbilen i ena framskärmen. Doktor F Benson som befann sig på olycksplatsen där fru Lindström stångades ingrep genast. Han öppnade andningsvägarna och satte igång med konstgjord andning innan fru Lindström fördes i ambulans till centrallasarettet. Fru Lindström hade dock fått mycket svåra ansiktsskador, skador på skallbasen samt hjärnskador. Hon avled efter några timmar." Slut på citat.

Jag minns denna händelse mycket väl, jag var 9 år och när jag kom hem från skolan berättade mamma vad som hänt. Pappa tog händelsen mycket hårt, men insåg också att han gjort allt som stod i hans makt för att skydda människorna.
Lägger ut fler bilder i fotoalbumet, kvalitén är inte bra men jag har fotat av dom från gammla tidningsurklipp.
Thomas

Söndag 21 aug 2011

BJÖRNTIDER
Björnjakten startar i Norrbotten idag. Björnarna är säkert överförtjusta över det rådande vädret. Regn och rusk, regn och rusk. Å andra sidan så har det ju regnat konstant i över en vecka nu. Man börjar bli gode less, milt uttryckt. Vi har fått allt det regn som inte regnat i sommar. Igår gjorde Thomas och jag en utflykt till Arvidsjaur för att äta middag hos en av grabbarna och för att umgås lite m,ed våra sköna barnbarn och då körde vi en annan väg än vi brukade. Då såg man hur mycket det regnat. För samtliga diken är vattenfyllda till brädden och det är allmänt blött, blött var än man i naturen vänder sig.
På bilden ser ni vår hund, Ställa. Hon älskar det blöta och så fort hon har möjlighet så rusar hon ner till sjön, just för att bada.
Kolergården är nu snart vår. Tillsammans med 3 andra personer så har vi köpt Kolergården som inte har det namnet längre utan heter numera VILLA VÄSTAN. Alld detta för att det alltid där uppe på backen blåser en västanvind.
Vi har stora planer på driften av detta lägenhetshotell. Framförallt i vinter då vi ska göra lite reparationer och dylikt.
Hotellet är för närvarande fullbelagt och har så varit under en månad och fortsättningsvis under hela aug. mån.
Det ska bli jätteroligt att arbeta med detta och vi har många tankar och ideer om hur vi ska belägga hotellet.
Jobbar numera konstant uppe i Storforsen och jag måste säga att jag aldrig förr upptäckt detta område förrän jag började jobba här.
Vilket storslaget ställe. Underbar, oförstörd natur och till detta ett dånande, frustande vattenscenarium som man bara blir hänförd inför.
Ni som inte redan varit där : Gör ett besök och förundras över vår härliga natur.
Snart börjar älgjakten och då brukar vår lilla by öka befolkningsantalet med 100 %. Bl. a kommer Torgny från Göteborg och har vi tur så följer han fru, Birgitta med också. Pojkarna Nordlund installerar sig och Markus, vår son flyttar praktiskt taget hit.
Några härliga veckor som bara går i jaktens och potatisens tecken.
Apropå potatis så verkar det som det blir fina pären i år också. 
Nej, nu börjar Thomas baka så nu ska jag ta en långpromenad.


Lördag 16 juli 2011

FJÄRIL VINGAD SYNS I BRÄNNTRÄSK
Sånt fantastiskt väder vi har. Det blåser en stilla sommarbris ute och gräset växer som bara den. Har nog aldrig klippt gräs som denna sommar. Blommorna blommar och allt är som det ska. Det tråkigaste med alla utblommningarna är att man vet ungefär var på sommaren man är. När en ny blomma börjar blomma så vet man att det tar ca 2 veckor innan den börjar vissna och då vet man att hösten är 2 veckor närmre.
Inte för att hösten inte är fin men det är ändå med ett visst vemod som man börjar inse att det är närmare till hösten än vad som är kvar av sommaren.
Vet att man inte ska se det så men åren rusar iväg och jag tycker verkligen att allt går i  ett flygande fläng numera. Håller på att bli gammal men så länge man inte känner sig antik så kanske det finns hopp.
Vi har nyss varit ned till sjön och badat och Ställa har givetvis också följt med och badat. Hon älskar att bada. Kastar sig huvudstupa i vattnet så fort hon får tillfälle. Bra att hon inte är rädd för att bada iaf. Hon växer och nu tycker jag att hon inte får bli mycket större. Ser fram nu mot hösten för att se hur det utvecklar sig med älgjakten för henne. Med tanke på tidigare visat intresse och hur hon betett sig när älg varit i närheten så har vi goda förhoppningar.
Har nu några ledigdagar kvar. Börjar jobba på onsdag och det blir på affären i Ä_byn. Skulle ha varit uppe vid Storforsen ons-torsd, men Birgitta ville ha ledigt så därför blir det jobb i Ä_byn. Nåja, det är ju roligt det med, men inget är som att vara uppe i Forsen. Vi säger att det känns lite som att fara till stugan när man åker dit för jobb.
På lördag är det DIGGILOO uppe vid forsestraden mot forsen. Ska bli mkt kul att jobba den dan och kvällen. Thomas DiLeva bl.a artister är ju där och eftersom han är en av mina favoriter så blir det att spetsa öronen lite extra när han sjunger.
Nej, nu är kl. mycket så det är dags att ta itu med middagsmaten.
Det blir fläsk-kotletter med mandelpotatis och så och sallad. Gott!😘

Fredag 15 juli 2011

Vedkapning = ryggont
Solen formligen strålar över oss och det blåser en skön sommarbris. Vattnet glittrar på sjön och det gnistrar som om det vore diamanter.
I förrgår hjälpte vi Markus lite med vedkapning/klyvning. Thomas kan inte göra så mycket så han fick basa över oss andra. Tyvärr gör ju detta att man förstår att  man har muskler som man inte använder alla dar, ty de ger sig till känna gnm smärta.
Fast sedan man strechat och mjukat upp den gamla kroppen så har det gått bra.
Thomas och Markus åkte just iväg till Öjebyn för att köpa byggnadsmaterial till Markus. Han ska göra nåt med deras garage och då behöver man ju lite smått och gott.
Är ledig denna vecka och jag har fått så mycket gjort så jag är nöjd även om det inte skulle bli nåt mer.

Torsdag 30 juni 2011

JUNI`S SISTA DAG
Idag är det så varmts så man orkar nästan inte tänka. Turligt nog så har man semester. Jobbar numera uppe i Storforsen med turister och så säljer vi en och annan sak. Försäljningen går braa.
Länge sen det skrevs men bla ett 70-års-kalas uppe i Renvallen har vi hunnit med. Där bjöds på god mat och dryck och nästan alla syskonen med familjer var samlade. En trevlig tillställning.'
För er som inte varit in på vår fotoalbums sida har några nya kort att se fram emot.
Orkar inte skriva mer men allt är bra med oss och vi hoppas på detsamma till er alla.

Lördag 11 juni

Klubbmästerskap för Brännträsk fiskeförening.
I dag har det första klubbmästerskapet för Brännträsk fiskeförening genomförts. Ett tjugotal medlemmar deltog i den 32 gradiga värmen. Tävlingen genomfördes i två klasser ungdom och senior. Tävlingen var en poängtävling enligt följande: Abborre 1 poäng, Gädda 5 , Harr 15, öring 50, röding 75.
I seniorklassen fick vi följande prispall 1:a och klubbmästare Thomas Eklund med 47 poäng, 2:a Elin Eriksson 15 poäng, 3:a Fredrik Ögren 7 poäng.
Ungdomsklassen vanns av Tim Eklund 18 poäng, 2:a Joel Lundberg 10 poäng, 3:a Ida Lundberg.

Tisdag 17 maj 2011

17 MAJ - NORGES NATIONALDAG
Heja Norge idag på er nationaldag!
Ja, då har man semester i 2 veckor då. Vädret har hittills inte varit så bra. Det har varit kallt och blåst mycket men idag har det hela vänt. Solen skiner och värmer våra nordiska hjärtan och det behöver vi verkligen.
Våran valp, Ställa är en riktig smutsgris. Hittills har vi behövt bada henne varje dag, ja ibland behövs det fler gånger. Hon går efter dikena och där är det ju bara den där svarta jorden som luktar så äckligt. Fast hon älskar att bada. Ibland går vi ner till sjön med henne och då hon kommer till stranden så tar hon sats och rusar ut i vattnet och simmar kring ett tag. Så det är ju bra att hon inte har problem med det. Hon växer nåt otroligt. Håller på att vara orolig att hon ska bli för stor. Thomas gillar det- Kanske tror han att hon ska bli uthålligare i älgskogen då. Apropå älgar så tog Thomas henne i koppel och hon fick ta upp spåret efter två älgar som han sett tidigare under kvällen när han kom hem från Koler. Hon hittade spårena och drog och snusade väldeliga.
Apropå Koler så jobbas det väldigt mycket där. Just nu ordnar vi för en loppmarknad med lite andra försäljningar också. Vi ska sälja korv och hamburgare också. Ja också fika förstås.Välkomna mellan kl 12-15 , lördag den 21 maj 2011.
Har levererat skyltarna till Långträsk och de tyckte om dem. Så nu har jag målat ytterligare en skylt till Vindens Dag som ska gå av stapeln den 18 juni.
Så nu håller jag på med  den som ska bli Brännträsk-skylten. Ena sidan blir det älgar, skog och vatten. På den andra sidan blir det berg, sjön och en fiskare.
Ja, annars mår vi rätt så bra och livet känns så där bra som man alltid vill att det ska vara.

Måndag 9 maj 2011

SOMMARENS FÖRSTA DAG
Minst 20 grader i skuggan idag. Härliga varma sommarvindar. Jaja, jag vet att vi här uppe i norr inte sett det sista av den kalla biten än. Men man vill ju så gärna tro att det är så.
 Ställa mår bra och frodas må ni tro. Hon kommer att ha sällskap av Morris  den här veckan och dom har redan träffats. Morris tycker att hon är väldigt jobbig eftersom hon bara vill leka hela tiden. Men i övrigt går det bra.
Fast nog tycker då jag att det går ganska bra.Fast hon är ju ett litet dynggräv om ni vet vad det är. Går gärna i diken och den här tiden finns det mycket att smutsa ner sig på. Oftast så är det stående ett varmvattensbad nästan varenda kväll.
Igår blev mina tavlor forslade hem till byn s a s. Har redan fått beställningar på fler tavlor och det känns ju bra. Fast just nu har jag inget material kvar så jag måste in till den stora staden Piteå för att handla det jag behöver.
PÅ jobbet håller vi på med ett vildmarkstema. Skulle behöva en uppstoppad ren. Så har nån nåt sånt i gömmorna hör av er! Idag har vi rest en lappkåta med hjälp av stänger och utanpå det har vi renskinn. Innuti hoprullade renskinn och en lampa som det ser ut att brinna i. Ryggsäck med plunta, kåsa och lite annat smått och gott. Över lampan hänger en kaffepanna. Blev ganska bra, faktiskt.
Thomas har lånat ut den uppstoppade älgskallen som farfar Johan sköt i Ljusträsk 1958. Det är en stor 20-taggare. Kan nog bli fint på väggen där. Väl man får upp den.
Imorse när jag åkte på jobbet så var det fullt med grodor på vägen och det innebär väl att parningen antingen är avklarad eller så har den just börjat.
Ormarna har då kommit fram och det verkar bli många även i år. Operation borttagn ing av orm är påbörjad. Får bara inte bli som det blev med Zanda.
Ja, ni får ha det bra alla och ta vara på era dagar. Gör dom till dagar värda att minnas. 🤩

Måndagen den 11 november

FÖRSTA VARDAN EFTER PÅSK
Solen strålar ner från en nästan molnfri himmel och det blåser lite. Men det känns ganska varmt och det är ju hela 8 grader varmt.
Hittade påsen med 2 rosenbuskar i källaren som jag glömt att jag satt dit i höstas.
Dom har klarat sig fint och har redan börjat utveckla gröna blad. Har fått lov att hämta brunnen hästskit hos Birgitta Forsman på hennes ranch. Det ska sitta fint att blanda det i jorden. Särskilt rosor lär gilla just den gödseln.
Sätter ut en bild på Ställa så ni ser att hon växer så det knakar. Personligen ser jag helst att hon inte blir så stor. Men om man tittar på hennes tassar så förstår man att hon borde bli stor.
Det är en hund med väldigt mycket självförtroende. <Har hon bestämt sig för nåt så får man verkligen jobba för att få henne på andra tankar. Igår kväll gick Thomas och jag på en prommis efter byavägen och försökte locka henne med. Men hon låg nedanför bron och det gick inte att rubba henne. Jaja, tänkte vi då. Hon får väl stanna hemma då. När vi kom tillbaka en halvtimme senare så låg hon kvar på samma ställe. Bra eller dåligt.? Ja inte vet jag, men det är ganska jobbigt mer en envis hund.Påsken är över och alla barn med familjer utom Karolina har varit hemma i Brännis. Karolina stannade hemma och det är ju jobbigt att resa och hon reser ju så mkt i jobbet så det kan säkert vara skönt att bara vara några dar. Men vi saknade henne och hennes glada upptåg och skratt.
Det har varit ett konstigt påskfirande för vi har ju nästan ingen snö kvar så fiske var det bara inte att tänka på. Istället har vi krattat, eldat och kört fyrhjuling och naturligtvis ätit en hel del.
När barnen åkt och allt blev stilla och tyst så tog jag cykeln och åkte till bäcken som rann stilla och tyst. Svanparet har redan slagit ner sina bopålar och det andades vår i hela luften. Tänkte då att hur ska man beskriva detta för att andra ska förstå vilken ynnest det är att få leva och bo mitt i detta.😀Just den här årstiden känns det speciellt fantastiskt att bo här. I juni månad har vi bott här i 3 år. Det har verkligen gått bra och har man ibland längtan att träffa andra så har man bilen . Då är det bara att åka iväg och nån timme senare vara nöjd och återvänder till vårt paradis. För det är det verkligen.


20 april

Påsken närmar sig.
I morgon är det skärtorsdag och man kan konstatera att det inte blir någon skoterkörning denna påsk. Tim och jag har garagerat skotrar och kälkar i dag, snön är borta på gott och ont. Förra påsken körde vi fast i "ovanavattnet" och då var det mycket snö kvar.
Sätter ut en färsk bild på Ställa så ni kan se hur hon växer och blir vackrare för varje dag. Hon är en trevlig hund som vi säkerligen kommer att ha mycket glädje och nytta av.

Lördag 9 april 2011

STÄLLA HAR KOMMIT HEM
Idag har vi åkt  the long and windy road till Hakkas om ligger ca 44 mil från Brännträsk.Alltså inalles ca 88 mil. Det känns i baken och benen må ni tro.
Den som inte verkar vara så påverkad är Ställa som för första gången har åkt bil och låg hela resan och sov mellan Tim och Tilda soma har assisterat under resan.
Denna hunden är helt otroliog. Man väntar bara på när det ska braka loss. Men hon är så lugn och efter att ha inspekterat huset, luktat och smakat så slog hon sig till ro bredvid husse som satt och tittgade på TV. Hon gnyr när hon vill pinka och när hon ville göra nr 2 så gnällde hon så vi förstod att nu är det dags.
Dessutom är hon en riktig skönhet. Ja, ni kan ju själva titta på bilden så förstår ni vad jag menar.
Våren har kommit till Brännis. Snön tinar bort fort, fort så skoterföre till påsk fär vi nog titta i det blå efter. Fast idag har det inte varit varmt. Det har stormat faktiskt och inget skönt alls. Tur man har värmepump i huset så det var varmt och skönt när vi kom hem.

Onsdag 30 mars 2011

MÅNADENS NÄST SISTA DAG
Vilket fantastiskt vårväder vi har, kalla nätter och soliga varma dagar.
I går var jag (Thomas) ute på en ca 3 mil lång skotertur med fiske och frsk luft.

Söndag 20 mars 2011

VÅR
Vårväder och solen lyser. Ute på sjön och fiskat och dragit upp abborrar som nu puttrar i en panna. Ska ätas med potatis och löksås.
Nu stundar ljuvliga tider. Det droppar från taket och man känner hopp inför framtiden. Denna helg har Nordlunds hus varit i drift och det är väldigt roligt när husen runtikring bebos.
Vi har varit ute och sparkat en lång sträcka och det var härligt må ni tro.
I helgen har vi inte haft besök av barnen för alla har varit på sina egna äventyr.
Men Mattias förnekar sig aldrig. Han kommer troget varje helg. Det är ju alltid roligt när han kommer.

Fredag 18 mars 2011

NY FAMILJEMEDLEM
 Idag har vi varit till Hakkas som ligger ca 25 mil härifrån, och valt en liten prinsessa som kommer hem till oss i början av april.
<hon är en renrasig jämte och hon är lika snygg i verkligheten som hon är på b ilden.
Hon är en mycket vänlig och snäll hund men tro inte att hon är mesig för det. I sin syskonkull som består av 11 syskon tar hon ofta kommandot och är väldigt kaxig. Hon är stabilt byggd så hon ska nog orka gå i älgskogen så småningom.
Hennes mamma är bara 2 år och det är hennes första kull och man måste ju säga att det var väldigt duktigt av henne att föda och ta hand om 12 st valpar. Dessutom är hon en bra älghund då det skjutits flera älgar redan för henne och hennes pappa är också en mkt duktig jakthund.
Ialla fall så längtar vi tills vi får hämta hem henne. Vi har gett henne namnet Ställa.
Fler bilder på henne finns i fotoalbumet.

Söndag 6 mars

SKADAD ÄLG SKJUTEN
Nu är det väl länge sen vi skrev nåt och ni tror väl att vi har gett upp. Men det har varit mycket för oss under denna period så då får sånt här ligga i träda ett tag. Men tänker rapportera från ett soligt Brännträsk att nu äntligen har vädret vänt. Under en veckas tid har vi haft varmt och underbart väder. Precis som vi vill ha det.
Vi har under den gångna veckan haft Sofia Greismans fina Jämthundstik, Wilda, och det har gått bara bra. Hon är ju 1 år gammal så lite spännande var det. Men hon har varit lösspringande hela veckan och ner till sjön är det längsta hon farit.
Däremot hade hon både tur och otur igår när Thomas och Markus skulle ut på en skotertur för att hitta en bortblåst koffertmatta som legat för rengöring vid bron och hittar istället en älg med avbrutet bakben. Hon lade sig ner på isen för hon var säkert utmattad, och Thomas ringde till Pite-polisen för att få tillstånd att avliva henne. Efter många om och men fick han då äntligen tag på en polis och fick tillståndet. Under tiden hade älgen gjort ett utfall mot Markus som då önskade att ett avgörande snart skulle komma.  Markus hade stannat på isen med sin skoter för att hålla koll på älgen. Markus satte det fällande skottet och den dog ögonblickligen, skjuten i halsen och lidandet var slut. Den är nu flådd och ska så småningom bli till hundmat. Vi har ju tingat en jämthundvalp som kommer till oss i april. En flicka. Då blir det ju bra när den så småningom kan börja äta den kraftiga maten.
Nu stundar sportlov för Arvidsjaur-eleverna och då gäller det ju våra barnbarn och vi får den äran att ha de två äldsta på besök några dagar under veckan. Synd bara att man jobbar hela veckan, men Thomas är ju hemma , så det ska nog gå bra.
Livet är kort och går så fort så det gäller att hänga med och upptäcka så mycket som möjligt i vår underbara värld. På åtgerseende.🤩

Torsdag 24 febr

LIVET GÅR VIDARE
Trots allt! Tur är väl det. Att känna det som vi känt sen Zanda dog det vore inte lätt att leva med alltid. Har faktiskt tingat en jämtvalp i Hakkas, 25 mil bort. Där växer hon just nu upp. Vi har ingen aning om hur hon ser ut, men snart ska vi åka dit och välja valp. Så ni förstår, livet går verkligen vidare. Men Zanda , hon kommer alltid att finnas i våra hjärtan.
Jobbar på som vanligt i Älvsbyn. Jag pendlar ca 50 mil i veckan och det är otroligt hur bra det går. Ska fortsätta så ända till september månad träder in. Sen får vi se. Tror nog att det ska lösa sig.
Kylan håller sitt grepp om oss och det gör det ju i hela Sverige iofs. Men Thomas säger just att inatt ska kylan släppa. Jag synar.
Nåväl vi går ju mot vår så nångång ska det väl bli varmare.  😀

måndag 14 februari

ALLA HJÄRTANS DAG
Får hoppas att alla haft en fin hjärtans dag. Själv har jag jobbat hela dagen och som ni säkert förstår så är det spännande med färderna mellan destinationerna eftersom det är väldigt kallt . Inatt skulle det visst bli runt -40 grader. Sitter på övervåningen ikväll eftersom det  är varmare så.
Ja nu är det 1.5 veckor sen Zanda dog. Det har varit tunga dagar eftersom hon är så saknad. Man hör henne ibland och glömmer att hon är borta.
Mycket händer i världen. Tycker att det blåser en frihetens vind genom världen. Hoppas att alla diktaturer störtas och att demokratin får fritt fram i alla världens länder. Synd att de som sitter vid makten inte förstår att man inte kan få folket på sin sida om man ständigt motarbetar sitt eget folk. Jaja, världens folk har mycket att lösa. Hoppas att meterologerna har fel om återstoden av veckan ang. kylan. Jag menar , de har ju gjort det förr.'

Lördag 5 febr

Att en hund kan göra så stora avtryck som det Zanda har gjort. Saknar henne verkligen mycket. Imorse kom hon inte upp i sovrummet för att väcka oss som hon gjort de senaste 3 åren. Kändes konstigt. Varän Thomas gick så nog skulle hon hänga med. Med glädje tänker vi på så fri hon fick vara hos oss. Tror att det är få hundar som fått uppleva en sån frihet som hon hade och det känns gott att tänka på.
Här i Brännträsk har det snöat lapphandskar men det känns ganska behagligt ändå ute. Ca - 15 grader kallt
Kan göra er nyfikna. Inom kort kommer det kanske att hända saker här i Brännis. Kan inte avslöja nåt än men så fort allt är klart så lovar vi att ni ska få vetskap.
Kan bara säga att det kommer att sätta Brännträsk på kartan. Spännande.....

Fredag 4 febr 2011

EN SORGENS DAG
Idag har vår hund Zanda fått vandra vidare till bättre jaktmarker.
Thomas har varit till veterinären för att få en diagnos på hunden som varit sjuk ända sen hon fick ormbettet i somras.
Hade cancer i hela kroppen men mest kring lymfan. Lungorna starkt påverkade och de senaste dagarna har man kunnat se  förändringar på ögonen. Hon hade gommen full av sår som blödde.
Så det svåra beslutet att låta henne gå. Men under hela sin levnad har hon varit en fri hund så det kändes som det enda rätta att  göra. Men det är inte lätt'
Vila i frid, lilla Zanda.

Söndag 30 jan 2011

VÅR?
Kan det vara våren som är på väg? Åtminstone så vill vi ju tro detta. Fast jag är rädd för att vi inte har sett sista vinterscenariot än. Men det lättar att få såna här gudomliga dagar som vi haft nu på sistone. Hitintills har jag sett 57 vårar komma och varje gång förundras man i djupaste glädje över denna årstid.
Här i Brännträsk går allt sin lugna, gilla gång. Thomas har skottat med traktorn runt alla gårdar  så nu är det bara att komma och bevista fritidshusen. Känns roligt att det framöver åtminstone på helgerna blir lite mer livat i byn. Ibland känner man sig faktiskt lite ensammen här . Känner bara detta över vintrarna. Annars går det utmärkt att vara allena.
Idag har vi -4 grader och det är mulet men ändå väldigt ljust. Det blåser inte utan allt är stilla och tyst.
Eftermiddagen ska jag ägna åt måleriet av skyltarna till byn härintill. Längtar tills jag får dom färdiga för att sedan påbörja skyltar till vår egen lilla by.
Skrev ju att jag eller vi skulle bli bättre på att skriva oftare men det ser inte ut att bli så. Så framledes får ni titta in och inte bli alltför besvikna om det nyskrivna ordet skulle saknas. Ha en fortsatt trevlig söndag på er alla. Imorrn är det en ny vecka med nya........ 

Lördag 22 jan 2011

FÖR 75 ÅR SEDAN

Idag kom Markus med familj hit till Brännträsk för att lämna deras hund, Morris här, Själva skulle de vidare till Luleå och Leos Lekland. Innan dom for så lämnade han Piteå-tidningen av den 10 januari 2011 och sa att det var hälsningar från Tommy (Marias pappa) att vi skulle läsa under "Ur vårt arkiv". Detta vi gjorde och ni ska också få läsa följande:

Ett trevligt bröllop firades annandag jul i brudens hem i Brännträsk då stenhuggaren Per Algot Vist i Ytterhogdal och fröken Valborg Edin sammanvigdes. Vigselförrättare var pastor Olsson, Älvsbyn.
Ett hundratal gäster voro inbjudna. Efter vigseln intogs middag varvid pastor Olsson talade för bröllopsparet. Därefter vidtog dans under Ådalingarnas taktfasta musik och stämningen var hela tiden den bästa.

Visst är det underligt . Valborg är ju Thomas moster. Ja hon lever ju inte längre. Men det var ju trevligt så här 75 år senare att få bevista deras bröllop om än från avstånd.

Fredag 21 jan 2011

SNÖ
Att det är gott om snö råder det inget tvivel om. Kvistar och grenar tyngs ibland ända ner till marken av all snö. Vackert men känns också lite tungt med all vinter omkring oss. Såna här perioder brukar åtminstone jag drömma om varmare länder. Tänk att få bo ex i Grekland eller Portugal under vintern. Stänga fönsterluckorna här hemma och öppna dem nån gång i maj månad när man återvänder hem. Vore det inte skönt. Men till det fodras det att du har gott om stålar och fortfarande saknas det en hel del av den varan hos oss. Inte för att klaga för vi har precis allt vi behöver men en liten slant extra vore inte dumt att erhålla.
Fortsätter att vara sjuk. Om ni minns så bestämde jag vid nyåret att detta skulle bli mitt friskaste år och hitintills verkar det som om nån vill straffa mig för det uttalandet. Sjukdomarna avlöser varann. Nu senast magsjuka under 2 dagar. Mår just nu som man förtjänar efter en sån åkomma. Tar det bara lugnt och försöker att bli bra så fort som det bara går.
Fick en bil av min man häromdan. En passat combi, dieselbil som bara har haft en enda ägare. Den ser ut som ny och har varit servad var 2000:e mil. Jag kör ju ganska mycket och det blir ju en viss skillnad i bränslekostnad med denna bil.
Så det var väl gulligt gjort av min man😘.
Funderar på att gå en runda i byns gårdar och kolla hur det står till med värme och vatten. Kanske skotta litegrann runt broarna. Ja, Thomas har ju skött grovskottningen med traktorn , men det blir ju inte bra förrän man finlirar med snöskoveln och sopar bort lite snö på trapporna.
Har ni märkt hur magiskt allt sett ut på kvällen och natten nu under veckan tack vare den stora fullmånen vi haft och fortfarande har . Till det att det varit så milt har ju gjort att man velat ut och bada i månskenet. Härligt med såna inslag!
Ha nu en riktigt trevlig helg  alla läsare. På återseende....,...

Fredag 15 jan 2011

Solen skiner över ett vykortsvackert landskap och termometern visar -18, vad kan man mer begära. Ja visst kan man önska annat, en härlig sommardag med sol och 20 grader varmt eller en septembermorgon på älgpasset när dimman just har lättat. Alla årstider har sin tjusning.

Har varit till Övertorneå med mina chefer på en inköpsresa. I butiken säljer vi ullkläder som till verkas där av Simu Nordic. Ni har säkert hört talas om det märket.Sen man sett vilken tid det tar och vilken procedur det är  innan man kan börja skapa plagget så förstår man att det blir pris därefter. Alla plagg klipps ut för hand och allt sys för hand. Kan bara rekommendera plaggen eftersom dom är så gedigna och vackra dessutom. Äger man ett sånt plagg och sköter om det (gjord av levande material) så har man glädje av det plagget länge, länge. Har du inte tidigare besökt vår butik så gör det. Du kanske hittar västen, koftan, capen eller mössan och vantarna du länge önska äga.


Vad är väl en sväng mot Torneå om man inte åker förbi Haparanda och visiterar IKEA. Bara den inspiration man kan hitta där gör det värt ett besök. Alla oaser dom har skapat gör att man vill köpa. Handlade inte allt för mycket men det är ju klart att det följde hem en del fina saker.
Zanda fortsätter som hon börjat. Nu har hon lyckats få av en tand och detta har "bloat" länge men nu har det upphört. Dessutom är det en framtand så det kan ju vara ett trauma i sig. Men nu ser hon ut att ha ridit ut den värsta stormen runtikring detta. Hon är en glad hund igen.
Det var länge sen vi skrev men lovar bot och bättring. På återseende.....

Onsdag 5 jan 2011

TRETTONDAGSAFTON
Så var det helg igen även om folk gör lite annorlunda saker denna helg. Jag menar då i förhållande till jul😀😀-och nyårshelgen. Denna afton är det många som beger sig ut och dansar och träffar folk bara för att umgås lite.
Kommer ihåg hur det var när man var yngre. När barnen inte behövde barnvakt längre ordnade man lite trevligt för barnen hemma och så åkte man iväg till stans inneställe: Laponia. Som fortfarande tycks vara Arvidsjaurbornas inneställe.
Träffade nya och gamla bekanta, åt nåt gott och dansade hela natten lång.
Allt detta känns idag lite fjärran och inte så lockande längre. Bara tanken kan göra en trött. Men allt har sin tid. Man kommer in i nya flow´s och det känns bra.
Har jobbat några timmar idag och det verkar som min förkylning är på väg tillbaka. Missräkning, missräkning. Detta år hade jag tänkt skulle bli mitt friskaste hittils men so fare har jag inte riktigt hittat det spåret än. Thomas är fortfarande förkyld men mycket bättre blir det dag för dag.
I morse när jag åkte Brännträskvägen så låg tempen mellan -28 och -32.
Hade tänkt vända för det är ju otrevligt om det skulle hända nåt och de allra flesta dagarna är det ju ingen annan än jag som färdas efter den här vägen. Men döm om min förvåning var stor när jag närmade mig kallhålet Älvsbyn och det bara blev mildare och mildare. Slutdestinationen hade en temp på -22. Blida.
Just i skrivandes stund är det bara -17 grader. Så det går ner och det går upp.
Annars har vi det bara finfint här. 😀

Lördag 1 jan 2011

NYÅRSDAN
Ja, så har vi gått över gränsen igen. Gränsen mellan ett gammalt och ett nytt år.
Känns alltid lite förväntansfullt med ett nytt år och vad det kan komma att innehålla. Turligt nog får vi inte veta det. Det är som vädret. Man får helt enkelt se. Fast man kan påverka mycket själv. Negativt eller positivt.
Tycker att jämte Långfredagen så är nyårsdan den längsta av alla våra ca 300 dagar vi får på ett år. Men jag klagar inte. Alla andra dagar går ju alldeles för fort.
Thomas och jag firade in det nya året alldeles allena. Barnen var på sitt håll och visst hade vi kunnat bjuda hem  folk att umgås med denna afton, men vi tyckte att det skulle bli skönt med bara just vi två.
Thomas stod för middagen. Renfilé med potatis och sallad . En liten flaska vin strök med i den middagen också. Snaskade på falska potatisbakelser (hembakta)
och skålade in det nya året i öl.  Få se om det har nån effekt på resten av året.
Vi hade inte en raket så vi ropade ut Tennisons Ring, klocka ring i tysta ödemarken.Endast gud var vår åhörare. Tänkte se att det var slöseri att en så här fin by står tom en kväll som denna.

Torsdag 30 dec 2010

AVSKED

Som ni nog alla förstår så har Karolina farit till flygplatsen för att åka hem till sitt. Till Stockholm. Det känns alltid tråkigt när hon far för då vet man att det kan dröja månader till nästa gång.
Skulle önska att vi bodde närmare varandra så att man fick chansen att lära känna vardags-Karolina på ett helt annat sätt. Skulle vara trevligt att bara kunna slinka in till varandra nu och då. Som det är med pojkarna. Dom bor ju bägge i Arvidsjaur och är duktiga på att hälsa på. Det känns ju aldrig på samma sätt när de far hem till sitt och det är ju för att man vet att vi jju alltid kan ses  ofta.
Önskar Karolina en härlig resa hem.
Julhelgen har varit trevlig även fast vi varit sjuka (och fortfarande är). Synd bara att tiden går så snabbt.
Årets näst sista dag i dag. Känns alltid lite vemodigt , tycker jag. Hoppas på att det nya året ska bli bättre i mångt och mycket. Friskare och modigare. Det är vad jag önskar av det nya året.
Här i Brännträsk är det härligt väder just nu. Det småsnöar lite och temperaturen ligger på - 10 grader.
Om vi inte ses och hörs mer detta år så önskar jag alla ETT GOTT NYTT ÅR och tack för att ni besöker vår hemsida och vill läsa det vi skriver.

Onsdag 29 december

VINTERNS KALLASTE MORGON
Vid 8-tiden i morse visade termometern på -29 grader, då är det kallt i Brännträsk.
Idag var planen att åka till Arvidsjaur för att tillsammans med Olov sammanställa en slutredovisning av 2 byaprojekt till länsstyrelsen, men jag vaknade i morse med en rejäl förkylning så vi ordnade detta via telefonen.
Imorgon blir det Arvidsjaur för då skall Karolina flyga hem till Stockholm, hoppas förkylningen gett med sig till dess.
Orrflockarna som brukar dyka upp i byabjörkarna i mitten av december, har inte dykt upp i år. En ensam orrtupp såg jag förra veckan. Man kan ju undra varför dom inte dykt upp i år ?.
Jag skall gå en runda till grannhusen idag för att kolla värmen.
Ser fram emot en lindring av kylan!
Thomas

Måndag 27 dec 2010

MELLANDAGAR

Nu är glada julen slut, slut, slut. Julegranen bäres ut. Ja, kanske inte än . Men väldigt snart. Känns som man vill ha in så mycket ljus som möjligt strax efter jul.
Julen har passerat och vi har haft våra tre barn med familjer här under julhelgen. Tyvärr har alla, nästan varir sjuka . Antingen förkylda eller varit kräksjuka. Så just nu är det våran otur att vara sjuka.
Typiskt eftersom jag tagit ledigt i 3 dagar och blir då sjuk.
Karolina är här och förgyller tillvaron även om också hon har drabbats av förkylning och halsont.
Helgen har bjudit på ett underbart väder där temperaturen legat på ca -7 grader. Idag är det runt -20 och det känns kyligt som bara den.
Jobbar fortfarande på Handelshuset i Ä-byn och det är lika roligt fortfarande. Tror aldrig jag skulle kunna bli less detta ställe för det är en sån skapande och kreativ stämning hela tiden.
Ska försöka att bli lite bättre på att skriva.
God fortsättning på er alla.

Söndag 12 dec 2010

LUCIA ÄR SNART HÄR
Snart stundar ljusets budbärarinna och då är det inte mer än 11 dagar fram till jul.
Känns härligt och jag hoppas att julhandeln sätter fart på riktigt nu denna vecka som kommer.
Bar och barnbarn har varit här i helgen. Alla utom Karolina. Men hon kommer hemma dagarna före jul och blir hemma 1 vecka minst.
Igår vid självmordsbombarna i Stockholm befann sig Karolina  ca 100 meter ifrån en av sprängningsplatserna Hemska tanke om hon varit närmre.
Vansinnesdåd, kan man verkligen tycka. Man får hoppas att det var en engångsföreteelse. Sånt vill vi inte ha i Sverige.
Det är kallt i Norrland i dag. Fast som vanligt i Brännträsk inte lika kallt.
Har varit ca -24 i övriga Norrl..., men här mellan -10 till -17 grader. Härligt att bo i den södra delen.

Onsdag 8 dec 2010

LEDIG DAG

Som ni förstår av överskriften så har jag en ledig dag till mitt förfogande i dag.
Började den med en lång sovmorron. Härligt att få stiga upp när man själv vill. När man alltid måste vara tidig för att man jobbar så blir det ju så att kroppen fär för lite sömn. För jag har inte vettet att gå och sova tidigt. Då blir det som det blir. Man blir trött. Men denna morron fick jag alltså vakna när jag själv ville.
SSka fortsätta den här dan med att åka till Vistträsk och klippa mig.
Därifrån går resan till Arvidsjaur för träff med barn och barnbarn och naturligtvis träff med mina goda väninnor "Damernas". Ser ut att bli en fin dag.
Här är det ca 16 grader minus. Solen har visat sig och bara genom det så genomfars man av något som säkert kallas energi. Tänk på det , go vänner, den 21:a december så vänder det. Det blir ljusare för varje dag. Det finns hopp.

Söndag 5 dec 2010

2:A ADVENT
Så har då andra helgen i advent kommit till oss.
Det är en riktigt strålande dag och knappt - 10 grader.
Ett vinterlandskap som dock tappat lite av sin vinterskrud. Tänker då på träden som verkligen har varit överpudrade med snö.  Det har blåst bara en liten aning, men det räckte för att snön mer el. mindre ramlat ner på backen. Men det är vintervackert ändå.
Igår fick vi uppleva något som jag anar inte kommer arr upprepas.
Thomas morbror hade 99-årskalas här i fädernegården i Brännträsk.
Vi kom ner till ett upplyst hus som strålade av värme och kärlek. Det var en fest som verkligen gick i nostalgins tecken. Det pratades om förr i tiden och gamla minnen, både goda och mindre goda plockades fram.
Vi blev serverade en alldeles underbar middag bestående av lamm, ren med potatisgratäng till. Fest deltagarna började troppa av vid 24- tiden.
Gustav  var med oss ända fram till 19- tiden. Han berättade små historier och anekdoter och man såg hur det glimmade till i ögonen på den gamle mannen.
Barbro och Yngve , bröderna Johansson och Per var också med.
Inalles en varm och trevlig tillställning som man ju hoppas att Gustav ska minnas med glädje.

Onsdag 1 dec 2010

ÄNTLIGEN JULMÅNAD
Ja, ni förstår ju att för den som älskar julen börjar nu en alldeles speciell tid.
Mys, dofter och träffar med allehanda människor. Arbetskollegor, vänner , barn och andra släktingar träffas under de mest gemytliga omständigheter. Vi behöver värmen och ljuset som julen sprider.
Igår hade jag en sån där feel-good-dag.Började med arbete i butiken till klockan 12. Därefter hem till Birgitta i Muskus för en alldeles delikat lunch. Bestod av musselsoppa med saffran och räkor. Efter det afrikainspirerad kyckling på salladsbädd med tzatsiki till. Dags att smälta all den goda maten med en god kopp kaffe inne i Birgittas studio. Ja, hon har faktiskt en studio i sitt vardagsrum. Svart tyg runt den upphöjda scenen och längs fram fanns en liten slingrande slinga med perfekta ljus runt som gav stjärnglans åt det hela.
Så sätter hon sig ner vid sin flygen som blänkte svart som ebenholz, börjar spela och sjunga. Hon sjöng en fransk sång på perfekt franska och jag måste säga att jag blev mållös. Hon sjunger och spelar som den gudinna hon är. Ni må tro att hon är duktig. Hon släpper en cd inom ett par veckor. Om ni får den i er hand, köp den. Ni blir inte besvikna.
Sen åkte vi till marknadsplatsen vid Storforsen och iordningsställde en del saker.
Sen hem till Birgitta igen för snack, kaffe och smörgås.
På vägen hem tänkte jag att jag är en lycklig människa som har turen att omges med idel fina människor.

Torsdag 25 nov 2010

RIKTIG VARGAVINTER
Kylan biter i skinnet. Klart väder , så det blir riktigt kallt. Tempen har gått mellan -14 till -26 grader under denna vecka. Brrr!
Idag har jag haft ledigt från jobbet för att fara till Piteå för en mammografi. Bra att dessa turer återkommer med ständigt mellanrum.
När vi kom hem började jag adventspynta lite smått. Jag brukar göra så att jag tar fram lite mer  och mer  vid varje helg fram till jul.
Denna julafton kommer alla våra barn att vara hos oss. Känns ju extra kul och man skulle ju önska att man kunde bjuda barnbarnen på en hästskjuts och bjällerklang i risslan. Men det blir ju svårt, så vi funderar på att göra nåt med skotern  och släde och sätta facklor på släden. Kunde ju kanske roa dagens moderna barn.
Till helgen ska jag baka lussebullar, mazarinkakor och syltkakor. Vill gärna baka och göra färdigt, så att allt är klart i tid. Brukar inte baka så många sorter men det barnen gillar är ju roligt att baka.
Nä, nu tror jag att man ska krypa under täcket och göra en tidig kväll. Imorrn, fredag, blir det jobb hela dagen.
Tänker börja med en adventskalender under december , så håll utkik efter den.

Söndag 20 nov 2010

Hej på er alla läsare. Nu är det ett tag sen det skrevs på denna sida. Nej, vi ska inte lägga ner den. Men en del tekniska problem har dykt upp. Datorn har kraschat och alla bilder är borta, men Thomas hann rädda dem på en skiva. Han satt uppe en hel natt för att återställa datorn. Men en del vitala grejor är borta så under tiden får man nöja sig med, ja just det, exempelbilder. Men det jobbas för att återställa allt. Så snart så.....
Personligen så har jag börjat jobba i Älvsbyn och det kan ju vara en bidragande del i att det faktiskt inte skrivits på länge. Jobbar på Handelshuset i Ä-byn. Det är roligt må ni tro. Ingen dag är den andra lik. Dom sköter turistbyrån, har utlämning av paket, säljer biljetter, säljer hantverk som människor lämnar in och dessutom har dom sitt eget sortiment. Mycket exklusivt.
Livet går annars sin gilla gång här i Brännis. Idag är det strålande sol och -15 grader. Känns kallt men vackert.
Igår när Markus for ut och jagade kom han på ett konstigt blodspår. Älgspår men med endast 3 ben och blod därtill. Thomas ringde grannlagets jaktledare och det bestämdes att jakt på den stackars älgen skulle påbörjas tidigt söndag morron eftersom det var på väg att bli mörkt under lördagen.
Efter att Ronny släppt sin jämte så blev det ståndskall inom 15 minuter. Men det bar sen iväg mot stenberget och där sköts älgen. Ddet var en stor älgtjur. Lustigt var att han inte hade nån krona. Ronny sa att det såg ut som han skulle ha fällt hornen nyligen. För det var alldeles rött där de skulle ha suttit. Hur han fått sitt ben skadat förtäljer inte historien.
Ska försöka att bättra oss beträffande uppdateringar.
Ha en skön söndageftermiddag.

Onsdag 17 nov 2010

Måndag 8 nov 2010

VINTER
Den har kommit på riktigt nu. Åtminstone vad beträffar kylan. Här hade vi -12 i morse men många inlandskommuner, ex. Arvidsjaur hade på sina håll -20. Klart att det känns kallt när det inte finns så mycket snö. Det har lagt is på sjön. Då brukar det bli vinter på riktigt.
Det har varit Alla Helgons Dag i helgen och jag har väl några stycken som man saknar lite extra en sån här helg. Men det finns väldigt många fina traditioner runt helgen. Ljuset brinner framför allt och alla.
Har inte skrivit vad som hände med Zanda efter hennes mastodontkur av pencillin hon fick för några veckor sen men saken är den att sen pencillinet börjat ga ur kroppen på henne så har hon vartefter blivit lite av sitt gamla jag igen. Alltså väldigt trött. Hon snarkar igen och det trodde vet. berodde på en halsinfektion. Knölarna tenderar att öka och man har tagit prov på dem och de visar normal körtelvävnad men växer. Så vi ska diskuttera vad vi kan göra för att få en avgörande diagnos och därefter förhoppningsvis en behandling. Hon äter och dricker mycket. Men hon blir bara magrare.
Alla ni därute: Ha en riktigt rolig och bra dag!

Torsdag 4 okt 2010

MÅLA, MÅLA, MÅLA
Det är vad jag sysslar med. Bilden ni ser är en påbörjad skylt till en by här i närheten. Den är långtifrån färdig. Men det är väldigt roligt även om man blir lite trött emellanåt.
Vädret är omväxlande. Ena dan snöar det lite kallsnö och är väldigt fruset och nästa dag är det kramsnö och snöslask. Men det ska väl stabiliseras längre fram. Längtar efter riktigt snöföre. Det blir lite lättare allting.
Skolbarnen har ledigt i veckan och Tim har varit här sen i söndags. Han har ett underbart sinnelag och det är lätt att umgås med honom.  Ja, alla våra barnbarn är lätta att umgås med men Tim är ju äldst och det kan betyda en del. Nej, det här duger inte. Tillbaka till skylten. Måla, måla, måla......

Torsdag 28 okt 2010

VÄDRET
Detta omtalade ämne. Ska faktiskt även idag skriva om detta. Annanvardagsväder. Det kan man kalla det väder som faktiskt har varit den senaste veckan. Kallt, snö, blida,spöregn och nu är det som om det vore den allra härligaste vårdagen.Snön ligger kvar, men det är just så pass. Intressant att se hur den här vinterns väder kommer att bli.
Av bilden att döma förstår ni att här har det bedrivits fågeljakt. Morris, Markus hund har skällt den. Precis enligt allt en hund ska göra när den skäller fast en ex. tjäder. Markus är den lycklige skytten och det är väl inte dumt att ha en sån i beredskap i frysboxen. Duktig hund!
Igår åkte jag till Arvidsjaur för att senare på kvällen träffa "Damerna#. Detta gjordes med besked. Dom är så trevliga dom där damerna. Jag önskar att jag kunde länka ett sammanträffande från dessa träffar. Ni skulle få skratta och skratta igen. Jag skrattade lagom när jag skulle hem. Det började med kall yrsnö och jättesmå men många flingor mot min ruta sen övergick det till kramsnö och det blev stora blöta snöflingor för att till slut övergå i spöregn. Sista sträckan (Brännträskvägen) var superhal. Körde mellan 40-60 km/h. Tur att det var kortaste sträckan.
Idag är Wilmer här och han är charmig som få. Han berättade att han vill ha en "stickbagare" till julklapp. Vad är det , frågade jag. Farmor, du har ju en sån i din låda. Han öppnade en låda, lade armarna i kors, suckade och sa.: Det där är en "stickbagare". Vilket är lika med en brödkavel. Så nu har vi alla lagt ett nytt ord till samlingen. Tack Wilmer!

Söndag 24 okt 2010

SÖNDAG
En fantastiskt härlig dag på många sätt och vis. Luften klar och solig. Ganska milt och snön blev på eftermiddagen riktigt kram.
Gårdagskvällen blev fantastiskt lyckad med god mat och ett förtjusande värdpar. Roligt att träffas ordentligt nu och då. Vi i Brännträsk är inte bortskämda med middag hos grannarna så ofta eftersom vi sällan har några grannar boende i byn.
Idag har vi ägnat åt att färdigställa ett drängskåp som vi så småningom ska ha i toaletten avsedd för handdukar etc. Allt finns i Brännträsk . Det gäller att hitta det bara. Jag älskar detta skåp. Det blir så fint och originellt. Bild får ni när det är klart.

Lördag 23 okt 2010

LJUSPARTY
Jaha, då börjar dom dyka upp. Inbjudningarna till olika slags partyn som ska få oss att öppna börsen och köpa. Brukar försöka att undvika att gå på sånt för jag kan inte låta bli att köpa. Men eftersom det var Maria, vår sonhustru, som inbjudit mig till detta party så for jag till Arvidsjaur för att köpa ljus. Nog köpte jag ljus alltid. Det blev ljus för en tusing. Ja då fick jag en väldigt snygg fyraarmad ljusstake som man efter vissa arrangemang kan använda året om.Ska ge bort lite ljus också. Vi hade trevligt. Så trevligt som bara kvinnor kan ha det vid såna här sammanhang. Undra varför det inte fanns nån karl där som var intresserad. Hmmm!
Har dolat lite denna lördag och nu ska vi göra oss klara för att gå över till grannen som har bjudit oss på middag ikväll. Janne o Anncharlott är här i helgen och det är ju förstås tilll dem vi ska gå.
Vädret är milt och soligt. Härligt! Ha en trevlig helg alla läsare...

Torsdag 21 okt 2010

VINTERN FORTSÄTTER
Imorse var det rejält kallt här. - 12 grader. Det var ett tag sen sist och kylan biter i skinnet på oss. Man är ju inte van. Men solen flödar och värmer upp lite grann så här mitt på dan och det känns ju skönt.
Igår när det snöade så hade jag julkänslor. Började då mitt julbak med att färdigställa 100 kolakakor. Perfekta blev dom. Funderar på att fortsätta baket idag. Det blir ju inte så jobbigt om man fördelar ut det lite.
Måste skriva lite om Zanda. Hon har ju nu ätit pencillin i 6 dagar och ska äta i 14 dagar. Hon är en helt annan hund. Glad, sprallig, på hugget och hon orkar en massa. Så nog har hon en infektion nånstans , men var. Knölarna är fortfarande stora och hårda men vi får väl se hur det blir med det. Huvudsaken att hon har piggnat till. Vi är så glada för det.
Thomas håller på att skotta med traktorn. Snön är mer frysen idag så det är lättare att skotta.
Har börjat mata småfåglarna och dom är så tacksamma. Idag fick dom lite renfeta, vilket dom älskar. Dom får snabbäta för rätt vad det är så kommer dom stora drakarna och då försvinner det mycket. Jag menar naturligtvis skogsskator och lavskrikor.

Onsdag 20 okt 2010

FORTFARANDE VINTER
men med lite barmark emellan . Den första snön tinade ju bort. Onödigt, nu när den ändå skulle komma, troligen för att stanna. Dessutom är den klibb nu så den är svårhanterlig. Bestämde oss för att köra vägarna in till husen med bil och på så sätt "trampa" vägarna innan det är dags att skotta. Det blir nog bra så småningom .
Vi hade celebert besök hela helgen med Thomas alla syskon hos oss. Ja, Barbro o Yngve kunde inte komma förän på söndag och stannade över dagen, för Barbro var sjuk. Men annars var vi alla. Det är inte så ofta det händer. Det ska ju passa alla. Vi hade en trevlig dag med promenader ute i snön och småningom luftades vinet och maten kom på bordet. Alla hade med nånting och så delade vi som bröder. Det var trevligt att lyssna tilll all nostalgi som kommer upp en sån här kväll. Minns du.....Hur var det nu...... Nej, nu minns du fel........ Så här var det......... ????? Det var roligt!
Glömde Tobias med familj som också var med.
Ska börja spåna på en helg till sommaren för att få hit mina syskon med sina respektive. Men för det krävs det lite jobb. Vi är ju 12 syskon och det kan bli ett pussel att få ihop det. Dock lyckades vi med det en gång på slutet av 80-talet. Tänk, alla kom. Mamma levde ju då och det måste ha varit förunderligt att träffa alla sina barn på en o samma gång.
Karolina fyllde år i lördags och det är synd att det är långt ner till Stockholm. Men vi gratulerade och bidrog till en designlampa som hon önskat sig. Allt finns ju  därborta.
Tänd ett ljus när det skymmer och minns ljuset av den sommar som så snabbt drog förbi.

Torsdag 14 okt 2010

VINTER?
Vaknade imorse till ett vinterland. Skulle ha varit härligt om man tyckte om snö. Men allt blir så mycket mer komplicerat nu. Ska du ut, ja, då måste du först sopa fram bron. Kanske skotta lite, bli blöt om både skor och sockor och ska du dessutom använda bilen, ja, då får man skotta fram den också. Nu överdrev jag en smula men det känns ungefär så. Herregud, vi har ju just lärt oss att klä på oss ytterplagg. Nä, för mig skulle jag gärna bommat fönsterluckorna och begett mig till varmare land för att där slå upp luckorna. Tänk va härligt det skulle va!
Just idag hade det inte behövt snöa för jag ska upp till Arvidsjaur idag. Måste hämta två paket, varav det ena är en julklapp till Wilmer. Det är ett pippihus i trä med alla figurerna och möblerna med. Det andra är en vinterkappa som jag beställt. Brukar inte beställa sånt för jag har ibland lite otur med storlekarna men jag fick ett erbjudande från ELLOS på 50% på en vara  och det kunde jag inte motstå.
Sen så ska Damernas träffas och skratta och tjoa, äta och ventilera de två gångna veckorna sen vi sist sågs. Ska bli så roligt. Ja, ni förstår säkert att det blir lite spännande att köra. Har ju inte kört på vinterunderlag sen i våras. Men tekniken sitter väl i, får vi hoppas. Skulle det kännas kymigt att åka hem ikväll pga underlaget så kan jag ju sova över. Jag har många att välja mellan.
Skrev ju om Zanda tidigare i veckan och idag har vi fått provsvaren. Hon, vetrinären, säger att detta är mycket allvarligt, men de kan inte säga vad det är. Knölarna visade sig vara svullna körtlar och hon har en massiv anemi. Alltså för lite röda blodkroppar. Allt tyder på att det finns nån form av infektion i kroppen men de kan inte säga var. Så jag ska nu hämta medicin till henne på apoteket idag. Det blir en medicin som täcker in många olika infektioner och vi får hoppas att det blir bra med det. Men hon poängterade att detta är nånting som är allvarligt.  Gäller bara att man hittar det felaktiga. Tur att hon är försäkrad. Annars skulle man aldrig ha råd att gå till veterinären.
Jaja, ska ni ut på vägarna idag får ni göra som jag tänker göra. :Köra försiktigt!

Onsdag 13 okt 2010

SNÖN HAR VISAT SIG
Igårkväll lades ett snötäcke snabbt över hela gräsmattan och en känsla av jul infann sig. Märkligt. Hade bara en timme tidigare varit ute på bron och då fanns där inget vitt puder. Men det luktade faktiskt snö. Så jag konstaterade att imorron då vaknar vi till ett vitt landskap. Men det blev tidigare än så. Nåväl, snön är borta nu, trallala.
Skrev ju att Zanda var till vet. igår och ni måste ju få veta vad hon sa. Hon hittade två knölar till, varav den ena fanns runt halsen. Hon hade förstorade tonsillier och kanske en streptokockansamling. Hon tog biopsi på knölarna och hittade också att hon hade väldigt lågt blodvärde. Alla dessa prover har skickats till specialister för utröning. Hon tyckte att vi skulle avvakta med all medicinering till på fredag, då proverna ger svar. Hon sa dock att läget är allvarligt.
Har städat ute och inne idag. Roligt när det är klart. Njut av det vackra senhöstvädret.

Måndagen 11 okt 2010

SOLEN GÅR UPP ÖVER BRÄNNTRÄSKET
Nu börjar de härliga scenariorna varje morron beträffande himlens färger . Den ser aldrig riktigt likadan ut utan varierar mycket mest beroende av vad vi har för väder. Men vinterhalvåret har fantastiska spektra att bjuda på så det är bara att titta uppåt  och stiga upp någotsånär tidigt för att få åtnjuta dessa konstverk.
Skrev för ett tag sen att nu ska väl Zanda vara förskonad från ytterligare sjukdomar odyl men det verkar inte riktigt så. Man kan säga att år2010 är och var hennes otursår. Thomas är med henne nu på djurkliniken i Öjebyn. Troligtvis op. Hon har haft en liten knöl över hö ben som uppe vi ryggen. En annan vet. us henne för ca tre v sedan i samband med annan åkomma. Hon trodde då att det var en fettknöl. Men på tre v har den växt ca 10 ggr den stl den hade då vi upptäckte den.Hon har väldigt ont och när vi pratade med vet i torsdags så sa hon att det mest troligt var en infektion. Så nu väntar jag med spänning för att få höra nånting.
Har ordnat med praktik i tre månader from 8 nov hos Hantverkshuset i Älvsbyn. Dom har även turistbyrå och säljer bilj till ex teater odyl. Sen håller de julmarknader i Storforsen. Det ska bli jättekul att få vara med dem några månader. Dom verkade trevliga och deras butik var underbar. Ni vet , sådär att man bara känner sig lycklig när man kommer in till dem. Ni som inte besökt dem redan måste göra ett besök. Dom har allt i hantverk . Kanske speciellt ni som är ute efter annorlunda julklappar.
Här börjar det kännas att vintern kommer allt närmre. Kallt i dag. Minusgrader och alla löven är snart nedblåsta och bortblåsta. Har nu på morronen tagit in rosorna och ska ner med dem i källaren. Fick fem snittade rosor i färgerna röd, rosa och gul.
I somras satte Teresa frön i en bänk mot deras hus. Hon har verkligen lyckats med dem. Det lyser ljusblått från bänken och jag kan se den intensiva blåfärgen ända hit till oss. Måste höra med henne vad de blommorna heter. Men jag skulle antagligen misslyckas med dem. Jag brukar inte ha tur med frösådd. Det måste vara  en person  som har något speciellt  i handen , för att lyckas med sånt. Kram på dig Teresa, om du skulle läsa detta.
Nu är det sällan nån av de som har hus i Brännis besöker byn. Det känns ganska tråkigt för bara att se det lysa i nåt utav husen gör skillnad. Men månaderna går fort och rätt vad det är så tittar vårsolen in igen. Men tills dess så får vi klara av vintern först.
Skulle kanske tillägga att Thomas och pojkarna har satt ut en massa fisk i sjön. Men han kommer att meddela medlemmarna om detta. Eller så har han redan gjort det. Men iaf så har sjön fått ett rejält tillskott.

onsdag 6 okt 2010

NU ÄR DET SNART JUL IGEN
Ja inte riktigt, men iaf inte mer än 2 månader och 18 dagar.Ni vet ju hur snabbt tiden går. Jag har börjat rita , skissa och måla lite förslag på julkort iår. Ni ser ett resultat i dagens bild. Så nu kan ni börja fundera på julklappar också. Har redan fixat till två av barnbarnen. Känns bra att ha börjat. Barnbarnen är viktigast. Dom får kosta och extra roligt är det ju att ge dem nåt som de verkligen önskar. Men dagens ungar har ju så mycket.
Osökt kommer jag att tänka på en jul när jag var kanske runt 7 år gammal. Eva och jag fick varsin spis med stekpannor och andra pannor. Man kunde mata meta tabletter i den och på så sätt låtsas att man lagade mat. Minns att vi lagade mat hela den vintern och det är ju synd att sånt inte finns kvar. Men vår lagård brann ju ner (dock inte pga spisarna) så allt som fanns lagrat i den brann ju upp. För intill ladugården fanns ju många förråd där allt sånt sattes in. Men man uppskattade det lilla man fick. Men man behövde ju aldrig sakna nånting.  Man hade mat och kläder. Mamma var galen i tyger och hon sydde så fort hon bara kunde. Så ni förstår säkert att vi hade ganska gott om kläder och vi behövde aldrig skämmas över dem. Tvärtom så var mor duktig på att sy det senaste. Jag minns mina äldre syrror hade jämt kjolar och fina vita blusar med breda svarta lackskärp runt getingmidjorna. Men fast de var smala så kunde de aldrig ha mammas kläder som hon sparat från det att hon var i 18- års åldern. Hon var sååå smal. Oj, vad man minns mycket när man börjar fundera lite. Skriver faktiskt i en bok om min barndom för barn och barnbarn precis i den ordning jag kommer ihåg dem. Det betyder att man hoppar runt i åldrarna lite. Men det kan vara kul att inse att farmor minsann var samma busunge som de är och ibland (om jag ska va ärlig) busigare.
Vädret i Brännträsk är gynnsamt. Blåser milda vindar och just nu när kl är 22.30 så är det omkring sju grader ute . Härligt! Man kan bara njuta och hoppas att det varar länge.

Måndagen 4 okt 2010

KANELBULLENS DAG
Ja, bilden får tala för sig själv. Kanelbullar äe gott och det går förhållandevis snabbt att baka. Alla, nästan, älskar kanelbullen.
I Paris finns det en svanska som är bagare och har startat ett bageri och ett cafe där. Hon började introducera kanelbullen i Paris med kanske inte ett alldeles strålande resultat. Men det har hon fått omvärdera flera gånger. I dag har hon fyra bagare som under denna vecka bakar kanelbullar allt vad de bara kan prestera. Allt säljs och det är inte bara denna vecka son bullen säljs.  Hon har en anställd bagare året om och sig själv som bakar . Har säkert infört nåt som kommer att bli kvar i Paris. När jag skriver detta så tänker jag på de gånger Karolina och jag besökt staden och som alltid går vi på bageriet som funnits i Paris i sekler, Laredue(verkligen felstavat, men franskan är ju så svår) och köper den mest ultimata kaka som kan ha uppfunnits på denna jord. Den heter Makaron. Nåt så smultert, nåt så gott, nåt som smälter så i munnen. Får ni chansen åk till Paris, om inte bara för att smaka den goda makaron-kakan.
Det blev mycke om det goda idag men lite om vädret ska jag också skriva.
Imorse var vattnet blåsvart med lite tendens till vitt vågskum på topparna. En sjö som visade att snart kommer snön. Första dagen som det stormat riktigt ordentligt. Alla röd/gröna/rosa/orange-färgade löv har tagit varann i handen och dansat en roliger dans. Den gick uppåt och nedåt , på sidan och den andra sidan och Zanda som låg mitt ute i den stormigaste delen av trädgården så lite rädd ut och reste sig och la sig på altanen istället. Klokt val. Har också känt lukten av snö. Men just nu, när kl. ärhalv åtta så är det hela tio grader varmt. Härligt.
Jakob är här och blir här över natten. Han har ju sin lediga vecka och tycker aatt det är roligt att komma hit då och då. Då går far och son sida vid sida , mest ute och filosoferar om allehanda ting.Nya projekt odyl. Han trivs tillsammans med sina barn. Det gör ju jag också, förståss, men med pojkarna blir det ju lite speciellt eftersom dom är killar.
Har pratat med Karolina som tagit ledigt ett par dar och det behöver hon säkert. Hon är inne i den perioden då det är som allra mest att göra och tänka på.That`s showbiz<

Fredag 1 okt 2010

OKTOBER
Månadens första dag. Känns alltid lite jobbigt att påbörja en ny månad. Men innan man vet ordet av så har dag lagts till dag och vips så är man inne i en ny månad. För tiden går väldigt fort nu. Undrar om det beror på åldern. Eller då betyder det att man inte har tråkigt iaf. För isf skulle ju tiden krypa fram.
Nu är det väldigt nattkallt och -4 grader är väl det kallaste hittills. Nu får det gå en b ra bit av morgonen innan det blir så där varmt och skönt som det annars har varit i en vecka nu. Hoppas på många fler goda dar. Tänk, man blir aldrig nöjd!
Zanda har fått noskvalster och det är väldigt besvärligt för henne. Man medicinerar under tre omgångar med 10 dar emellan. Vi har gett henne den andra tuben för nån dag sen. Man rakar en bit av pälsen och trycker ut innehållet i tuben på skinnet. Man gör detta i nacken så att hon inte kan slicka i sig innehållet. Ska visst funka bra och nog har hon blivit bättre. Men hon snarkar fortfarande och hon har andnöd ibland. Varje gång man ger en tub så måste man sanera runt ikring henne. Matskålar och dyligt måste rengöras med 100-gradigt vatten. Svårast är det ju när det kommer hundar hit, för man vill ju inte att nån annan hund ska få det. Man vet inte heller hur det smittar. Kan vara luftburet, men också vid fysisk kontakt. Sen har hon skurit sig i ena trampdynan. Det här året har inte varit på Zandas sida. Men nu får vi hoppas att det ska ge sig med olyckligheter.
Väntar gäster. Syster Maria med son ska hit och äta. Ska bli trevligt.  Nu kommer Catarina och Bosse in genom dörren.

Måndagen den 27 sept 2010

FROST
Imorse var det friskt ute. ca -2grader så hade det inte frusit tidigare så är allt nerfruset nu. På sätt och vis ganska skönt.
Thomas och jag har lagt ut lite nät för sjön var stilla blank. Bilden visar sjön idag, men det är vågor som beror på båtens framfart. Det är så ljuvligt varmt och skönt ute och det ska visst få fortsätta så här hela veckan ut enl. Thomas.
Thomas har åkt en sväng till Arvidsjaur för att göra lite ärenden så jag är mol allena hemma. Vill egentligen inte vara inne, men ibland måste man.
Har inte gjort något särskilt i helgen. Städat lite och så. Thomas har jagat på lördagförmiddag. Han begav sig ut och skulle gå ett svep med Zanda. När han farit så kom Mattias för att plocka ner renköttet han rökt under natten i vår rökkåta. När han var vid kåtan kom ett underligt sällskap förbi honom . Bara något 10-tal meter ifrån kom en jä
mthund med en ko, kalv och en tjur framför sig.Nog kan det hända märkliga saker om man bor som vi, inni bushen. Gillar inte alltid att det är så, men älgekipaget hade varit kul att bevittna. Mattias gav oss en rökt köttbit som jag genast stekte och lade , tillsammans med dressin och lite grönt, på en mjuk tunnbrödskiva. Mmmmm, det var gott det. Han är duktig på att röka kött den pojken. Men så har han ju haft en bra läromästare.Alla ni som har vackert höstväder: Ta vara på dem. Lämna städning, tvätt och andra plikter och var ute. Det ska jag nu göra. Sämre väder skola komma, det vet vi allesammans om.

Fredag 24 sept 2010

FISKE
Har fiskat lite och resultatet blev en stor laxöring på 3.1 kg. Läs o se bild på fiske/jakt.
Idag har vi varit till Visstträsk och provianterat lite. Härligt att komma bland folk ibland. Idag var en sån dag.
Ätit grillad karre och mandelpotatis och god sallad till. Gött!
Jakob är opererad och allt gick bra. Men de måste skrapa ända ner till benen för önskad effekt. Skönhetsop. görs senare.

Tisdag 21 sept

BJÖRNAR
Tyvärr så måste jag säga att det är trist att ha björn så här nära inpå. Igårkväll for Morris efter en björn. Jag såg de färska, stora spåren och det är verkligen tråkig med dem så nära. Hu.
Nu har jag varit i potatislandet , men jag har tagit reträtt in igen. Det började med fåglarna. Min pappa sa alltid att man ska lyssna på fåglarna. Dom varnar när nåt är på gång. Från stilla , skön fågelsång till ett visslande, tjattrande så högt att jag var tvungen att stanna upp och lyssna. Plötsligt hör jag ett knakande och en knäpp, ungefär som om nån bryter en ganska stor kvist. Då släppte jag allt och gick in. Jag vet att ni nu skrattar åt mig, men jag är verkligen rädd för björnar och jag vet att dom smyger sig på en. Thomas är inte heller hemma. Så här sitter jag nu och kan inget annat. Ivarje fall inte gräva potatis.
Tilda fyller 9 år idag. Tänka sig att tiden kan gå så fort. Hon är det raraste lilla flickebarn man kan tänka sig och vi är så glada för att det blev just Tilda som blev ett av våra härliga barnbarn. Grattis till dig Tilda, om du nu skulle läsa detta.
Tilläggas bör väl att vi var på kalas hos Tilda i lördags, där det minsann inte saknades något. Det var en trevlig tillställning och att bara få träffas betyder mycket.
Jakob har råkat ut för en olycka på sitt arbete. Han hade fått tryckluft med borrkax insprutat i hö handflata. Man pratar om 30 bar. Iaf är han inlagd på intensiven i Gällivare. Ev. blir det operation imorgon. Han är vid gott mod och mår mest illa över att han nu måste vara sjukskriven under minst 3 veckor.
Han är den lugnaste av alla fiskar som simmar i sjön. Lustigt nog är hans stjärntecken, ja just det, fisk.
Karolina är ute på turne med Riksteatern runt i Sverige just nu och det verkar som om hon har mycket att stå i. Men hon trivs med ett ambulerande liv så hon är på rätt plats.
Sköt om er!

Måndagen 20 sept 2010

TANKAR
Brännträsk förnekar sig aldrig. Trots att änglarna idag borde gråta och sända gråten till oss här på jorden i form av regn. För idag finns anledningar att gråta.
Jag tänker då på gårdagens val som gjorde att SD kom in i riksdan.Jag tänker på bibelordet: Förlåt dem, ty de vet icke vad de gör. Och jag undrar om väljarna riktigt vet vilka människor man då röstat på. Väljare som röstat på SD är unga män. Unga arga män. Osökt kommer jag att tänka på inledningen till en faktabok om Hitler. Han, den lilla människan, slog sig ner på ett cafe och började spy ut galla över judarna. Nån hakade på och nästa gång han gjorde det så var det ytterligare nån som hakade på. Han startade så och vi vet ju alla vart det ledde. SD är invald i riksdagen, med allt vad det innebär och jag kan uppriktigt säga att idag skäms jag för att kallas svensk.
Sen att inte det rödgröna partiet tog hem segern gör ju det hela inte mycket bättre. Nu måste vi stå ut med brackorna i fyra år till. Ursäkta nu, om nån röstat på brackorna, men det är vad jag känner och tycker. Och än så länge är det yttrandefrihet i landet.Om man inte tål att läsa detta så kan man ju  alltid logga ut.
En klok kvinna sa till mig idag.: - Att välja idag är inte svårt, därför att vi gör så många val varje dag.Förr fanns det ex. Telia, punkt , slut, när det gällde telefoni. Titta så många aktörer det finns idag just i den branschen. Man väljer nåt som låter bra och trivs jag inte med detta så kan jag ju alltid välja ny aktör inom ex. ett år. Samma gäller för valet.  Har ni tänkt på det? Så många val det blir i det vardagliga livet ex bara inom tv. Har själv inte tänkt så förrän den smarta kvinnan sa detta. Nej usch och fy! Detta är ingen bra dag ............
Hör ni, var rädda om varandra.......

Fredag 17 sept 2010

VALTIDER
Hej igen. Det var så länge sen jag skrev att jag måste hälsa.
Imorse åkte Torgny o Birgitta hem till Götet så nu börjar hösten på riktigt tycker vi.Dom har förgyllt tiden här för älgjakten och det är alltid trevligt att ha dom här. But the show must go on så det blir bara några veckor per år som dom visiterar Brännträsk.
Har börjat med operation ombyggnation i Badrummet. Det ska målas, byggas och installeras nya grejor. Detta är inte gjort i en handvändning. Men det är roligt och det blir bra . Färgerna kommer att bli vitt med inslag av turkos. Ljust men ändå inflytande av havet och det stora blå.
Har tampats med potatislandet och nu är snart allt färdigupptaget. Det blir en bra skörd men den ska delas på tre så det blir ändå inte så mycket kvar. Vi äter väldigt mycket potatis. Man kan göra så mycket gott av dem. T.o.m bakelser. Napoleonbakelser. I dem ska det vara potatis om inte jag minns fel.
Igårkväll var det Damernas och jag hade lyckats få dem hit istället för att fara till A-jaur. Det var inte alltför svårt för dom gillar Brännträsk. Bjöd på Älggryta med tillbehör och till efterrätt kaffe med kladdkaka, björnbär/hallon och grädde.
Idag har det varit gråmulet och regnat ganska häftigt men nu gör solen sitt allra bästa att försöka sig fram bakom molnen och det har slutat att regna. Skönt.
För två dagar sedan skadesköts en björn upp vid Brännberget. Ligger inte långt härifrån. Jägarna gjorde eftersök men den hittades inte. Känns lite spooky att den irrar omkring, ja, kanske oss. Har inte hört att den skulle vara påträffad ännu.
Hälsningar till Monica o Torbjörn, Johan och Katarina o Bosse som är på resa i Holland. Hoppas ni får en härlig tillbakaresa till Sverige.

DETTA GUDOMLIGA VÄDER
Att vi skulle få uppleva en liten bit av sommaren igen känns väl för härligt. Idag har det varit 21 grader varmt i skuggan. Ibland på sommaren är det ju inte ens det gradantalet. Njut av det så länge det varar.
Älgjakten har ju börjat och i år går det lite mer trögt än vanligt. Men Man kan kanske inte vänta att det ska vara klart vid den här tidpunkten alla år. Markus har haft skottläge, men tyvärr var avståndet för långt. Det var en stor älgtjur och vi befarar att grannlaget har tagit den för ikväll nedlade de en älg och deras pressenningsöverdragna släp vittnade om det.
Har hämtat hit Tilda idag och vi har påbörjat operation toalettmålning. Det blir såå fint. Tilda är duktig på att måla. Noggrann och ganska flink med penseln. Nog märks det att hon har målat förr. Hon är för övrigt ganska pysslig. Om nån undrar varför hon är här en helt vanlig vardag så beror detta på att hon har vattkoppor och inte kan vara på skolan. Hon är ju ganska frisk men hon kanske smittar fortfarande även om kopporna har torkat in nästan helt. Hon har varit ganska besvärad av dem men nu är den värsta klådan över.
Imorron har jag lovat henne att vi ska fara ut och fiska på sjön. Hoppas att det blir fint väder även imorrn. Även om kanske fisken tar lite sämre så kan vi ju ta picnickorgen med oss och ha en liten siesta på sjön.

Söndag 5 aug 2010

FUNDERINGAR
Idag har jag haft en sån där dag när jag känner tacksamhet för allt vi har här i livet. Från det lilla till det stora. Här i Brännis är det så lätt att se det , att förstå det. Det är som om den stilla och fina idyll som råder här får en att uppleva det som jag minns var svårt när man arbetade heltid, hade boendet i Ajaur. Det är liksom så rofyllt här och så tyst. Ibland när jag eller vi varit till bebyggda trakter och styr kosan hem igen kan jag komma på mig att tänka: Men vänta nu, åker jag hem eller? Det kan ibland kännas väldigt konstigt att åka hit till Brännis när jag åker hem. Förut när vi bodde i Ajaur så åkte man ju bort när man åkte hit. Då var vistelserna här förhållandevis korta och vi hade alltid massor att göra. Det har vi fortfarande men skillnaden är att nu har vi fritid som vi kan spendera här också. Känns väldigt roligt att våra barn och barnbarn tycker så mycket om det här stället. Dom kommer gärna hit ut för en helg eller mer. Man uppskattar även besök på ett helt annat sätt här. Ibland törstar man efter sällskap och då är det extra roligt när nån vill glädja oss med ett besök. Vill med allt detta säga att vi känner oss så lyckliga för att vi vågade ta steget och flytta hit. Det har vi aldrig ångrat.
Idag är vädret underbart. Precis sådär som man vill att ett höstväder ska vara. Solen skiner och det fläktar lite skönt. Imorronbittida börjar älgjakten. Tycker lite synd om älgarna, men förnekar inte att det ska bli gött att få fylla frysen igen. Som sig bör denna årstid är den redan påbörjad med bär av allehanda sort.
Ska också beställa en ren så det finns lite variation när maten ska lagas.
Torgny och Birgitta anlände igår och deras resa hade gått bara bra. Det är alltid trevligt när dom kommer. Lättsamma människor som man gärna har till grannar.
Markus med familj anlände på eftermiddagen och Markus tillsammans med de andra i jaktlaget hade sin första jaktträff för den här jakten. Sen blev dom bjudna på middag och tillsammans lastade dom en stor släpvagn full med ved för att ta hem till sitt. Nu har dom bara två släpvagnslass kvar med ved att ta hem. Skönt när den är där den ska vara. Sen är det ju bara att elda på. Vill tipsa om att vi kommer att hålla andra ajour om jakten i både skrift och bild. Titta gärna in på jaktsidan. Hoppas på fina historier och bilder.

Torsdag 2 sept 2010

BRITTSOMMAR?
Ja, vad ska man tro om vädret vi haft idag? Nära sommarväder är det ju. Fast när det blir kväller då bekänner årstiden färg. För då blir det kyligare. Man känner höstens klara luft och framförallt , det blir mörkt fort nu.
Vi har varit och kört alla möjliga småvägar runt ikring för att om möjligt få se en älg. Tänk att det fick vi också göra. Efter Avanvägen, en avtagsväg upp till vänster där stod den vid vägkanten. Blev tydligen skrämd ordentligt, för den kastade mot skogen och försvann in i den med en förfärlig fart. Så snabbt att det bara blev jag, som inte körde, som såg den. Det var en stor fjoling. Det finns gott om älg härikring.
Har jobbat lite i trädgården för man b ehöver inte överdriva sitt arbete. På så sätt får man ha sin rygg kvar och man orkar med annat också. Imorron ska jag snabbt ta lite lingon på ett bärställe jag har. Detta pga att thailändarna håller på att ladda om nu och börja inrikta sig på lingon istället för blåbär. Då gäller det att vara där före dem för dom är som levande dammsugare hela bunten.
Zanda har skällt älg idag och husse är mkt stolt. Synd att man inte kan skjuta när det är ett sånt guldläge, men bara hoppas att det läget blir verklighet under älgjaktsperioden som inleds nu på måndag.

Tisdag 31 aug 2010

LUNCHBJUDNING
Idag har vi haft den äran att bli bjudna på  lunch här i Brännträsk. Anncharlott och Janne är här under några dar. Lunchen bestod av en fantastiskt god fisksoppa  gjord av lax, vitfisk och räkor. Efterrätten bestod av nyplockade hallon med vaniljvisp och kaffe till. Allt mycket gott.
Dagen började mycket solig och fortsatte så till bortemot lunchtid då det började regna. Först nu när kl. är 20 har det slutat regna och det har klarnat upp en hel del. Runtomkring oss är det en väldig aktivitet av ukrainare och thailändare. Dom är verkligen fräcka och plockar bär inpå huset. Igårmorse startade Thomas röjsågen och röjde mot dem.  Oj, det där lät lite allvarligt, men jag kan försäkra  er att detta skedde helt fredligt. Men på nåt sätt måste man ändå markera att det inte är okey att de plockar  runt husen. Dom flyttade då en bra bit in i skogen. Nackdelen är ju också att det inte finns några bär kvar. Dom är som dammsugare, så när man själv vill ha ngr liter bär så får man verkligen gneta. Nåja, man missunnar dem inte bären och inkomsten för dem, men som i de  gamla good old days, det är det inte.
Eldar numera minst en panna /dag 
och det betyder bara en sak. He bli kallt och kallare. Thomas kommer just nu utifrån och han meddelar att det är endast fem grader ute. Så i natt, mina vänner gäller det att hålla i hatten och önska att det inte ska bli alltför många minusgrader.

Lördag 28 aug 2010

Hösten är här, vinden är sval och naturens färger förändras och nätterna är mörka, men det är tidens gång och alla årstider har sin tjusning. Vi kommer nu till skördetiden då bären skall plockas potatisen skördas och framför allt älgarna skjutas och köttet skall läggas i frysen.
Igår fick vi besök av Greismans som står med husbilen nere vid sjön. Dom har också sin förtjusande dotter Sofia med sig. Hon har med sig sin hund, Wilda, som är en renrasig jämte. Thomas var ute och gick med henne i skogen igår och det hon behöver är skogsvana. Han trodde nog att det kan bli en  bra jakthund av henne om hon bara fär rätt träning. Hon är en härlig hund med ett eget sinnelag verkligen. Verkar inte ge sig i första taget.
Vi ska till Arvidsjaur för att sova över hos yngsta sonen med familj. Dom har takläggningsfest ikväll och detta för att Jakob har varit så duktig och ägnat sin semester åt att ta bort plåttaket på huset, byta råspont, sätta dit tjärpapp och regla upp för plåttaket som sedan sattes på igen. Bytte även alla hängrännor. Puh! jag blir trött bara av att skriva allt han gjort. Duktigt! Markus med fam. kommer också. Karolina är bjuden men pga arbete så kunde hon inte komma , men vi får ha henne i tankarna så kan hon på sätt och vis också va me.

Tisdag 24 aug 2010

La luna ( månen ) står högt på himmelen och lyser som det runda klara klot den är. Det betyder att ytterligare en kall natt är i annalkande. Fast faktiskt så finns det kvar lite moln från dagens väder.
Thomas har hittat färsk björnskit precis utmed Avanvägens början. Känns lite creepy att dom faktiskt är så nära.
Idag har vi jobbat på i trädgården. Konstigt vad det går undan bara man inte börjar med så många projekt samtidigt.  Det är tungt men roligt. Har hämtat godsaker ur naturens skafferi idag. Hallonen bör plockas  och jag fick väl ihop nån liter som är rensade och syltade. Plockade in lite sv. vinbär men jag tyckte inte de var så mogna så dom brukar ju klara sig länge utefter hösten så det får bli en senare fråga.
Igår var vi till Luleå och hade spenderbyxorna på. Det rullade åtskilliga t-lappar på badrumsinredning, fantastisk dusch, avfuktare, ny elektrisk varmvattensberedare samt en del coola kläder till mig.
Imorronkväll är vi bjudna på middag på Norrskensgården i Långträsk. Det är för alla oss som jobbat i sommar . Moatjeerna får också hänga med. Vi äter med styrelsen och det ska bli trevligt att träffa vänner därifrån. Det är väl en nån vecka sen sist.
Jakob med minsta sonen Milton sover över hos oss inatt. Alltid trevligt när barnen dyker upp.

Söndag 22 aug 2010

REDAN HÖST!
Hur är det möjligt.? Skolorna startar imorron. Sommarlovet är slut. Är det bara jag som tycker att denna sommar har skenat iväg? Jag menar, nyss stod vi och band midsommarkransar och tänkte att en hel , lång sommar ligger framför oss. Vi satte potatis, men tänkte att det dröjer evigheter innan de kan tas upp. Hallå!, det börjar vara dags nu. Ja,ja, det är bara att acceptera hösten . Fast nu har jag deppardagar (ca. 2 st) innan acceptansen för mörkare tider är här. Fast egentligen skulle jag vilja flytta till varmare land nu framöver några månader. Just över vintern. Det tror jag skulle vara härligt. Då skulle det inte heller spela nån roll om man tyckte att den svenska sommaren är kort.
Här i området vi bor i pågår björnjakt. Ganska spännande och nyttigt. Björnstammen har vuxit sig för stor och man pratar i skogssammanhang att arbetsmiljön håller på att vara farlig för skogsarbetarna pga björnar. För mig får det gärna skjutas ganska många härruntikring. Tycker det är mycket obehagligt att ha dem omkring sig. Vi har ej i skrivande stund hört något om resultatet hittills. Men det blir säkert känt så småningom.

Torsdag 19 aug 2010

FÄSTINGANGREPP
Ja, du läste rätt. Idag, på eftermiddagen, upptäckte Thomas att Zanda hade en svullnad ovan för sitt ena ögonbryn. Vid närmare koll visade det sig att hon hade en stor fästing där och att den sugit rejält med blod redan. Experthjälp fick höras. Det blev Birgitta i Göteborg som hade erfarenheten att ta bort de små odjuren. Hon förklarade bra och Thomas  fick ut den med huvud och allt. Det ska visst vara det viktigaste. Sen observerar man hunden under ett par veckor och tvättar med alsolsprit. För att det inte ska bli infektion för då måste hunden ha antibiotika. Men visst är det hemskt att de lymlarna har hittat ända upp till oss i norr. Bevis på att världen blir varmare.
Har idag flyttat min pionbänk till det som ska bli vår trädgård lite mer enhetligt.
Så småningom med växthus och bänkar med köksväxter. Typ lavendel, citronmeliss och liknande. Har börjat skotta bort all matjord för att lägga den i en stor hög som sen ska användas i växthuset . Underlaget ska vara en filtduk som hindrar gräset att växa upp och sedan grus över det. Det är jätteroligt att påbörja detta och endast fantasin kan sätta stopp för en del orimliga projekt. Vi får se hur det slutar. Förhoppningsvis slutar det aldrig utan är en ständig process som kan vara densamma eller ständigt förnyas. Kuuuul!
Markus och Tilda har varit hit och hämtat ett lass av sin härligt torkade björkved. Snart har han kört hem alltsammans. Men oj, vad han har haft jobb med detta. Men han är duktig och tålig och klagar inte i första taget.
Igårnatt överraskades vi av celebert övernattningsbesök. Det var Tobbe o Monica med Johan, Tobias med familj som kom med sina husbilar och förgyllde tillvaron ett tag. Dom är alltid trevliga att umgås med och det är rörande att se denna familjs omsorg om varandra. Dom fiskade lite men påstod att det inte finns fisk i den här sjön och Thomas , han log och svarade att allting beror på den som fiskar. Varje gån vi har vart ute o fiskat så har vi haft turen att få med oss fisk hem. Alltid minst en harr. Detta kan ju faktiskt bero på att vi bor här. Varje dag och kan faktiskt känna av när det är bäst att fiska. Det är vad jag tror det hela beror på. Thomas sa ju detta lite skämtsamt och det var ju menat så också.
Glömde nästan: natten som var så var det kallgrader. Vår potatisblast klarade sig riktigt bra men grannens land har inte klarat sig alls. Det mesta har frysit. Bara ett litet stycke närmast huset har klarat sig. För tidigt, det är vad det är. Tur att potatisarna ändå har vuxit till sig någorlunda. Ja, faktiskt så är en del riktigt stora. Ska bli härligt med lite egna potatisar.

Måndag 16 aug 2010

REAFYND
Idag har vi varit till Piteå. Jag har gjort lite jobbärenden och sen har vi kollat runt angående den förestående badrumsrenoveringen. Hittade ursnygga möbler på Ångsågen. Så snygga och precis som jag vill ha dem. Men så dyra. Kommodskåp med tillhörande tvättfat (utan blandare), spegel och ett väldigt snyggt skåp från golv till tak: 30 000 kronor. Tillkommer då toastol och dusch. Tillsammans ca 50 000 kronor. Visst låter det dyrt.? Men kanske är det inte så farligt. Väldigt länge sen vi köpte sånt här. Men det var ursnyggt i allafall. Så vi får se.
Gick sedan på EM för att titta på en bäddsoffa när jag får se den. Lampan!!!
Lampan som jag såg för första gången före jul 2008. Förälskade mig totalt. Men den kostade 6000 kronor. Tyckte det blev lite för dyrt. Har sen varit in och sett den hänga där. Fortfarande lika förälskad. Så idag sålde dom ut den för 1600 kronor. Visste inte hur snabbt jag kunde köpa den och stoppa in den i bilen och andas ut. Lampan är min. Ja, det förståss, Thomas får låna den och titta på den hur mycket han vill. Men visst var det ett kap.
Har blivit super-duper-förkyld. Varför? Nån virusbetingad bakterie passerade tydligen förbi vårt sovrum inatt. För det var då det hela började. Thomas har gudskelov klarat sig so far.

Söndag 15 aug 2010

SÖNDAGSVILA
Tänk förr, då minns jag när man var barn , så var söndagen helig. Helig med den betydelsen att söndagen då jobbade man inte, varken på sitt ordinarie jobb eller hemma. Detta ställde ju till det lite , när de flesta var bönder. Var det mitt i skörden så var det svårt att inte slå gräs, räfsa, hässja eller vad man nu gjorde.Det enda man fick göra med gott samvete det var att se till djuren  morron o kväll. Sen hade vi alltid besök av grannar eller vi besökte dem. Minns att den sociala sidan inte saknades. Då, när vädret tillät, serverades det alltid kaffe ute och vi barn sprang omkring och lekte. Då hade det bakats bullar och kakor av alla de sorter. Minns att det verkligen var fest varje söndag.
Idag , söndag alltså, har jag grundat och målat bräder till huset. Vi ska bygga igen en dörr så då behövs dom. Sen har jag tagit bort en massa gräs och dylikt som man inte kommer åt med traktorn. Återstår bara att räfsa ihop allt gräset. Sen tror jag att jag ska ta min heliga söndag.

Fredag 13 aug 2010

BRITTSOMMAR
Det kan man väl ändå kalla den del av sommaren som vi är i just nu. En underbar tid då vi får skörda det vi sått. Har börjat äta färskpotatis från landet och dom är riktigt stora och många på varje stånd. Dessutom smälter de i munnen.
Har även plockat in hallon och syltat. Däremot har jag inte plockat blåbär än. Men jag hoppas att jag hinner med det också. Oftast när jag kommer på det så har dom redan frusit.
Idag har vi haft värmebölja. 25 grader och just ingen vind. Det var så varmt att vi före lunch såg oss nödsagade att helt enkelt hoppa i sjön. Det var uppfriskande må ni tro. Men efter ett tag så är det ju riktigt varmt och skönt i vattnet.
Gick hem, svala och välbadade för att tillreda en något sen lunch. Det blev renskavsgryta med färskpotatis och lingonsylt. Mums, mums.
I eftermiddags kom Marta körandes till byn. Hon har klippt gräset som verkligen växt sen sist det klipptes. Sen i kväll såg vi båten guppandes på sjön. Idylliskt.
Jakob med minsta sonen ; Milton, kom på blixtvisit ikväll. Vi eldade och hade riktigt trevligt. Plockade jordgubbar ur landet och åt dem som de var. Godast så.
Imorron ska vi till Renvallen och hjälpa till med lite småsaker runt byastugan.
Måste även då passa på att handla. Annars handlar vi uteslutande i Långträsk eller Vistträsk. Vi tycker att det är viktigt att man handlar där och håller omsättningen uppe.

Onsdag 11 aug 2010

LYCKAT FISKAFÄNGE
Fick ett infall att åka ut med båten och fiska lite. Kvällen är underbar. Precis som dagen har varit. Varmt o skönt men med en bris som gör det uthärdligt i värmen.
Fiskade inte så länge förrän jag? fick napp. Det är mycket ovanligt att så sker. Antagligen beror det på fiskaren. Påminner mig om en gång då vi var till Flostrand utanför MoiRana. Där fanns det bräckt vatten och under broarna stod storlaxarna. Jakob fick en väldigt stor  lax , Thomas fick en lax och Markus fick en stor lax. Karolina , hon följde inte med denna gång. Så jag tänkte  att det här blir en smal sak. Jag fångar också en lax. Och visst fick jag en fisk men den var så liten så den försvann i min hand. Ungefär så har min fiskelycka sträckt sig framtill nu. Ni förstår jag fick tre harrar (varvid en var för liten , så den gick tillbaka till sjön), samt två abborrar. Så vi åkte hem och kokade fisken med salt och lagerblad och vitpepparkorn. Avnjöts med smör på tunnbröd. Mattias kom just då och hälsade på, men ratade fisken han bjöds på. Kaffe med sockerkaka och kakor passade honom bättre just då.
Igår var vi till Arvidsjaur och hjälpte Tim med en gårdsloppis som han ville ha. Han tog in mellan 4-5oo kronor och det är ju en bra slant med tanke på att dessa grejor annars hade gått till återvinningen.

Söndag 8 aug 2010

BELÖNING
Idag har det varit en tråkig dag. Urtrist! Thomas har varit i Ajaur hela dagen och inte en människa har behagat uppenbara sig här. Annars brukar det dimpa ner en och annan i tid och otid här i Brännis. Men tror ni att nån kom idag. Nähää då. Inte det. Har försökt hitta på saker som jag tycker är roligt. Men fastän jag hittat saker att göra har det inte varit roligt. Vädret gör sitt. Regnväder gör mig lite down.
Thomas kom hem vid 7-tiden och hade blivit bjuden på middag hos Jakob o Mona o barnen. Till kaffet fick han hembakta muffins och sockerkaka. Tim som alltid tänker på andra, skickade en blåbärsmuffins och lite sockerkaka till mig. Muffisen ser ni på bilden. Jag hade hunnit bita en bit innan jag kom på att jag kunde låta den bli dagens bild. Behöver jag säga att den var ur-god. Men så är den ju också bakad av muffinsmästarna.
Trevligt att Thomas är hemma igen...

Lördag 7 aug 2010

FJÄRIL VINGAD SYNS I BRÄNNTRÄSK
Måste bara visa ett prakt -exempel på en amiralfjäril (faktiskt två stycken) som prydde vår trädgård idag. Har några fina gula blommor och dom var fullständigt översållade av humlor, bin och fjärilar. Visst är den vacker? Hade även knalloranga fjärilar där idag. Hörde idag att citronfjärilen håller på att utrotas. Om en fjärilsart går forlorad så förlorar världen väldigt mycket på det.
Det blir betydligt sämre skördar som i slutändan gör att mat blir otroligt dyrt. Odlad mat, alltså. Citronfjärilen dör pga utsläpp och besprutningar. Enl. denna radiokällaär citronfjärilar väldigt känsliga för sånt.
Klockan är snart nio på kvällen och jag funderar på att gå ner till sjön och hoppa i. Det är 20 grader här just nu. Synd bara att det inte blåser lite, för nu har kräken återkommit.
Har haft trevligt främmande idag. Det var Maria och Stefan som hade Carin Lindberg med sig. Tyvärr hade de inte tid att stanna så länge för de har varit borta sen igår och hjälpt syster Marianne i A-jaur med hennes gårdsloppis.Men vi hann surra lite och dricka kaffe med Thomas nybakade ugns-sockerkaka med grädde och hjortronsylt till. Smakade sommar. Mums!
Glömde skriva att markus , Maria och Tilda var förbi en sväng i eftermiddag. Tilda har spelat fotbollscup i Böle och hon hade en guldmedalj med sig hem. Duktig flicka! Fast huvudsaken är väl att dom har kul. Och det har dom..

Fredag 6 aug 2010

FORTFARANDE SOMMAR
Har varit ute och gått barfota i gräset. Klockan är runt nio på kvällen och det är fortfarande solvarmt i gräset. Förundras hur allting bara växer här. man jordslår plantor och de blir så frodiga här. Minns när man försökte sätta nåt i jorden i Renvallen. Då måste man gräva bort först all sten och sen fylla hålet med i stort sett bara gödsel för att det över huvud taget skulle bli nåt av det hela. I bland misslyckades det iallafall. Varje sommar fick man dessutom gödsla på nytt. Här krävs det inte så mycket av den varan för att få det att växa. För två år sedan anlade jag en ny stor blombänk. Det växer och frodas i denna bänk så nu ska jag dela allt igen och göra en till blombänk. Dagens bild är förresten från vårt härliga potatisland.
I dag har vi varit till Piteå . Jag hade lite jobbärenden att uppfylla där.
Vilken sommarstad Piteå är. Det sjuder verkligen av liv och pite-borna verkar så tillfreds med sina liv. Det är iaf den uppfattningen man får. Sen vet man ju att det finns många dolda saker som folk håller för sig själva. Tror att om man som människa lär sig att man kan faktiskt prata om sina bördor så blir allt så mycket lättare.Tänker då på den tragiska händelse som utspelades i A-jaur i onsdags. Då en man tog sitt liv och det är hemskt att tänka sig att människor har det så svårt att man måste göra ett slut på sitt liv. Livet som är det dyrbaraste vi fått av alla gåvor. Men det gäller att vi tänker på det nån gång då och då.

Tisdag 3 aug 2010

LIVSKVALITE
Drack vårt morronskaffe på altanen som så många gånger förr. Men man kan aldrig se sig mätt på den här sjön. Imorse glittrade den som om tusen och åter tusen diamanter låg där och guppade omkring i sjön. Det såg nästan ut som en gång när Karolina och jag var i Paris och vi hade gått i genom hela kungsparken och skulle öppna grindarna mot Champs-Elysees. Det glömmer jag aldrig. Det var bling-bling på högsta nivå. Ungefär såsom Brännträsket glittrade imorse.
Gick en snoa i trädgården och styrde då kosan mot jordgubbarna. Resultatet ser du på fotot bredvid. Finns det nåt godare. Solkyssta, varma jordgubbar plockade direkt från landet in i munnen. Smultert!
Håller på med några målningar som jag inte har haft lust att fortsätta med under sommaren. Dels kanske för att jag måste färdigställa dem och dels för att jag målat så mycket i vår och försommaren så lusten har inte riktigt velat infinna sig. Det brukar aldrig bli riktigt bra om man har det där ordet måste över sig. Skulle jag försörja mig som konstnär då blev det inte fett under vissa perioder. Fast jag älskar ju att måla men som sagt man måste vilja det just då.
Vädret är underbart med en bris som precis håller kräken (myggen) på avstånd. Funderar på att plocka blåbär och göra lite sylt men jag torde väl inte få in min stackars fot i min stövel. Får kanske låna en sko av Thomas. Vore kanske en syn för gudar.

Lördag 31 juli 2010

IBLAND ÄR LIVET FULLT AV ÖVERRASKNINGAR
För att citera en av mina facebook-vänner: Ibland är livet fullt av överaskningar.
Idag var det just en sån dag för mig.Plötsligt står jag öga mot öga med en mycket god vän till mig som jag inte träffat på ca 30 år. Hon började prata med mig men hejdade sig och vi stod där bara och tittade på varann.Sen sa vi varandras namn och vi kunde inte sluta förundra oss.
Hon var nog min bästa vän genom tiderna och så sent som i veckan har jag googlat henne och sökt henne på facebook. Hon berättade då att hon i veckan hade pratat om mig och tänkt på mig. Vilken tillfällighet eller var det inte det.? Känner att det finns en mening med att vi skulle ses. Vi pratade, men insåg att vi måste ha mer tid till detta. Trettio år betar man inte av på en kvart. Vi bytte telefon-nummer och bestämde att vi ska ses i höst. Det ser jag verkligen fram emot.
Jakob med äldsta sonen kom hem till oss i dag. Dom stannar över och har varit och plockat ca 5 kg hjortron. Vi gjorde sylt av hälften och den andra delen ska dom frysa ner för att koka senare.
Inatt finns det risk för att det kan bli kallt. Känns kyligt i luften även om det är nio grader ute. Håller tummarna att det inte blir nollgradigt och att inte potatisblasten fryser då.

Fredag 30 juli 2010

Idag på morronen åkte Karolina hem till sitt och  det gjorde hon till piskande regn, tog guden Tor till hjälp så  att det verkligen skulle höras att hon åkte hem. Som tur var så hade detta oväder dragit förbi när hon skulle gå ombord på flyget. Flyga när det går åska i luften är ingenting för mig. Fast egentligen vet jag inte om det är farligt. Åkte ner till Grekland för ett antal år sen och vi kom till Grekland sent på kvällen. Det blixtrade, det dundrade och plötsligt ruskades planet om ordentligt. Kaptenen kom  till orda snabbt och sa att det fanns ingenting att oroa sig för. Det var bara planet som blev träffad av blixten. Han njöt säkert när han sa det och hade säkert fullt span på passagerarna för att se hu vi skulle reagera. Mycket riktigt en viss oro spred sig, kan man lugnt säga. Han påstod att blixten slår ner i planet och sedan bara runt planet för att fortsätta. Ja, hursom helst så blev landningen bra och det kändes otroligt skönt med fast mark under fötterna och dessutom vara oskadd.
Eftermiddagen har bjudit hittills på  bland det bästa vädret i sommar. Helt underbart med sol och en ganska blåsig( men med varma vindar) eftermiddag. Det regnar visst runtomkring.
Markus och barnen åkte hem igår och tog husvagnen med sig. Idag har det visst regnat nästan hela dan i Ajaur.. så egentligen med facit i hand borde de ha stannat kvar. För ni vet, solen skiner alltid i Brännträsk.
Ska berätta för er att jag var till doktorn i går och han sa att det jag drabbats av heter knölros. Låter inte allför kul och faktum är att det är det inte heller. Kan få dras med detta under många månader framåt. Men jag tar en dag i sänder.
Thomas skjutsade Karolina till Kallax och passade ju på att kolla runt i affärerna. Han kom hem med diverse saker från Jula, Rusta och Coop.

Tisdag 27 juli 2010

3-RÄTTERS-MIDDAG
Igårkväll när jag kom hem blev jag glatt överraskad. Karolina, som för tillfället är hemma och mona med familj och förstås Thomas , hade lagat en middag som fick mig att tappa hakan. Vanlig blå måndag och inte för nåt särskilt utan bara därför att de tyckte jag var värd det. Det var gulligt gjort , minsann. Och gott var det. Åt för mycket och tillbringade resten av kvällen i nåt slags coma.
Har det besvärligt med vä ben och har haft det i 2 månader nu. Varför inte gå till läkare, undrar du då? Jo, det är så att jag går inte till läkare om jag inte måste. Men nu måste jag. Sjukskötaren jag pratade med han trodde på en klockren bältros på benet. Allting stämmer, men jag trodde inte man kunde få det på benet, men tydligen. Så på torsdag en check hos il dottore.
Vädret, ja, vilket varierande väder vi ändå har. Har varit så hela sommaren. Lite ostadigt känns det ju om man ska planera nåt där vädret spelar roll. Idag är det nästan klibbigt varmt, men ser nu att den guddomliga solen börjar kasta sina strålar över oss och det gör förstås att det blir lite mindre fuktigt.

Lördag 24 juli 2010

SKÖN LÖRDAG
Sitter på altanen och filosoferar. Klockan är 16 och solen lyser varmt o gött.
Inte en mygga,knott,svidare,orm eller fluga så långt ögat når. Men just då kommer en broms rundande fönstret och gör en elegant inflygning. Landningsbanan är naturligtvis nånstans på mig. Det är så fantastiskt ljuvligt att kunna sitta kvar här ute  utan dessa flygfän och bara njuta av vädret och allt i allmänhet. Två måsar kivas om nåt och skriker ut sin ilska. Om man blundar, ja, då kan man tro att man är nånstans vid havet.
I mitt nästa liv vill jag bo utmed havet. Älskar havet och dess styrka, ljuden och lukterna som bara finns nära havet. Fast Brännträsket är inte så dumt det heller.

T0rsdag 22 juli 2010

Vaknade för ovanlighetens skull tidigt imorse.Pigg, dessutom,. Så det var bara att stiga upp. Ganska grått till en början ,men nu lyser solen av och till så det tar jag som ett gott tecken. Igår var det ju tämligen ostadigt väder med mycket regn. Fast förmiddagen igår var riktigt fin. Maria, Tilda och jag åkte till Hej för att titta på lite kuriosa och Maria skulle dessutom kika om hon hittade nygamla köksstolar.Vilket hon också gjorde, men hon tvivlade på att äkta hälften skulle gilla dem.Men ibland är det liksom bra att kolla, åka hem, fundera och sedan bestämma sig. Ibland har man då otur och det man var intresserad av är sålt. Dom har det väldigt välordnat därborta i Hej. För er som inte varit dit än. Gör ett besök. Om inte annat så för den storslagna miljön med de öppna vidderna.Dessutom kan man äta där eller dricka kaffe och ta det som en trevlig utflykt.
När vi kom hem hade Thomas, Markus och Wilmer var it på sjön med båten och fiskat lite. Wilmer drog upp 2 fiskar och var väldigt stolt över det. Grillade, trots spön i backen. Man har väl altan, så det var inga problem. Till detta hemgjord potatisgratäng, mmmmm.
Morris åkte således hem igårkväll och det blev faktiskt ganska tomt efter honom. Men han kommer säkert igen. Nej , nu ska jag ut och måla staket som ska sättas upp efter lummiga vägen, mot sågplatsen.
Satt ute på altanen, Thomas och jag, när vi får se något konstigt hända på vårt fönster. En humla satt medtagen som dom blir ni vet när de varit inomhus ett tag. Plötsligt flyger det ca tio små flugor fram till humlan och fullständigt täckte den. Såg hur dom började liksom slita delar från den. Humlan levde och nåt liknande har vi aldrig sett. Nån som läser detta och har upplevt detta?  Gör flugor så? Jag kunde inte se på utan räddade humlan till frihet och efter lite pustande så kunde den flyga iväg igen.
Imorgon startar torgny o Birgitta och Teresa sin resa hem igen.  Känns alltid lite tråkigt när sommarfirare styr kosan hemåt igen. Men Torgny kommer ju snart tillbaka. Den trevliga älgjakten till jägarnas förtjusning och till älgarnas fasa, börjar ju snart.
Regnet som har fallit i em och ikväll var av det mäktigare slaget. Samtidigt stormade det. Skulle vara intressant att veta hur många mm som kom. Nej, nu närmar sig klockan midnatt och det är dags att sussa. Sov gott alla!

Måndag 19 juli 2010

SLÅTTER I BRÄNNIS
Idag vid eftermiddagstid så startade den årliga slåttern i byn. Som vanligt är det ju Alf som är duktig och förestår den. För oss som gillar fina, renrakade ytor så känns detta väldigt bra. Det blir väldigt fint och liksom mer vy över det hela.
Samtidigt betyder detta att sommaren har gått till hälften och det är ju bra att ha den andra delen kvar, men man vet ju också åt vilket håll det bär. Men nu ska vi inte vara såna. Man vet ju faktiskt inte om man får ha den turen att uppleva en ny höst och en ny vinter. Så det är kanske bäst att vara lite ödmjuk.
Thomas har dolat i skogen litegrann i dag och han har hittat ett fantastiskt hjortronställe där han förövrigt redan nu kunde plocka lite mogna bär. Längtar efter att blåbären ska mogna. Har tänkt plocka mer blåbär än vanligt. Barnbarnen gillar blåbär så mycket. Dom gillar att äta bären som dom är, i bakverk, som gröt och framförallt kanske som sylt. Så gillar dom att plocka dem också. Men få se hur det blir med det i år. Med tanke på den rika ormmängden uti naturen så kanske man inte törs ta dem till skogen.
Har haft ett härligt och långt samtal med dottern där vi samtalat bla om min far som ju kom från Stockholm. Hon planerar att åter åka till Norge. Hon trivs väldigt bra där. Men så har hon ju härliga kompisar där också.
Kvällen har inte varit så varm , men det tycker jag bara är skönt. Fast imorrn får det gärna bli lite varmare.

Söndag 18 juli 2010

KATARINA - 60
Inte kan man tro att denna sköna  jubilar hunnit så långt i livet som hon gjort. Jag tror att livet farit varsamt fram med Katarina. Igår strålade hon.  Födelsedagsfesten hölls på altanen hemma hos Katarina o Bo. Hela syskonringen med delar av deras barn o barnbarn fanns där. Som vanligt väldigt god mat, dryck och andra tillbehör. Allsången saknades inte heller eftersom det fanns en gitarrist (Elin Ö) och sångerskor ( Jossan Ö, Emma Lundberg) som sjöng gamla och nya godingar.
Vi lämnade festen vid midnatt eftersom vi hade två hundar hemma. På hemvägen bjöds vi på ett scenario på himlen som gick i rött och gult med svepande moln. Vackert! Hade väl hoppats på att den där björnen skulle korsa vår väg i de ödsliga bygder vi for fram i , men den hade nog lagt sig för natten , för den syntes inte till i alla fall.
Väl hemkomna så blev vi varse om att vi var nära en tropisk natt . Enligt tempmätare hela 19 grader och vi stannade på altanen en god stund.
Ett stort TACK till Jubilaren med familj som arrangerat, lagat mat och gjorde kvällen till ett roligt partaj. Fler bilder finns i fotoalbumet för den som är intresserad. Och än en gång till Katarina: GRATTIS!

Fredag 16 juli 2010

DAMERNAS
Åkte till Arvidsjaur för en träff med Damernas. Klubb för trevnad, god mat, många skratt, löser världsfrågor och som avslutning brukar jag spå i kaffekoppen.
Fick sällskap av Tim på resan upp.Vi hade en trevlig resa och diskuterade allt och inget. Väl framme gick vi på olika klädaffärer och jag hittade faktiskt några plagg som dessutom hade rätt pris. Fast på rean hittade jag som vanligt ingenting. Det är så typiskt mig att inte fynda. Jag hittar bara inte godbitarna.
Sen bjöd Tim på kaffe och glass hemma hos dem. Han genomled två affärer, sen vägrade han att gå in på nån fler. Vi hade så trevligt så jag missade tiden hos Damernas. Kom en kvart försent, vilket aldrig har hänt förrut. Sägas bör att klubben funnits i sex år.
Vi åt ungsstekt kyckling i sås. Till det grönsaker, röror av allehanda grönsaker och sist potatis. Till kaffet fick vi hallonpannacotta och Marianne hade gjort en tårta som sas vara god. Jag vet inte för då hade jag sedan länge sprängt gränsen för vad som är tillåtet. Åkte hem vid halv tio och hade en bra resa hem. Såg inte ett enda djur på hemresan. Ja, förstås en del renar, men de finns ju alltid på vägarna. Zanda har ju killkompis i veckan och dom har det bara ljuvligt. Idag är inte åtet så pockande så dom har varit ute nästan hela dan. Just nu tar dom siesta på bron. Jag tror att jag ska göra detsamma.

Onsdag 14 juli 2010

SOMMAR OCH SOL
Här har vädret varit alldeles utmärkt för en som dyrkar sol och varma dagar. Tyvärr kan jag väl säga att jag inte riktigt hör till den kategorin. Sommar och sol, naturligtvis, men jag tycker nog bättre om när det är lite svalare och framför allt ska det blåsa lite, eller ganska mycket. Men man törs ju inte säga nåt om detta, så därför fortsätter jag att vara tyst.
Två av barnbarnen  med pappa är här idag. Dom trivs bra här i Brännis. Det blir lite mer fritt här. Som Milton säger: Farmor , du behöver inte hålla mig i hand här i Brännis, för du vet, här finns inga bilar. Detta påminner mig om en historia från svunna tider. Johan var ute och körde bil. Han mötte skolbilen som körde av vägen . I diket, alltså. När de två klev ur sina respektive bilar så säger Hugman,(föraren av skolbilen)  - Int vänte I deg idag. inte väntade jag dig idag)
Som ni förstår så har det inte hänt så mycket mer mellan de två historierna.
Haft en längtarefterKarro-dag i dag. Hon har varit en hel del i Oslo och nu så är hon i Göteborg och jobbar några dar. Ibland skulle man önska att hon vore lite mer tillgänglig, men hon är lycklig och trivs med att bo i S-holm och då är också jag lycklig även om mitt egoistiska  jag vill nåt annat.

Måndag 12 juli 2010

TREDIMENSIONELLT LJUS
Lördagkvällen så var det ett underligt ljus ute. Två gånger tidigare har vi fått uppleva detta och alla gånger så har vi upplevt det här i Brännträsk.
Ljuset i det gröna, vilket ju är en stor del av färgpaletten ute, blir intensivt grönt, samtidigt som det bäddar in sig i ett ännu grönare ljus. Första gången vi såg detta fenomen var en helg för många år sedan. Vi tyckte nästan att det kändes obehagligt. Då hade det varit på radion om kärnkraften och dess verkan och då kändes det lite radioaktivt.
Vi har fått semestergäst som stannar ca 1 vecka. Det är Markus hund Morris, en ganska trevlig hund , normalt, men med de förutsättningar som finns nu så är det faktiskt inte så trevligt. Zanda är i slutet av löptiden när det är som mest intressant för en hanhund. Hon avvisar honom , tack och lov, men han är väldigt intresserad. Vilket ju gör honom lite orolig. Men vi får väl ta en dag i sänder.
Vädret är ju underbart och ikväll har det varit riktigt härligt. Det har blåst litegrann och det hjälper ju till att hålla myggen på avstånd.  På tal om mygg. Visste ni att en ny sorts myggor har etablerat sig i Norrland. Dom kallas stickmyggor och anfaller och sticker på samma gång. Vi har ju haft en , och har fortfarande, naturligtvis, en sorts mygga som kallas skogsmyggor. De svävar runt offret ett längre tag innan de går till attack och sticker. Så nu vet ni det, ni som inte visste.

Lördag 10 juli 2010

ÅRETS BY
Jaha, så var det lördag igen med allt vad det innebär av förväntningar om en bra helg. En bra helg det får man om man är Långträskbo. Den byn har nämnligen utsetts till Årets by.
Thomas och jag åkte dit och kollade läget. Det var massor med folk som tänkt samma sak som oss. Det delades ut blommor, diplom och en välkommen  summa pengar på 15.000:-.
Festkommitten hade fixat och donat och riggat tält odyl. Mat fanns det i form av grillat o potatissallad samt kaffe och tårta på det. Det är bara synd att knott, svidarn, bromsar och mygg också åt sig mätta på oss stackars oskyddade människor. Man tycker ju att när det blir mycket folk samlade så behöver dom ju inte käka just av mig. Men, men ack, så fel jag hade. Höll på att bli galen och faktum är att jag kliar min lekamen fortfarande efter det kalaset.
Men det var verkligen trevligt att träffa dessa fantastiska människor och det tycktes som de hade samma känsla. Det kom en mindre regnskur på eftermiddagen, men den var snabbt förbi. Men det var tillräckligt för att jaga upp luftartelleriet.
Thomas och Markus har ikväll åkt runt  och kollat om älgar. Dom såg 2 tjurar och 2 kvigor. Alla var på olika ställen. Tjurarna var visst ganska stora. Alla fyra var intill vår jaktmark. Men vad de inte förstår är att dom har djädrigt långa ben och springer fort och långt.

Fredag 9 juli 2010

LITE KURIOSA
Ja,jag vet att vi ibland hoppar över någon dag och igår var en sån dag. Jag (A-C) håller på med två motiv som jag ska skissa från lite olika synvinklar och därtill måla med akvarellfärg. Mycket tid går åt till det och då kan sånt som att skriva dagbok bli lidande.
Thomas har gått i vår skog idag och inspekterat. Då sprang det upp en stor älgtjur som kommer, enl. Thomas, att få rejäla skovlar. Så nog finns det älg till höstens aktiviteter.
Vi har haft en upprensning på gården i dag. Har använt röjsåg med påkopplad trimmer, så att vi har kunnat nå det där som inte kan klippas med klipparen. Terrängen är alldeles fär oländig . Jag krattade efter och det blev, oh, så fint.
Imorron får Långträsk by sitt erkännande som årets by. Vi har tänkt fara dit och titta på överlämnandet av gåvor och jag tror att de får en summa pengar också. Därefter blir det förtäring och underhållning av Staffan Lundström och en del lokala förmågor som bla Knut. Alla är välkomna så känner ni för det: Kom dit!Dumt att missa nåt som faktiskt kan bli rätt kul.

Onsdag 7 juli 2010

LÄNGTAN ATT SKAPA
Nästan varje dag de sista månaderna har jag känt lust att måla. Då menar jag akvareller. Har skissat och börjat färglägga motiven. Jag är nog en sann realist också i mitt skapande. Försöker återge det verkliga.  Detta tror jag blir en bra tavla.

Tisdag 6 juli 2010

OM ALLTINGS FÖRGÄNGLIGHET
Idag har jag haft en sån där dag då jag påmints om hur kort tid vi lever på denna jord och ändå är jag övertygad om att jag inom 20-30 år inte kommer att ha någon särskild lust att leva för evigt. Livet är komplicerat men rätt tänkt nog så enkelt. Har gått och tittat till växterna idag. Då upptäcker jag att rönnens blommor håller på att bilda bär. Sommarens första blomster har blommat ut och drar sig sakta tillbaka för att bida sin tid till nästa år. Sånt gör mig lite nedstämd och man påminns om sommarens kortvarighet. Men jag vet ju att väl hösten är här så älskar jag den. Det tar ca 2 dagar för mig att acceptera den, men väl det är gjort njuter jag av den höga luften, stormarna, färgerna och det faktum att det blir mörkt på kvällen och natten. Men ,åååh, jag vill inte dit än. Men snart är vi i mitten av juli och det kan bara gå en väg.
Nej  usch, så pessimistisk jag låter. Fullt så illa är det inte, men ändå. Jag är glad så länge vi får ha sommaren kvar.😎

Måndag 5 juli 2010

KNOTT/MYGG/BROMSAR/SVIDARN
Tro det , eller ej men nu har det lagts ytterligare ett plågoris till samlingen sommarförstörare. Igårkväll fick vi besök av bekanta från Långträsk och när de skulle fara så sto vi ute och pratade en stund. Det var då vi upptäckte dem. Små, snabbflygande och vansinnigt smärtsamma bett med för mig i allafall, förödande effekter. Stället sväller upp till en storlek man ej tror är möjlig och det kliar lääääänge! Kommer att tänka på en episod som hände den dagen jag gick ut nian. Morfar o mormor bodde inte så långt ifrån oss och denna dag skulle han ta båten och fara till en plats och fälla lite björk. Han var sån, min gode morfar att hade han sagt en tid när han skulle komma hem, så var han nästan på pricken hemma då.KLockan 14 skulle han vara hemma, men när klockan blev 15 så började mormor oroa sig. En morbror, Arne, blev då tillfrågad att åka iväg och kolla om det hänt nåt. Han åkte till platsen och fann morfar liggandes på rygg med en stooor björk över sig. Han satt fast.Armar och ben var låsta så han kunde ju inte freda sig för alla myror, myggor, knott och andra insekter som ville bita, undersöka honom. Han var knappt vid medvetande. Myror sprang in i näsan, i öronen osv. En och annan bet honom också, förstås. Hade det varit nutid skulle man ha plockat upp mobiltfn ur fickan och slagit 112. Men morbror kunde ju inte rubba björken. Den var för tung. Så han körde då hem till oss och ringde ambulansen och tog filtar o dyl för att skyla honom med. Men morfar var av segt virkr så efter några dagar på sjukhus fick han komma hem. Mormor åkte in till honom och då lade den gullige läkaren in henne också. Han sa att det skulle påskynda läkningen. Ja, det är minnen från förr. Man tycker inte det var så länge sen, men i själva verket så är det en evighet.😎

Lördag 3 juli 2010

BARNBARN
Nu har Wilmer varit hos oss 1 dygn och ikväll lite senare kommer hans mamma och syster hit.Det krävs uppmärksamhet nästan hela tiden även om han är bra på att leka själv. Man vill ju inte att det ska hända nåt man inte har förutsett.
Han har snart kört slut på både farfar o farmor. Man är ju inte van vid så små barn nuförtiden. Med detta att barnen flyttar ut i livet gör ju att det blir ganska lungt och fridfullt och vi har då inrättat våra liv på det. Men jag tänker på de som aldrig eller väldigt sällan får ha sina barnbarn. Det är ju så roligt att de vill vara här. Visst, det kommer perioder när dom inte kommer att åka med föräldrarna när de kommer hit. Men jag är i såfall övertygad om att de kommer tillbaka. För samtliga av våra barnbarn älskar det här stället. Här tror jag dom känner dubbel frihet. Jag försöker engagera dem i allehanda ting. Snart är det bärplockning och särskilt Tilda och Tim gillar detta. Då kokar vi alltid bären till sylt när vi kommer hem.Vi gör snygga etiketter till sylten. Då får de ta burkarna med sig hem. Det är populärt må ni tro.

Fredag 2 juli 2010

OMTUMLANDE
Idag har jag klippt gräsmattan. Eftersom den är ganska brant på sina ställen så brukar vi använda grästrimmern för att klippa där. Men idag så körde jag upp på brantenoch det hade nog gått bra. Men jag hamnade lite snett när jag skulle backa ner för slänten. Då tippade åkgräsklipparen och jag tumlade runt med den i full gång två gånger. Den gick fortfarande och då satt jag fast under klipparen. Eftersom det är mycket som blir varmt där var jag rädd att det skulle börja brinna eftersom när klipparen är upponer så rinner det bensin. Jag var tvungen att slita mig loss.-', för jag orkade inte hålla emot längre. Den är tung. Såg knivarna som åkte runt och då stannade den av sig självt. Vänster arm är väl den som känns mest. Men så här några timmar senare så måste jag säga att jag tror att det känns så här i kroppen när man blivit överkörd. Aldrig mer. Tänk på det om ni klipper med åkgräsklippare. Det lönar sig inte. Det kunde ha slutat riktigt illa och jag är väldigt tacksam för att att jag inte bröt armar o ben.😮
Fotot på dagens bild har tillkommit efter lek med spelet Sims. Där man kan göra sina egna innevånare i en ort. Vi (Karolina o jag) tyckte att vi ville göra paret Eklund i Brännträsk. Tycker att vi lyckades riktigt bra. Vad tycker ni?
Vi har godingen Wilmer hos oss. Hans mamma o syster har åkt till Piteå. Pappan jobbar. Tilda har spelat två matcher på Pite sommer games. Hon ska spela imorron också. Så vi får behålla Wilmer ett tag till.Han är en mjuk och kramig kille, men som ska bli jägare och skjuta älgar. Ikväll sa han att han skulle bli rävjägare för det trodde han skulle vara så kul. De barna.

 

Torsdag 1 juli 2010

AUF WIEDERSEHEN.
Avsked. Finns det nåt jag är dålig på så är det avsked.Fattar inte. Jag borde ha lärt mig vid den här åldern. Men jag lär mig aldrig detta. Vi har just kommit hem efter att ha skjutsat vår dotter till flygplatsen. Jag minns när vi lämnade henne på riktigt för allra första gången. Hon skulle börja på film,-bild-media-skola i Skellefteå. Det regnade när vi åkte hem. Jag kommer ihåg doften ute. Tung av doftande buskar som blommade. Vad jag vill säga är att det är nåt jag kan framkalla när som helst. Det var sååååååååååå hjärtskärande hemskt. Inte för att vi visade att det kändes så. Men  egentligen , alla avsked är tråkiga.😥
Ibland dröjer det länge innan vi träffas igen. Men det har varit en härlig vecka och vi har sysselsatt oss med härliga saker att göra. Karolina är en mycket kreativ människa och det sprutar ideer från henne. Hittar på en massa kul saker.😀I varje fall så verkar det som vi går mot bättre väder. Det känns skönt.

Onsdag 30 juni 2010

ANTIKRUNDAN
Träff med Damernas idag. Till er som inte vet vad det innebär: En kort resumme. Bildades för 6 år sen . Träffas varannan onsdag. Äter, snackar, skrattar, löser världsproblem osv.
I alla fall så brukar vi göra små utflykter tillsammans och den här gången skulle  resan gå till Hej. Väl framkomna gick vi loss på utbudet. Några av oss handlade, men jag hittade inget. Kan bero på att jag inte hade nån köplust. Mycket stort utbud och det är alltid så roligt att besöka Hej. Rent och fin och välordnat. Men Damerna hade ju fixar picnic-mat så vi styrde kosan till Byske-älvens stora parkering med härliga bord och stolar. Där kom den gula picnic-duken fram och vi lät oss väl smaka av delikatesserna som dukades fram en efter en. Kycklingwraps, kycklingsallad, räkpate, pajer och gott hembakat bröd för att nämna några av godsakerna som bordet erbjöd.Tyvärr så var det en ansamling knott som tyckte att vi var godare så efter att ha stressat i oss kaffe med mycket gott fikabröd till satte vi oss i bilarna och styrde kosan mot Rolfs blommor strax utanför GL-träsk. När vi kört några meter brakar världens åskoväder loss. Jag lovar, det var rakt ovanför oss. Blixtrade och small i samma stund och regnet VRÄKTE(ni förstår INTE hur mycket det regnade) ned Nåja, vi blir inte stoppade av mycket, så vi tog oss till blomstället trots allt. Där fick jag en stor, jättevacker, rödrosa ros, en rosa, stor Surfina och en knallrosa Dahlia av min dotter. Tack för de vackra blommorna, Karolina. Det värmde.
Sen kom vi på att vi skulle kolla in den nya möbelaffären i GL-träsk. Tyvärr hade den stängt onsdagar. Otur, för där har de utgående möbler till reducerade priser. Nåja, tog tillfället i akt och handlade på GL-livs. Mysig affär som är mycket välsorterad. Efter det så skingrades vi. En del till A-jaur, en del till Auktsjaur och vi åkte hem till Brännträsk.
När vi kom in på gården föll första regndropparna. Med andra ord så tyckte guden Tor att vi inte fått tillräckligt av åskan , så vi fick den en vända till. Dock inte med samma styrka, men i alla fall. Hör just att den precis laddat om. Måste avsluta för att jag är rädd om datorn.

Måndag 28 juni 2010

FRUKOSTÖVERRASKNING
Måndag morron och man hör hur det pysslas nere i köket. Karolina som är hemma nu håller på med  en frukost som man inte äter i vanliga fall. Man borde göra det men man skyller på tid. Egentligen bara att stiga upp lite tidigare för att skapa den fina stämningen. Så här är livet när Karro är hemma.
Tilda och Tim stannade här efter midsommar och idag överraskade dom med lunch. Det blev stekt korv och potatismos. Även detta mycket gott och bara tanken på detta gör en varm långt ner i hjärteroten. Så ni förstår nog att man blir lite bortskämd. Det känns lyxigt förstås.
Imorron kommer Karolinas kompis Susanne hit för första gången. Hon har förstås gjort sig föreställningar om hur det är här i Brännis och jag hoppas att vi kan leva upp till vad hon förväntar sig.
Thomas och Zanda har gett sig av på sjön för att se om de kan lura nån fisk att nappa. Önskar dem fiskelycka. Misstänker att det kommer rapport på fiskesidan om den turen.

Fredag 25 juni

MIDSOMMAR
Midsommarbestyren har varit ungefär som de brukar. Tillverkning av midsommarstång. Knotten har kommit till oss idag och det kändes minsann. Stången tillverkades i omgångar under flykt in för att undvika dessa obarmhärtiga kryp.Småningom stod den klar. Grön och grann. Resultatet syns på bilden.
Karolina är hemma  och så även Jakob med familj. Markus med familj huserar hos Marias föräldrar men kommer hit imorron.Då blir det stort kalas här. Tim fyller 10 år den 29:e och passar på att fira den hos oss under helgen Det blir tårta och kaffe och vi ska även bjuda på mat. Det blir ugnsstekt Brännträsksik med tillbehör. Det brukar alla gilla.
Det har inte varit så mycket folk i Brännis i helgen. Gustav har inte varit här och det är ju tråkigt. Han brukar alltid vara här. Ingen hos Nordlunds och det känns ju konstigt. Men Sally ska ju inte vara här i sommar och det kan ju bero på det.
Zanda mår efter vad vi kan förstå relativt bra. Hon har inte varit sig själv efter ormbettet. Men hon äter och dricker men är mycket trött. Sover mycket och har inte samma energi som förr. Hon måste hålla sig i skinnet under tre veckor och imorron har det gått två.
Vädret har varit kanon idag. det har blåst men ändå har det varit varmt.
Nu känns det som om man måste inta horisontalläge för att orka ännu en dag.😀

Torsdag 24 juni 2010

BRÖLLOPSDAG
Ja, faktiskt den 33:e för vår del. Imorse när jag kom gående nedför trappen stod min gulliga man på nedersta trappsteget och räckte mig en blomma. Blomman ser ni på bilden. Det är tanken som är det viktiga.
Tänker på vårt bröllop då mor o Henry, svärmor o svärfar levde. Vigseln skedde i församlingshemmet i Arvidsjaur.Det var kallt ute . Vi hade firat i dagarna tre med olika personer. Kul var det. Trots att vi levt i synd med 2 barn som resultat så kändes det speciellt att gifta sig. Kärleken ökade i grad och det var väldigt spännande.  När vi väl var gifta och kom ut  från församlingshemmet för att mottaga  gästernas jubel, då snöade det faktiskt ganska ordentligt på oss. Det är väl  en av anledningarna att det hållit så länge och håller än Vi blev bjudna på bröllopsmiddag i Brännträsk. Inga hade dukat upp en ordentlig buffe med diverse godsaker.
Nu har väl ändå sommaren kommit. Iallafall har Karolina kommit, vilket känns jätteroligt😎

Onsdag 23 juni 2010

A-JAURS FLYGPLATS

Har då äntligen fått hem dotra. Hämtade henne på flygplatsen i A-Jaur vid 21-tid.Sedan körde vi in i Arvidsjaur och hälsade på Maria och sen Mona och Jakob. Tímmen blev sen och nu alldeles strax väntar sängen.

Idag har jag friserat mig hos Renate i Vistträsk. Det blev bra och jag är nöjd.

Nej, nu somnar jag snart framför datorn. Så därför : Gonatt!!!!!

Tisdag 22 juni 2010

SHIT HAPPENS
Idag har en vattenskada kommit upp i dagen. Vår toastol har tydligen stått och läkt vatten, ja, hur länge, det vet endast gudarna.
Ringa försäkringsbolag odyl. När det är gjort gäller det att åtgärda detta provisoriskt tills dess att försäkringsagenten har möjlighet att komma och kolla.
Troligtvis har detta att göra med husets sättningar i övrigt.Bra att det blev upptäckt så att man kan åtgärda detta.
Dagen har varit kall, tycker jag. Den riktiga sommarvärmen vill inte riktigt infinna sig. Men trots detta så växer det så det knakar. Trodde att vi klippt färdigt gräsmattan för midsommarhelgen, men det verkar inte så. Måste svepa över mattan där vi började.
Har städat färdigt inne idag. Skööönt! Men förresten, blir det nånsin färdigstädat. Ute finns det krattningsjobb från röjsågssvängen. Allt det där man inte riktigt kommer åt med gräsklipparen.
Imorronkväll kommer Karro. Längtar.....

Måndag 21 juni 2010

MORKULLA
Vi har under ett antal år haft en stor konstig fågel som varje sommar har häckat bakom vårt hus. Många äro gissningarna vad detta skulle kunna vara för fågel. Jag har kallat den för kornknarr och det har den hetat . Ikväll har Torgny löst problemet. Den flög ovanför huvudet på Torgny och Thomas när de kom ut från vårat hus.Han säger då att det är en fågel man kan äta och att de är goda och jaktbara. Småningom kom namnet. En morkulla.Konstigt. Finns de verkligen häruppe? Men visst är det en morkulla.
Birgitta o Torgny har varit här på kaffe ikväll och strax innan kunde vi konstatera att Torgny fyller år idag Grattis på 68-årsdagen. Eftersom jag hade rulltårta, grädde och jordgubbar hemma snodde jag ihop bakelser åt oss för att fira födelsedagsbarnet. Måste skriva och säga att han bär sin ålder med den äran. Men det gör ju alla barnen Gustav Edin.
Har snart midsommarstädat klart . Det är på övervåningen som det mesta är kvar. Men sängkläderna är tvättade och nya inlagda och det tycker jag är det värsta med städet uppe. Men imorron ska det vara klart. Skrivas bör att det just nu när kl. är halv tolv på natten bara är 5 grader ute. Brrrrr!!!!!

Lördag 19 juni 2010

BRÖLLOPSDAGEN
Gratulationer till vår nyblivna prins som till slut fick sin prinsessa och halva kungariket. Hela arrangemanget har varit helt fantastiskt att få vara med om. Ovanligt med en sån öppenhet och som kungen sa till Vickan att när du blir statschef efter mig passar valspråket: Folkets kärlek- min belöning. Hon är speciell. Så öppen och varm. Hennes prins verkar inte vara sämre. Verkar vara en bra snubbe som fort lär sig. Så levde de lyckliga i alla sina dagar.
Har passat på att helstäda Tv-rummet idag. Så känner man sig lite nyttig samtidigt som man har kunde vara med hela dagen. Känner mig alldeles färdig och då går tankarna till dagens brudpar som måste vara så trötta. Sleep well!

Torsdag 17 juli 2010

FOTBOLL
Nu har den månadslånga, tror jag, kampen om världsmästerskapet i fotboll börjat.Hockey går väl an, men fotboll. Allt går så sakta och det är inte intressant. Vet att jag tassar på farliga marker nu. Thomas är ju väldigt intresserad av ALL idrott så han är inte så kontaktbar för tillfället. Tur att vi har två TV-apparater. På var sin våning så vi stör ju inte varann.Jag tittar inte så mycket på TV, men ibland är det ju nåt program man vill låna sina ögon till. Har egentligen inte nåt favoritprogram, men de amerikaska kanalerna har ibland riktigt bra dokumentärer. Och så förstås. På lördag ska jag vara fastlimmad vid TV-soffan. Inte var dag det gifter sig en kronprinsessa så det ska bli kul att titta på.
Markus är här och kör björk. Han har avverkat under sen våren så nu kör han hit alltihopa från skogen.Kommer att värma gott under vintern.....

Onsdag 16 juni 2010

SKÅPRENSNING
Äntligen! Jag har börjar ta tag i skåparna ovh dess innehåll. Har nämnligen haft en gedigen samling gardiner, dukar, sänglinnen o dyl. som tagit en massa plats och som jag kanske inte använt mer än ett par tre gånger.Sen har det arkiverats. Till sist kommer man till den slutsatsen att man har inte utrymme så det räcker. Vad gör man då? Bygger ut eller rensar.Jag föredrog det senare. Tänk vad bra det gick. Jag är ju en sån som gärna spar för det kan vara bra att ha.Men sanningen är ju den att man sällan eller aldrig använder dessa prylar eller textilier.Sparade av känslosamma skäl, sparade av ekonomiska skäl och sparade av andra skäl , så åkte det så mycket att jag är riktigt förvånad över mig själv. Det blev så bra. Nu behöver jag inte tränga in ex. sänglinnen för dom får faktiskt plats. Finns ju en annan fördel också. Man ser ju vad man har i skåparna. Så nu ska jag använda min stora vita linneduk som jag vetat att jag haft, men aldrig vetat var den varit. Känns så lätt . Jag tror att detta är en del i feng shu(säkert felstavat) att rensa i röran. För det blir ju röra av allt till slut men nu känns det bra.
Markus och barnen har varit här i eftermiddag.- Han har ledig vecka från jobbet.
Det är alltid trevligt med påhälsningar, speciellt när de gäller de nära.
Karolina ringde i eftermiddag och berättade att hon runt midsommar kommer att göra oss den äran under en vecka.Längtar........

Tisdag 15 juni 2010

VÄXTHUSET
Vad jag är lycklig! Min man kom just in och berättade att han nu har beräknat med fönster och allt annat som man måste ha för att sätta igång växthusbygget.På torsdag ska vi till Piteå i ett annat ärende och då ska vi köpa det vi saknar till växthuset. Hurra, hurra. Jag har alltid velat ha ett växthus men av någon underlig anledning har det aldrig blivit av. Jag har alltid velat bygga det själv av gamla fönster. Tycker att ett sånt växthus känns riktigare. Sen allt pyssel med detta kan bli ett mycket personligt hus.
Idag har jag äntligen orkat ta tag i huset och har då börjat med att millimeterskura badrummet. Alla textiler har åkt i tvättmaskinen och allt är skurat. Det doftar fräscht och även om det tog sin lilla tid så var det värt det. Måste ju ta pauser för att orka så det har tagit några timmar.
Juni månad går på halvlek nu. Jag hoppas att ni har kunnat tillgodogöra er den tiden på bästa sätt. Sommaren är ju så dyrbar. Är det därför som den går så fort.

Söndag 13 juni 2010

VILODAGEN
Idag har Zanda varit betänksam och mycket lugn. Hon får inte springa omkring som hon tidigare varit fri att göra. Hon är ordinerad vila i tre veckor.
Själv tror jag varje dag att nu ska jag vakna frisk, men än så länge har inte den drömmen uppfyllts. Imorse hade jag ingen röst. Har senare blivit så att jag är mycket hes och får anstränga mig att få fram ord som andra förstår. Lägg  därtill en magåkomma som kom  idag så förstår ni hur jag har det. Undrar om det är nån annan där ute som har haft denna influensa?
Sommaren kom ju trots att det fortfarande inte är riktigt varmt i luften. Jag tycker att det är lite isvindar bakom solvärmen.
Längtar efter att få tillbaka orken så jag kan kasta mig över ett projekt som jag hoppas ro iland under sommaren. Ett växthus tillverkat av alla gamla, fina fönster som finns här. Har inventerat och nog finns det tillräckligt för ett bygge. Skulle vara så kul att få möta sommaren med egenodlade blommor att sätta i bänkarna när det väl blir sommar.

Lördag 12 juni 2010

TRÅKIGHETER

Livet förändras fort och idag har vi fått en föraning om att vi inte är odödliga. Varken vi eller våra husdjur. Zanda är inlagd på Djurkliniken i Öjebyn och får dropp. Hon har blivit biten av en orm, nere vid sjön. Bettet satt vid nosen vilket är bättre än om hon blivit biten vid tassarna. De med dödlig utgång är nästan alla bitna vid tassarna.Vid nosen finns tydligen nånting som kallas lymfcirkulation och detta gör att giftet inte sprids med samma hastighet som det gör om bettet är vid tassarna. Då cirkulerar blodet med kraft och för giftet runt snabbare. Utgången är oviss. En del hundar klarar detta ganska bra medan det tydligen är ganska stora sekundärskador på lever och njurar. Det är bara att vänta och se. I morse klagade jag på henne att hon löst hår så länge och jag sa att efter Zanda ska vi inte ha nån med hund. Det här känns inte bra..............

Torsdag 10 juni 2010

DEN BLOMSTERTID NU KOMMER.......
Älskad psalm som för oss alla har betytt och kommer att betyda frihet under en hel sommar.
Denna vecka är avslutningsvecka på skolorna runt om i landet.
Minnen från en egen skolavslutning, minnen från barnens och nu även minnen från barnbarnens skolavslutning. Allt ryms i denna underbara psalm.
Glad sommar på er alla skolbarn. Ni förtjänar att få komma ut på grönbete😀

Onsdag den 9 juni

MER FÖRKYLT
Idag är det Thomas som skriver, Ac har varit sängliggande hela dagen pga en kraftig förkylning. Själv har jag varit i Arvidsjaur hela dagen, en byggträff i Renvallens byastuga samt styrelsemöte i Arvidsjaurhem.
Vad som hänt i byn idag är jag osäker på men det verkar som om Marta fått potatisen i jorden. Vädermässigt har det varit riktigt bra och nu i kväll (natt, ser att klockan passerat midnatt) är det riktigt vackert ute, +5 grader.

Tisdag 8 juni 2010

FÖRKYLT
Just som man tror sig ha besegrat världen så händer det igen.Man vaknar och är förkyld. Ordentligt. Inte minsta aning när man inte ont anande pallrade sig isäng igårkväll. Fast egentligen har jag inget att klaga på vad gäller förkylningar. Senast det inträffade var för ca ett år sedan. Sommarförkylning även då. Tydligen då jag är som svagast. (Självanalys). Thomas är frisk och det är huvudsaken att en av oss kan ro skutan iland.
Idag är Brännträsk inte sig likt. Det sjuder av liv och olika aktiviteter. Janne och Anncharlotte håller på med potatislandet . Dom jobbar och står i med detta.
Birgitta och Teresa antar jag har kommit med Marta som definitivt kommit. Hennes bil står nämnligen utanför huset. Av hänsyn till andra angående förkylningen så har jag inte knackat på. Men nu är Thomas på väg ner till Jan o A-c för att dricka kaffe.😥

Måndagen 7 juni 2010

I SOMMARENS RIKA GRÖNSKA
Har funderat över hur det kan växa och grönska så mycket som det gör trots att det är ganska kallt på dagarna och på nätterna är temp. ofta nära noll.
Bilden till höger är ett bevis på att det sker. Det tom blommar. Häggen har börjat slå ut.
Thomas har varit och titta om hjortronblommor och faktiskt . Det finns ganska gott om dom. Blåbär kommer det att bli mycket av och de verkar komma ganska tidigt. För en vecka sen fick vi den första ängsplockade buketten för i sommar plockad av barnahänder. Det var härligt.
Har just fått reda på att Marta, Teresa och Birgitta kommer imorrn. Det ska bli roligt att ses och vi hälsar dem välkomna.
Jan o Ann-charlotte kom idag eftermiddag och blir till torsdag. Trevligt med lite sällskap i byn.🙂

Söndag 6 juni 2010

SVERIGES NATIONALDAG
Vaknade först av alla. Ja, Wilmer han var först. Han pratar så mycket hela tiden, så han höll på att väcka hela huset. Vi klädde på oss och gick ner mot sjön för att titta på fåglarna.Det är ju alltid så mycket fåglar där på morronen. När vi kom till Anncharlotte o Jannes hus så sa han: Vet du, farmor, där bor madame. Försökte få en närmre förklaring till detta, men han gich bara ointresserad ner till sjön.
Sjön , som  denna morron glittrar och är vacker som bara den kan vara. Kommer att tänka på det Gustav sa en sommardag förra året. Vi var bjudna på kaffe hos Gustav och han satt tyst och tittade på sjön. Han sa: Tänk att jag i nästan hundra år har haft denna vy framför mig. Aldrig har jag lessnat på den. Det måste bero på sjön. Den är aldrig densamma från en dag till en annan.
Idag flaggar vi för Sverige, vårt fosterland. Att vara stolt över sitt land är ju idag lite kluvet. Jag menar att man i mångas ögon blir sedd som rasist. Jag tycker inte att det är så. Titta bara på människor som flyttat till vårt underbara land, som har både Sveriges och sitt eget lands flagga tillsammans. Det tycker jag är fint.
Livet går sin gilla gång i Brännträsk och det tycker jag också är fint.😀

Lördag 5 juni 2010

Dagen började med strålande solsken och inte var det så kallt hellre. Men så småningom började det hagla och snöa och jag vill påstå att det blåste små isbitar.
Mitt i allt detta stod mina fina pelargonier och en del sommarblommor och dessutom hade jag hunnit hänga en tvätt ute. Typiskt! Nåväl den torkar väl efterhand. Så här mot kvällen har blåsandet avtagit men det är mulet och grått. Fick just ett tfn-samtal där det omtalades att Markus med familj skulle komma senare ikväll och förgylla tillvaron för oss. Tim hänger också med.
Annars har Janne varit här med snickare och påbörjat snickrandet av bron. Ja, de har faktiskt nästan gjort klart. Annars har byn för tillfället inga sommargäster. Men snart så kommer dom. Det är alltid trevligt när det finns folk i byn.😘

Fredag 4 juni 2010

Fredag. Just den veckodagen har en speciell klang av förväntan inför helgen och oftast är det också då som vi städar och gör fint inför den kommande veckan.
Vädret är ganska bra förutom att det blåser. Under dagen så har blåsandet ökat och så här avslutningsvis på dagen kan man säga att det varit ganska kallt.
Vi har varit till Arvidsjaur och grillat med byaföreningen i Renvallen under kvällen. Som vanligt trevligt att träffa gamla och nya bybor och maten smakade superbt. Träffade förstås också bägge pojkarna med familjer. Båda två just lediga från sina arbeten. Dom jobbar ju i Aittik( säkert felstavat) som ligger uppe i Gällivare.
Resan hem gick bra. Hade förväntningar på att råka en björn eller två, men även denna gång grusades den drömmen. Zanda glad att vi kom hem🤩

Torsdag 3 juni 2010

Äntligen! Hemsidan som vi pratat om är äntligen igång.
Brännträsk idag bjuder på gråmulet väder med ett finstriligt sommarregn.
Såna dagar ger tid för eftertanke. Som vi så väl behöver i denna oroliga värld vi lever i.
Har skaffat mig en envis ryggåkomma som verkar vara svår att bli av med. Men jag antar att man lär sig nåt av det med.
Har kommit in iett flow när det gäller målning. Har gjort en akvarell som jag upptäckte  motivet till när jag satt på gräsmattan och plockade ogräs. Tänkte
att man borde dokumentera lite smått o gott här i Brännis.Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Inga B | Svar 14.06.2011 11.51

Vad fin Ställa är! Hon blir nog en bra älghund. Hälsningar från Tunas matte Inga

Karolina | Svar 10.07.2010 12.29

Vad kul att läsa dagbok från Brännis! Hoppas ni har en kul dag i Långträsk idag. Kram fra Oslo

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.08 | 11:32

Tack så mycket Thomas och Annchristine för allt arbete ni lagt ner på festen. En fantastisk dag. Vädrets makter var med oss och Brännträsk var i full prakt

...
08.08 | 21:02

Hej !
Besök i Brännträsk har alltid var en högtid att minnas.
Det blev även denna gång och nu vill jag tacka Er alla som
deltagit i planeringen.

...
02.08 | 17:00

Hej!
TACK för den, för oss alla, så betydelsefulla dagen. Tack för modet ni visat. Hoppas det går igen i barn och barn-barn.(även mina)

...
01.08 | 00:45

Hej!
Vi vill tacka er alla för ert nedlagda arbete inför arrangemanget av den trevliga släktträffen,kommer att minnas denna dag lång tid framöver.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS