Recept

Recept väl värda att ta en titt på
Gakkhu
Räcker till
Det här behöver du:
Kaka som samerna bakade då dom färdades runt i skogarna och fjällen med sina renar!

1 liter vatten
3 pkt jäst
250 gr smör
Rågsikt
Vetemjöl
Salt
1 dl sirap

Smält smöret och blanda i vattnet!
Smula ner jästen i degbunken och tillsätt 1 dl sirap.  Tillsätt blandningen med vatten och smör!
Använd ca 25% rågsikt och 75 % vetemjöl! Man använder så mycket mjöl att degen blir hanterlig! Blanda i lite salt! Jag brukar göra degen lösare än jag vill ha den när jag bakar ut kakorna! Låt jäsa ca 1/2 timme! Ta ut degen på bakbordet och knåda in mjöl tills du kan hantera den! Gör kakämnen! Brukar bli ca 18 st men beror förstås på hur stora du vill ha dom!
Låt ämnena jäsa på bakbordet i några minuter! Baka ut dom runda och fina! Använd en slätkavel först och sedan en kavel med taggar! Den använder du på bägge sidorna!
Låt jäsa några minuter och grädda dom på ex en norsk häll eller om du inte har det så sätter du ugnen på högsta och gräddar dom där! Jättegoda, sega och bara med lite smör på är dom gudomliga!🌞🌞
                                       🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
Så här gör du:
FAntastiskt god kaka i ugnspanna
Du behöver
50 gr jäst
100 gr smör
5 dl mjölk
250 gr kesella eller kvarg
1,5 dl strösocker
10-11 dl vetemjöl
Ägg och pärlsocker till gräddningen

Fyllning
150 gr mandelmassa
100 gram smör
150 gr Philadelphia
3 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
Smält smöret, tillsätt mjölk och värm till 37 grader! Lös upp jästen med vätskan i degbunken! 
Tillsätt kvarg, socker och det mesta av mjölet! Blanda smeten till den släpper från kanterna! Den kan vara lite kletig. Jäs 45 min under bakduk.

Under tiden görs fyllningen. Allt rumstempererat! Ugnsplåt ca 30x40. Tryck ut degen i hela formen. Gör hål och fyll.penla med ägg o pärlsocker. 20 min/200g! Låt svalna!
Sockerkaka i ugnspanna
Räcker till många
Det här behöver du:
Är ni som det vi är i den här familjen: Svag för sockerkaka. Gör denna och du har fikabröd för ett långt tag framöver.

8ägg
8 dl strösocker
200 gr margarin
12 dl vete
5 tsk bakpulver
5 dl mjölk
vannilinsocker
40 minuter i 175 graders varm ugn.
Den ska göras i långpanna. Jag har en normalstor en

Så här gör du:
Blanda ägg och strösocker.
Vispa till fluffig smet.
Smält margarinet
Häll i mjölken
Detta hälls i äggsmeten
Blanda bakpulvret, vannilinsockret i delar av vetemjölet
Häll i vetemjölet i smeten. Vispa till jämn smet.

Ibland sätter jag i lite äpplen i halva ugnspannan och får då både sockerkaka och äppelkaka.


God kaka som kan rekommenderas
Monikas limpa
Räcker till 10-12 st
Det här behöver du:

Receptet till dessa limpor fick jag en gång för mycket länge sen av min svägerska Monika Eklund. Den har varit barnens favvolimpa när de bodde hemma. Idag har jag bakat den på nytt och enl. Markus var den godare än han minns .
150 gr margarin                          175 grader
1 1.5 liter ljummet vatten
2 dl sirap
2 pkt jäst
brödkryddor
2 tsk salt
1 1.5 kg rågsikt
1 1.5 kg vetemjöl


Så här gör du:

Smula jästen i en bunke.
Värm  vattnet till fingervarmt
Häll i sirap på jästen och rör lite , så jästen löser sig.
Häll i vattnet.
Ta hälften av mjölet. Sla i det i blandningen.
Blanda i kryddorna och saltet.
Rör ihop
Smält margarinet och häll det i blandningen. Får ej vara för hett.
Slå i resten av mjölet.
Låt jäsa.
Gör runda limpor. 4 på varje plåt. Nagga den  innan de jäser igen.
Pensla dem med ljummet vatten och in i ugn i 30 min. Efter gräddningen stryk med smörat papper. Låt svalna. Goda

VÄSTERBOTTENSPAJ
Räcker till 6-8 portioner
Det här behöver du:

TILL PAJSKALET:           Mycket god och omtyckt av alla.

125 gr smör
3 dl mjöl
1 msk vatten

TILL FYLLNINGEN:

3 ägg
2 dl vispgrädde
150 gr riven ost.
salt och peppar

Så här gör du:

TILL PAJSKALET:

Mixa smör och mjöl.
Tillsätt vatten till smidig deg.
Grädda skalet 10 min i 225 grader. Nagga skalet först.
TILL FYLLNINGEN:

Vispa ihop ägg och grädde.
Tillsätt riven ost.
Blanda ihop.
Salta och peppra.

Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda ca 20 minuter.
Formen ska vara ca 24 cm i diameter

MIDSOMMARTÅRTA
Räcker till Många
Det här behöver du:
8 ägg
4 dl strösocker
2 dl potatismjöl
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Så här gör du:
Vispa äggen och strösockret poröst och fluffigt.
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulvret och
rör ned detta iäggblandningen.
Smörj och bröa en långpanna. (Av den mindre sorten)
Ugnen 175 grader , längst ner i ugnen i 40 minuter.

Stjälp upp den genast på bakpapper och låt den svalna rejält.
Fyll den med vad du vill, men så här i midsommartid: slösa med jordgubbar. BBåde mellan och utanpå. Man kan inte misslyckas med denna
Spättagratäng
Räcker till 4 port
Det här behöver du:
500 gr spättafileer
1 tsk salt
1 krm peppar
100 gr räkor och 100 gr kräftstjärtar
dillkvistar

Potatismos:
900 gr potatis
1,5 dl mjölk
1 äggula
2 msk smör
0,5 tsk salt
2 krm peppar

Gratängsås:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
1,5 dl vatten
1 fiskbuljon gstärning
2 äggulor
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1-2 msk hackad dill
0,5 dl vitt vin
2 msk riven lagrad västerbottensost

Så här gör du:

1 Mos:
Skala potatisen och skär den i småbitar.
Koka den mjuk i saltat vatten ca 15 min.
Häll av vätskan från potatisen och mosa den med en elvisp.
Häll i mjölk o äggula till lagom konsistens, smaka av med smör , salt och peppar.

2. Sätt ugnen på 200 gr.
Smörj en ugnssäker form och spritsa potatismoset längs kanterna. ( Eftersom jag dubblade receptet så använde jag en mindre långpanna).

3. Rulla ihop fileerna och lägg dem innanför moset.
Krydda.

4 Sås:
Smält smör och tillsätt mjöl, rör så det blandas väl.
Späd med grädde, vatten och hackad fiskbuljongtärning.
Koka upp, sjud 3 min.
Rör ned gulorna och smaka av med salt, peppar, dill och vitt vin. Häll såsen över fisken. Strö över osten. Gratinera ca 20 min högt upp i ugnen.
När du tagit ut formen ur ugnen strö över räkor, kräftstjärtarna och dillkvistarna. Servera med en krispig grönsallad.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.08 | 11:32

Tack så mycket Thomas och Annchristine för allt arbete ni lagt ner på festen. En fantastisk dag. Vädrets makter var med oss och Brännträsk var i full prakt

...
08.08 | 21:02

Hej !
Besök i Brännträsk har alltid var en högtid att minnas.
Det blev även denna gång och nu vill jag tacka Er alla som
deltagit i planeringen.

...
02.08 | 17:00

Hej!
TACK för den, för oss alla, så betydelsefulla dagen. Tack för modet ni visat. Hoppas det går igen i barn och barn-barn.(även mina)

...
01.08 | 00:45

Hej!
Vi vill tacka er alla för ert nedlagda arbete inför arrangemanget av den trevliga släktträffen,kommer att minnas denna dag lång tid framöver.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS