Dagbok

Dagbok

Torsdag den 23 maj 2019

FÖRSOMMAR
Som alla kan förstå så blev det ingen skrivelse under vintern. Förstår inte hur man ska göra för att komma ihåg att gå in och skriva här nu och då! Disciplin , kanske det heter.
Hsh, så har vi haft en alldeles underbar början på våren och sommaren! Varmt och skönt! Sen kom ju det berömda kylslagna regnet som fanns hos oss i över 2 veckor!
Det kändes väl sådär och nu efter en riktigt varm vecka är vi där igen! Dagen till ära har vi sökt fram våra varma jackor, för man kan inte gå ute klädd för sommar.
Sjön rev den 12 maj i år vilket är några dagar tidigare än vad den brukar riva. Men väl isen är borta så brukar det ju bli varmare och så skedde även nu.
Har planterat buskar och nya perenner vartefter och ångrar nästan att jag gjort det, för det är såå kallt idag att man fryser häcken av sig om man är ute ett tag. Men värmen ska väl ända komma tillbaka,
Vindkraften, ja, som ni säkert alla vet så pågår det ett industriprojekt i och runt kring Markbygden! Det betyder att väl denna park är färdigbyggd kommer den att innehålla ca 1000 verk.  Beräknas vara klart 2025. Ni som är intresserade av att jobba som vindkraftstekniker har chansen nu! Tag då kontakt med Enercon, först av allt! Du bör ha EL-utbildning..resten får du på plats. Naturligtvis så kan du inte vara höjdrädd.
Om ni är sugna att fiska så har vi gott om fiskevatten i Brännträsk. Läs under fliken
”Fiskeföreningen”. 
Ha en trevlig försommar för nu kommer blomstertiden. Ta vara på dom varma härliga dagar som sommaren normalt ger! Fort nog är det höst och det mörknar och det blir vinter!

Fredag den 12 oktober 2018

HÖST
Nu är verkligenhösten här med alla sina färger! Det är vad jag gillar allra mest med hösten...färgerna! Allt sprakar i rött, orange, gult och grönt! Så småningom infinner sig en touch av ockra, grått svart och lite av det mörkgula! Härligt!
Blev ju som jag skrev i förra skrivelsen! Att nästa skrivelse skulle det ha övergått i höst!
Älgjakten är nästan förbi och det är ju skönt för det blir ju en hel del stökigheter med den! Hundar som går varma och lägger sig i första bästa pöl..inte alla gånger så fräscht! En hel skog dras in med dessa älgjägare! Då gäller det att vara på sin vakt med dammsugare och skurtrasor! För att inte tala om den restaurang som öppnar här varje älgjaktsperiod! Men nu ser den ändå ut att ha nått sitt slut! Har börjat storskura framför allt köket! Man tar lite i sänder varje dag! Förra veckan blev jag klar med skåpen, spisen, fläkten och kylskåpet i köket! Den vecka som kommer ska jag ägna åt min fantastiska köksö som blivit lite stökig eftersom!
Har plockat in alla bär som skulle inplockas och det ger en speciell känsla när jag vet att jag inte behöver köpa sylten uta bara gå till vår frysbox för att hämta råvarorna!
September och oktober är hektiska månader för oss i familjen! Många av oss fyller nämnligen år då så det blir många tänk på presenter och många kalas! Ikväll ska vi fira vårt yngsta barnbarn som fyllde 5 år den 7 oktober!
Hoppas att sommaren förflutit på ett alldeles underbart sätt för er alla även om det periodvis var alldeles för varmt! Undrar om vi får uppleva en liknande sommar!
Sköt om er och glöm inte att tända ett ljus i mörkret och minnas den sommar som så fort drog förbi! Men inte minst glöm inte att släcka det sen! Kramar till er alla❤

fredag den 13 juli 2018

HALLO ALLA!
Man kan ju tro att hemsidan är nedlagd för inte är det lagt många korn för att göra en ny skrivelse! Säger inte att jag ska bättra mig för jag vet att senare i höst kan bli nästa gång jag skriver!
Livet går sin gilla gång med allt vad det innebär! Sommaren är kommen med stormsteg även om det ju tog lite tid innan den sparkade igång på riktigt!
Idag är det fredag den trettonde och för många innebär det att livet blir lite inskränkt för en dag! Inte för att jinxa men mig har det aldrig berett något obehag! Men vet att många praktiskt taget stannar inomhus med minimala sysslor för att minimera antalet olyckor! Hoppas att ni har en fin dag inspite!
Ikväll åker vi upp till äldsta sonen för en middag! Det är alltid trevligt när man slipper laga maten själv! Vi har inte träffat Markus familj på två veckor nu! Det är länge och jag längtar efter dom! Tänk så fint att ha barn och barnbarn! Det är det ju inte alla som får! Jag brukar tänka att man tar så mycket för givet och varje gång jag tänker så så blir jag extra tacksam för allt jag har!
Hörni gå ut i den svenska sommaren och gläd er för att vi har den! Plocka lite sommarblommor! Fantastiskt att det står där uppdukat och att allemansrätten gör att vi får gå omkring och plocka vilda blommor! Ha en fin sommar alla!


Torsdag den 4 januari 2018

GOTT NYTT ÅR allihopa!
Tack och lov är 2017 förbi och hoppas på ett bättre år både för egen del och för världens del!
Vi har inte haft grannarna närvarande under denna jul och nyårshelg!
Tur man har barn och barnbarn som villigt kommer och hälsar på, stannar över och berikar vårt liv på alla sätt! Karolina har varit hemma under 2 veckor och det är härligt att få rå om henne under några veckor!
Idag är det bister kyla..hela -18 grader! Snön har fallit ymnigt under december och det gör ju att det blir en idyllisk vinter!
Vi har förlorat en god vän som var en glad och sprudlande människa! Tungt för hennes sambo och man förstår att sånt här är svårt! Men hon har funnits av en anledning! Ibland tror jag att hon är en ängel som sänts ner för att göra jorden lite bättre, lite snällare, lite mer älskvärt! RIP Monica Kronberg❤❤
Hoppas att det är bra med er alla och att ni haft en bra jul och ett trevligt nyår!
God fortsättning❤

Fredagen den 17 november

Nu kommer vintern.
Onsdag morgon visade termometern -11 och på hela sjön låg is.
I dag fredag faller snön och har gjort så hela natten, hittills har det fallit 6-7 cm.
Under morgontimmarna har ett lodjur gått runt på gården, och en flock orrar (ca 50 st) passerade för en stund sedan.
Årets älgjakt har gått bra, vi har fyllt vår licens. Markus unghund Troj har gjort några riktigt bra jobb, bland annat ett ståndskall på en tjur som Markus fick skjuta.
Thomas

lördag den 2 november 2017

Allhelgonahelgen
I helgen gäller det att låta det lysa på kyrkogården! Det brukar vara så fint och rofyllt kring denna helg! Igår var Thomas och jag på mor och fars grav och satte dit en granprydnad som var fäst på en björkskiva! Otroligt vackert!
Vädret är enastående klart! Solen lyser och enl bondepraktikan så ska det vara isfritt på sjöarna den 1 maj nästa år, om alla löven har fallit till backen vi denna helg!
Bondepraktikan borde verkligen uppdateras! Allt handlar ju om forna tider och då kan det i dagsläget bli riktigt fel!
Vi har Wilmer och Milton hos oss denna helg! Dom har haft skollov eller höstlov som det eg heter, under veckan! Idag ska Thomas försöka sysselsätta dom med lite harjakt och inne i stugan ska vi baka kanelbullar!
Önskar er alla en trevlig och vilsam helg! 🎃🎃🎃

Tisdag den 3 oktober 2017

HÖST
Hösten har verkligen knackat på dörren på riktigt nu! Ena dan riktigt underbart väder eller som idag...riktigt dåligt höstväder! Det duggregnar och blåser! Hela naturen förbereder sig för det som komma kan! Älskar ju hösten..eller egentligen alla årstider! Det är bara det att det är jobbigt att acceptera en ny årstid! För mig brukar det ta ungefär två dagar att acceptera!
Thomas är opererad och även om själva op blev riktigt dramatiskt, så har han sakta men säkert återanpassat sig i vardan! Men det tog sin lilla tid!
Älgjakten pågår men är ju av förståeliga skäl inte lika intensiv nu som det varit under en månads tid nu! Än har vi inte skjutit fullt men det blir säkert!
Hoppas ni alla har det bra och att ni njuter av tillvaron som är nu! Kram till er alla🍁🍁🍁

Onsdag den 9 aug 2017

Sommaren, eller juli månad är till ända men sommarvädret består! Vi har haft en enastående sommar den sista delen av den! Förhoppningsvis blir hösten fin!
Vi har haft lyckan att få ha vår dotter hemma under tre veckors tid! Det har varit härligt att ha henne omkring sig så länge och vi har varit på vildmarkssafaries, utforskat vägar som vi inte kört tidigare, umgåtts med sönerna och i dotterns fall, bröderna och deras familjer! Vi har verkligen haft det härligt och roligt!
Under en av våra safariens så såg vi en björn i det fria, ca 70 meter från oss! Dottern har aldrig sett en vild björn tidigare så behöver jag säga att hon var överlycklig!
Sen har vi faktiskt plockat en hel del hjortron men vi har tagit det lugnt och plockat lite åt gången! Det är ju så gott! Har hört att det ska vara ett riktigt kantarellår i år!
Synd att man inte kan gå så långt  för dem får man verkligen leta!
Thomas ska göra om sprängningen i sitt blodkärl under början av september och då hoppas vi att det blir bra! Ha en fortsatt bra sommar och njut av semestrarna, ni som fortfarande har kvar av ledigheten! Och ni andra, som återvänt till jobbet efter semestern, önskar jag också en fin fortsättning av sommaren!/ACE

fredag 30 juni 2017

SOMMAR SOMMAR SOMMAR
Nu är den här på riktigt! Men usch så det varit kallt och regnat , omvartannat, under flera dar. Så detta hade vi innestående!
Midsommarhelgen kom och gick! Vi hade trevligt besök av dottern och äldsta sonen med familj! Så härligt väder, så lite mygg, så mycket av den sköna bris, ni vet den som bara Kajsa kan blåsa!🌼🌻🌸
Otroligt nog så passade jag på att snappa upp en förbigående bacill, förkylningsbacillen under helgen, så känner mig lite risig, men det ska ju gå över!
Wilmers stora mål i sommar är att komma i tidningen PT under nappataget med en stoor gädda! Han fick en stor gädda under helgen och kom mkt riktigt med i tidningen! Han och Elsa fick en halvsida! Plus att han vann ett presentkort på veckans dragning! Så nu måste väl nästa mål vara att slå det rekordet! Bilden finns under fiskesidan, för er som är nyfikna!
Solen gassar och det är väldigt skönt ute! Tror jag måste iväg till vår eldstad och elda! Det är ju så rogivande! Trevlig helg på er alla och ni som ska ut i trafiken: ta det lugnt och inga mobiler när du kör! Kram på er🌞🌞🌞

Måndagen Den 5 juni 2017

Jaha, då har vi fått ett väder som liknar sommar! Men...men, när solen går i moln så är det så kallt! Men så kallt vi har haft det! Har varit orolig att mina växter i växthuset skulle frysa! Men med ett element och en stor byggfläkt så har dom klarat sig hittills! Men fortfarande så måste dom vara igång på nätterna!
Här går livet sin gilla gång om än något saktare än man är van vid!
Har fått domen nu av läkare! Det går inte att göra nåt åt detta! Jag har slaggat ihop i kärlen som går från aortan och även förgreningarna som går ner till benen! Det ironiska är att kärlen i benen är helt perfekta! Ironin pga att det är benen som är bekymret för mig! Dessutom så har jag två anevrysmet på var sin sida om aortabågen!
Så nu har jag bestämt att leva livet fullt ut! Inte bara tänka det utan att även göra det!
Thomas har ju sitt ben som inte funkar! Få se om han kan operera det igen under hösten!
Sitter och tittar på en resa till Rom! Det är ju en stad som man måste se innan man kastar in handduken!
Imorron är det nationaldagen! Önskar er alla en trevlig sådan!
Bilden idag visar skriften somvårt barnbarn Tilda Eklund fick ta emot den kväll då hon uppträdde i Arvidsjaurs kyrka med att spela piano och förste fiol. Vad hon inte visste var att Kulturskolan utsett henne till stipendiat i år! Hon fick blommor och 1000 kr. Dessutom en tavla med motiveringen varför dom valde just henne!❤ man är ju så stolt så man nästan ramlar av pinnen! Bra gjort Tilda!

tisdag 16/5 2017


Nu är det som härligast att leva och bo i Brännträsk! 
Fåglarnas intensiva kvittrande är den väckarklocka som man vaknar av den här tiden!
Vet inte om det kommer med åldern...men att studera fåglar är ju så intressant!
Nya fågelarter...man kollar i uppslagsverk och Google! Aldrig vet jag att jag upplevde fåglarna så när man var ung! Men kanske är det också att vi lever verkligen mitt i naturen och verkligen i nuet! Det är en härlig känsla!
Krattar gården..men det blir inte många meter åt gången! Har bestämt att jag går ut tre ggr/dag för att kratta! Om det är nån som skulle ha synpunkter på det...ja, då lämnar jag gladeligen över detta till hen😀
Kommer ju ihåg när Inga inte orkade kratta gården själv! Har ett minne att hon stod på bron och tittade medans jag krattade! Då såg jag att hon grät! Hon grät för att hon inte orkade göra detta själv! Hon, liksom jag tyckte att detta var på sätt och vis avkopplande! Jag kände mig stark på den tiden! Ja, jag har alltid varit stark! Men numera är det inte så mkt bevänt med detta! Mina ben plågar mig natt som dag, men det kanske går att göra nåt åt saken!
Har iallafall börjat ta ner min vikt! 8 kilo på 14 dagar....utan att vara hungrig en endaste gång! Målet är att plocka bort 16 kilo till! Men det gör ingenting om det går lite saktare! Förändrar också kosten! Äter inget socker och inget salt! Bara naturliga kryddor som det inte är salt i ! Mår mycket bättre och min värk har försvunnit! Så tror jag också att ett eksem som jag haft i händerna under många år har försvunnit!
Många vinster!
Jag hoppas att allt är bra med er alla och att ni får vara friska och njuta av den stundande sommaren! Stor kram till er alla annchristine🌻🌸🌼🌞

Fredag den 14 april 2017

PÅSK 2017
I år har påsken bjudit på ett riktigt aprilväder! Strålande sol för att i nästa sekund så kommer det en mindre snöstorm farandes över oss! Och så där har det hållit på! Men påsken är ju inte slut än!
Vi har Markus med familj här sedan 2 dagar! Det livar ju upp och allt går i 120!
Dessutom så har dom ju 2 jämthundar och vi har ju Ställa så ibland blir det ett riktigt hundliv och det kan låta ganska mkt om dom! Det har blivit lite fiske och utevistelse!
Men vi har också varit mycket inomhus och lekt lite lekar, ätit och vilat!
Önskar er en god fortsättning på påsken och kämpa på! Vädret blir bättre!  Vi går mot sommaren och allt blir mycket ljusare! Kram🐣🐇🐥

Söndag den 26 mars 2017

VÅFFELDAGEN
Hoppas att alla ni ätit våfflor under helgen för det är bara föör gott! Vi åt detta under veckan!
Veckan har varit ljuvlig på många sätt! Bäst har varit att vi fått äga Elsa, vårt 3-åriga barnbarn under några dagar! Det är som att förflyttas flera tiotals år tillbaka! För man får leka med Barbiedockor såväl som med Spiderman! Helst ska det lekas på golvet! När jag då förklarar att jag får ont i benen av att sitta på golvet så, vips, har leken tagit lite allvarligare former! Hon är nu helt inne i att kurera mina ben som doktorn på sjukhuset!
Idag blåser det väldigt mycket! Kvistar och skägglav flyger omkring i luften! Men sitter man i lä så är det riktigt skönt för solen gassar från en absolut molnfri himmel!
Livet är skönt och det gäller att leva varje minut av det! Stressar du, för ibland är ju situationer så, ja, då måste du stressa i en lugnare takt! Det går, tro mig!
Titta gärna in om en vecka eller så! Då skriver jag nya kåserier om livet i Brännträsk!
Önskar er allt gott❤

fredag den 17 mars 2017

Gertrud har namnsdag idag! Så grattis alla Gertrud därute!
Våren har verkligen gjort sitt inträde här uppe i Norrland! Lite tidigt om man tänker att det ska finnas lite snö kvar till påsk! Det är ju den stora utehelgen häruppe! Då lastar man man och barn och barnbarn och sätter sig i skotern och kör till nån mysig plats , gärna med lite fiske som förströelse ! Eller så räcker det att bara sitta vid elden och grilla korv! Det är en gudomlig tid med mycket uteliv! Sen när påsken är över så vet man inte hur fort det ska gå för att snön ska försvinna! Då vill man ha barmark och helst sommar så fort som möjligt! Men många är gångerna man har fått bli besviken på vädret! Minns en vår när det storsnöade i slutet av maj! Det vill man inte uppleva en gång till!
Thomas har äntligen blivit lite bättre från sin långa förkylningstid! Men det är klart, det är ju snart 3,5 månader sen han slutade röka så då förstår man varför han varit så sjuk! Allt som rökningen fört med sig skulle väl ut! Han är riktigt duktig och säger att han aldrig mer kommer att röka! Bra gjort😀
Här går livet sin gilla gång och idag förundrades vi över att vi än en gång får äran att uppleva en ny vår!
Helgen har bara börjat och öppnar för diverse trevligheter! Önskar er alla en skön helg med mycket vila och sol🌞🌞🌞

fredag den 17 februari 2017

VÅR?
Visst har vi ett konstigt väder? Tror att vi är inne i slutet av april! Ja, så känns det!
Men 1954, det år jag föddes, var det så lite snö så man kunde inte åka skidor! Vet att min mamma berättade att människorna var orolig att klimatet höll på att förändras!
Mamma, som var kristen och läste Bibeln tryckte på att det står i Bibeln att syd ska bliva nord och nord ska bliva syd! Vet inte hur man ska tolka detta men nog ligger det väl lite sanning i detta! Titta bara på alla insekter som kommer , som vi inte har att här uppe i höga nord! Fästingar ex som är lika, nästan, vanligt här uppe som i södra Sverige!
Iaf så är det ljuvliga dagar! Solen värmer våra frusna själar och det känns som livet återvänder!
Fast då influensan grasserar och Thomas har varit sjuk i 1,5 månader men börjar långsamt bli bättre, så gäller det att försöka att inte bli smittad! Har själv fått en släng av sleven! Men den, influensan, vandrar mellan olika organ så den är nästan aldrig densamma dag för dag!
Fredag är kommen och det är snart helg! Vi hoppas på besök från barn och barnbarn men dom är sjuka så det kanske inte blir så!
Önskar er alla en härlig helg med mycket vila och avkoppling💕💕

Fredag den 17februari 2017

Nu är det länge sen jag skrev! Men bättre.....
Här går livet sin gilla gång! På bilden ser ni resultatet av ett bak som blev av i vårt kök på en norsk bakhäll som vi fått i julklapp! Nu blev det plötsligt inte så svårt att tänka tanken att leva utan en enskild bagarstuga! Det fungerade mycket bra och det enda är ju att man inte har någon övervärme, så dom  ser ju lite annorlunda ut!
I skrivandes stund blåser det vindbyar upp till 37 sekundmeter! Så ni förstår att man håller i hatten när man går ut! Och binder fast sparken vid bron!
Vi har den äran att ha Elsa hos oss under några dar! Mamman studerar ju vid universitetet i Umeå  och under några dar varje månad så tentar hon i Umeå!
Då passar det ju bara att vi får ha Elsa!

Ha det bra allihopa🌷🌷🌷😍😍

fredag den30 dec 2016

GOTT NYTT ÅR
Julen är överstökad och det har varit både roligt och härligt! Tyvärr så blir det ju lite för mycket mat men det ordnas så småningom!
Vädret är blåsigt och milt! Superhalkigt ute och endast ett litet snötäcke! Men det kanske blir som i våras! Det var ju då vi fick all snö som inte kommit tidigare!
Den som lever får se!
Vill önska er ett härligt slut på det gamla året och ett härligt nytt år!

Söndag den 11 dec 2016

ANDRA ADVENT
Tiden går fort när man har roligt! Den här månaden har gått extra fort tycker jag!
Bakar, städar och lagar mat! Till julhelgen får vi hem alla barnen med moatjeer och barnbarn! Då blir det livat i luckan och det är bra att ha förberett en hel del så man slipper sånt när man bara vill ha kul! Speciellt det där med maten brukar jag förbereda allt som man bara kan göra i förväg! Det blir ändå mycket att göra med maten när man är så många!
Vi har haft ganska kallt väder den sista veckan och man har fått elda lite extra för att hålla värmen! Men redan i morron ska det visst vara nollgradigt igen!
Denna vecka ska vi ha det minsta barnbarnet hos oss! Det blir kul! Hon är så rolig och snäll! Men hon vill gärna bli sysselsatt och då brukar vi gå på övervåningen och måla varsin tavla! Sen hon upptäckte att man faktiskt kan måla med pensel så vill hon inte måla med kritor. Bra utveckling och jag kan lova att hon är bra på det hon gör! Hon är ju bara tre år! En härlig ålder och man fascineras över så mycket hon hunnit lära sig!
Hoppas att ni har det bra och att vädergudarna är med er!

Måndagen den 28 nov 2016

ADVENT
Så har vi då äntligen kommit in i julmånaden! Ja, det är ju nov än så länge men nu en månad framåt är världen lite skönare att leva i! För nu doftar det jul, det lyser i alla fönster och den här månaden är verkligen den allra bästa tycker jag🎅
Igår söndag bakade jag 4 sorters fikabröd! Tilläggas bör att jag inte tycker om att baka! Men med rätta stämningen! Dvs julmusik, saffransbak så kan det inte bli annat än bra!
Har köpt alla julklappar utom en! I år blir det väldigt praktiska saker som kuddar, täcken och sänglinnen! Det är svårt att köpa leksaker till barnbarnen! Det brukar jag låta föräldrarna sköta! Idag är det svårt att veta vad de olika namnen på leksakerna är! Men det kan ju bero på att jag inte är med i dom svängarna längre! Hsh bokade vår dotter flygresa hem över jul och nyår! Det känns alltid som en extra bonus när hon kommer hem! Tilläggas bör att även hon älskar julen och resan till julhelgen!
Vi har fått mkt snö och just nu är Thomas ute och skottar med traktorn!
Han håller ju hela byn snöfri! Men han gillar det och även om han får pausa ofta så går det väldigt bra!
Ha nu en riktigt skön och härlig vecka och kom ihåg att det du inte gör idag kan du alltid göra imorron! Kram


lördag den 19 november 2016

SNÖ SNÖ SNÖ
Nu är vintern här på riktigt! Det har snöat och snöat mycket! Ja, det snöar fortfarande!
Ingen har väl undgått det underliga valet i Amerika! En gycklare, en narr och en väldigt osympatisk människa överhuvudtaget ska nu leda landet och det påverkar ju andra delar av världen också! Tror aldrig att jag känt en sån skrämselhicka som nu! Jo, kanske när Rickard Nixon blev president! Men den nuvarande valda är ju hundra gånger farligare! Läste att Carl Bildt gjort ett uttalande att vi kan säga goodbye till västvärlden som vi känner den nu! Han trodde inte att D.T. Skulle göra den bättre!
Det värsta är att vi kan bara vänta och se!
Idag har skidtävlingarna dragit igång och det har fått Thomas att inte jaga idag!
Vi har en mysdag med skidåkningen hopkrupna i soffan! Fikar och äter framför teven!
1 månad och 4 dar tills julafton! Det går fort nu! Veckan som kommer ska jag baka lite lussebullar och kolakakor! Får trevligt besök av minsta barnbarnet Elsa som ska vara hos oss några dar! Så kanske vi bakar lite pepparkakor också! Så ska julstjärnorna upp i fönstren! Det ska bli roligt!

Den 16 december kan ni komma till Koler och äta en jultallrik på Vindens Hus!

Kl 15       Torkel visar barnfilm i bion
Kl 15:30. Glöggmingel i kåtan
Kl 16.      Äter vi julbord tillsammans
Pris för medlem 85kr
Pris för icke medlem 160 kr
Alla är välkomna att anmäla sig!
Tfn: 070/5254713, senast den 25/11

Med det så avslutar jag denna skrivelse och önskar er en härlig helg! Glöm inte att helgen är till för vila🌹

Söndag den 13 november 2016

FARS DAG
Många är de fäder som idag erhåller den sedvanliga slipsen, kalsongen och chokladasken! Men som tur är förändras gåvorna! För numera kan man gebort ett gåvobrev till far som sen går vidare till behövande ute i världen! Det är väl den bästa gåvan man kan få! Att kunna hjälpa en medmänniska! Nära eller långtbort!
Klimatet har hårdnat och jag kommer att tänka på min far som levde sina första 9 år i Stockholm! Hans föräldrar var statare och tjänstgjorde på Sofiero slott! När farmor fick sitt 5:e barn så dog min farfar! Ihjälsparkad av en häst! Farmor fick veta detta och hon dog 3 dar senare! 5 barn stod föräldralösa, varav en nyfödd! Dom utauktionerades till lägstbjudande och pappa sa att fastän han var så liten så förstod han ändå innebörden! Han kom till en familj som tog pengarna men struntade fullständigt i far! Han gick mellan soptunnorna ochfick sova under en trapp i huset! Storyn fortsätter men så småningom kom han ju till Norrbotten och träffade mor! Vad jag menar är att detta är inte så länge sen och att det såg väldigt annorlunda ut i början av förra seklet! Därför känns det svårt att inte bry sig om människor som är fattiga, bostadslösa eller på annnat sätt inte ingår i den comfortzon som vi bortskämt nog tar för givet!
Annars så kan jag ju säga att det nu är full vinter här! I går hade vi ca- 15 och nu är det - 6 grader ute! Känns som den här vintern kan bli ganska kort! Det går så fort! 2 veckor till 1:a advent! Kan ju också skriva att det är väldigt roligt att så många går in på vår hemsida varje vecka! Det har varit ca 350-400 besökare varje vecka de senaste 4 månaderna! Det får man väl säga är bra! Ha nu en fortsatt härlig FARS DAG🌹

Fredag den 4 november 2016

VINTER?
Har vi fått riktig vinter än? Ja häruppe har det ju dröjt väldigt länge men vi hoppas nu att det som kommit ska få ligga kvar! Se bilden! Det är runt -2 grader så det är ju härligt att vara ute och stöka på lite!
I onsdags hämtade Thomas och jag 650 tvåsomriga öringar som planterats ut i Brännträsket! Nu är det ganska mkt fisk som planterats i sjön gnm åren! En och annan verkligt stor fisk dras upp nu och då! Synd bara att dom inte riktigt vill nappa på isfisket! Men det finns ju så mkt mat i sjön och det är vi ju glada över så klart!
Allahelgonhelgen stundar med både allvar och mycket skoj! Åker inte till gravarna i Arvidsjaur där min pappa och mamma samt bror och syster är begravda! Har syskon som fixar det! Tänkte att det får bli ett besök till veckan istället! Inte heller kommer vi att åka till Älvsby kyrkogård där Inga och Johan är begravda! Där fixar också syskonen det! Det blir en stilla helg med barn och barnbarn!
Har just tillagat en saftig älgköttsoppa så det doftar härligt i vårt kök! Tilläggas att 80 småbullar är bakade och eftersom jag inte gillar att baka så är jag väldigt nöjd över dem! Det är för det mesta Thomas som bakar i det här huset!
Nej, nu ska jag förbereda att älgjägarna kommer till lunch snart så vi ses och hörs väl under nästa vecka, kan jag tänka! Ha en trevlig och mysig helg allesammans❤️

fredag den 28 okt 2016

FORTSATT LJUVLIG HÖST
Idag är det soligt och varmt! En sån där höstdag man bara vill spara i sitt hjärta och plocka fram när snöstormarna yr! Funderar faktiskt om jag kan gå ut och plocka lite lingon! Har ett skyddat ställe där det brukar frysa sent! Tänkte kanske göra lite lingondricka!
Nu är julkorten färdigmålade och skrivna! I år blev det hela 50 stycken! Hoppas att de som får dem gillar dem! Målar ett födelsedagskort till min näst äldsta syster som fyllde 70 år den 26:e! Så på lördag blir det fest med mycket god mat och trevligt blir det säkert också! Vi är ju 12 syskon men 2 har gått bort! Trevligt att träffas allihopa i ett annat ärende än begravning!
Markus, Thomas, Bert och Mats fortsätter och jagar! Om jag fattat rätt så är det en kvar! En sån här dag är det ju ljuvligt att vara ute i skog och mark!
Vi har planterat fisk i sjön igen! Den här gången blev det ca 400 rödingar! På tisdag ska Thomas och jag åka och hämta återstoden! Då blir det öringar men inte fullt så många! Vi har valt att sätta ut ganska stor fisk i sjön och då kan man inte köpa så många åt gången för de större fiskarna är ju betydligt dyrare än vad ynglen är!
Här går det en förkylningsvåg och jag har drabbats av den! Ingen feber vilket ju gör att man orkar vara uppe och dolla med lite av varje! Men dock, förkylningar är jobbiga och man ska inte leka med dem! Man måste lyssna på kroppens signaler!
Förhoppningsvis så kommer ni alla att få en underbart trevlig hösthelg med så lite snö som möjligt! Vi hörs😀🍃🌲🎃🎃🎃

Måndagen den 11 november

SNART ÄR LÅNGA VINTERN HÄR
Hösten börjar sitt slutskede och man har sagt att här uppe i norr så kommer vintern på allvar på onsdag! Då är det bara vinterdäck på under helgen!
Fast vi hoppas ju att det dröjer några veckor till! För på onsdag ska Thomas och några andra åka en bit med bilen för att hämta hem en del fisk som ska planteras i sjön! Vi brukar ju försöka att ha råd med en inplantering varje höst! Då köper vi ganska stora firrar!kan ju bli spännande om det är snö då!
Har varit på läkarundersökning i Öjebyn och är nu remitterad till Sunderbyn för en kärlröntgen! Har ju samma problem som Thomas hade innan dom sprängde och tog bort det som blockerade ser fram emot detta då jag inte kan gå längre sträckor än 50-70 M innan det stoppar! Så kan man ju inte ha det!
Annars går livet sin gilla gång! Älgjakten pågår fortfarande dock i en mera förminskad skala!
Har börjat fundera över julklappar och hunnit en bra bit mot målet!
Alla julkorten är nu målade, en efter en, och det blev hela 50 styckna!
Önskar er alla en fin helg, var ni nu är och vad ni nu ska göra! Kram🌹

tisdagen den 20 sept 2016

DE LÅNGA SKUGGORNAS ÅRSTID - HÖST
Har ni hört det uttrycket förut? Jag hade inte gjort det förrän en väninna sa till mig att hon älskade den tiden som tillhörde "de långa skuggorna". Ett genialt sätt att uttrycka hösten!
Vädret har verkligen varit underbart men imorse vaknade vi med ett riktigt rugguggleväder! Turligt nog så regnar det inte men annars helmulet och en innesittardag! Eldar i spisen och det sprakar så gött!
Älgjakten går inte så bra men det är ju lång tid kvar så vi ska nog lyckas fylla kvoten!
Ha en fortsatt skön dag😄

fredag den 9 sept 2016

FORTFARANDE VARMT
Sicket underbart väder det har varit denna vecka! Solen har flödat och visst har det blåst men so what?
Det har blivit skjutet en älg, en kalv och det var Mats Nordlund som hade jaktlycka!
Har haft jägarna plus Marta och Birgitta på köttsoppelunch! Det uppskattades och vi lät oss väl smaka!
Önskar att vi får en lång höst i åt för då blir vintern lite kortare!
Önskar er en trevlig helg med många utevistelsetimmar! Man får passa på att ladda D vitaminbanken!

Lördag 27 aug 2016

HÖST
När man väl accepterat att sommaren är gången för detta år så öppnar sig en helt annan värld i naturen, nämnligen hösten! Hösten med alla sina färger och alla sina dofter! Tänker då speciellt på när man är ute i skogen och plockar bär! Då luktar det HÖST och det finns en skön känsla i det!
Nu skördas det som aldrig förr! Bär, frukter, grönsaker, kött, fisk och svamp!
Tänk vilket förråd man kan skaffa av dessa produkter om man bara vill och vågar!
Tänker då speciellt på alla björnar som stryker runtomkring! Måste erkänna att jag är rädd för björnar och det begränsar mig även att röra mig runt i skogarna!
Trots detta så har vi plockat alla bär vi behöver och nu ska vi plocka lite till barnen!
Det är ju så härligt att vara i skogen!
Igårkväll när vi hämtat posten i Koler och på återvägen ser en älg precis på det viltstråk som finns strax hitanför Bänkerträsk, ja då känner man sig nöjd med att leva så nära naturen! Som en extra bonus så står det en älgko med en stor och ståtlig älgtjur alldeles invid Nordlunds! Kul att dom vågar sig in i byn!
Livet traskar på och imorse blev jag varse om att snart är det jul! Bara 4 månader kvar! Jag älskar julen och allt som hör därtill! Men man märker ju att vartefter tiden går och man blir äldre så minskar man ner lite med julfirandet! Tänker då främst på pynt och även att julbordet blir mindre "juligt"! Måste börja fundera hur årets julkort ska se ut! Alltid kul, men det kan vara svårt att få rätta stämningen när man börja måla korten redan nu! Då måste man sätta på lite julmusik, tända ljus och bränna en pepparkaka i ugnen! Då kommer juldofterna och man kan gå all in!
Ha nu en skön och mysig helg och glöm inte bort att tända ljus! Då blir det extra mysigt!

Torsdag den 14 juli 2016

SOMMAR
Nu är verkligen sommaren här även i Norrbotten! Det tog lite tid men sen den väl är kommen så är allt dåligt väder glömt!
Idag är det kronprinsessans födelsedag så vi säger väl Grattis till dagen.
Skulle vilja säga att allt går sin gilla gång men riktigt så är det ju inte.
Thomas har ju haft besvär med sitt vänstra ben under en väldigt lån tid nu och passerat olika läkare som säger att det bara är att gilla läget! Men det skulle ju visa sig att det inte var så!
För ca 3 veckor sedan fick han väldigt ont i vaden och vä stortå! Hamnade till slut på Sunderby sjukhus och hade turen att träffa en läkare som verkligen tog honom på allvar! Så den 25 ska han läggas in för röntgen och ev kärlsprängning av det kärl som går gnm bäckenet och ner i benet! Det är absolut täppt så det enda blodflödet ner i benet är ett litet kärl som kommer från magen! Så vi hoppas att han ska orka  fram tills dess! Men det kanske skulle ha kunnat upptäckas mkt tidigare om bara de läkare han besökt innan hade skänkt en tanke att det kunde vara nåt med blodkärlen!
Men bättre sent än aldrig!
Här har de sommarboende dykt upp och det är lite liv i byn!
Släktträffen närmar sig och det ska bli så kul att träffa er alla! I skrivande stund så är det hela 140 personer som kommer! Med önskan om fortsatta soliga och härliga dagar!
Vi ses☀️☀️☀️☀️☀️☀️

Söndag 15 maj 2016

ISLOSSNING
Under några dagar har det varit ett härligt scenario på Brännträsksjön! Isen har helt släppt taget om sjön! Nu borde det sakta men säkert gå mot varmare väder!
Den ligger här framför oss, härligt azurblå och med glitter i vågorna!
Tänker på en gång när jag satt med Gustav Edin på deras veranda, drickandes kaffe och rökande en cigarett!
Han sa att han haft denna vy under snart 100 år och kan du tänka dig, jag har aldrig blivit less! För den, sjön, är aldrig densamma! Det är alltid nåt nytt! Så är det med den här sjön! Tycker det är svårt att hitta en som är vackrare men det är väl så att jag är ganska partisk här!
Här i byn går allt sin gilla gång! Inte många grannar så här års! Man vill väl göra sommar hemma först! Men dom kommer, sommar och höstmänniskorna och då blommar byn upp! Folk som promenerar, cyklar och bara är i den här ljuvliga tillvaron!
Hoppas ni har det bra och att allt är ungefär som ni vill ha det!
Fortsatt trevlig söndag🌹

Sondag den20 mars 2013

JORDSKALV????????

Snacka om avsluta dagen med buller och bång! Igårkväll, som ni säkert inte har undgått att höra, så överraskades vi av nåt så ovanligt som ett jordskalv som tydligen inträffade i havet mellan Piteå och Skellefteå!
Jag hade gått upp och lagt mig och där jag låg så började sängen och hela huset att skaka! Ett dovt mullrande hördes samtidigt och 2 böcker som låg på ett bord ramlade i golvet! Synnerligen obehagligt! Tänkte direkt på mitt glasade växthus så jag sprätte upp ur sängen för att kolla! Tur nog så klarade växthuset skakningen!
Här går livet sin gilla gång förutom att jag har problem med höfterna! Går hos sjukgymnast men när jag gör träningsprogrammet triggas tydligen nåt annat i kroppen!
Jag får ont i hela kroppen! Precis som jag tror att det känns att få fibromyalgi! Så nu har jag slutat med träningen! Ska prova igen inom nån dag för att se om samma sak händer! Det skulle vara hemskt att få begränsad rörlighet och samtidigt hemskt att kroppen värker! Men jag har ju inte precis varit snäll mot min kropp! Nästan aldrig har jag gett igen till min kropp! Den har alltid funkat mycket bra! Men nu måste jag börja tänka, om än sent, på allt jag gör!
Snön smälter nu i en rasande fart! Det är redan bart runt träden och snötäcket har sjunkit dramatiskt! Våren är här! Vi har + 5-10 grader varje dag men som tur är så är det fortfarande kallt på nätterna! Man vill ju inte att påsken ska smälta bort! Det är ju liksom sista vinteraktiviteterna som görs då! Sen får snön bara tina bort!
Här i byn har alla hus under helgen varit bebodda! Det är trevligt när det blir lite folk i byn! På tal om det så kommer det under maj månad att ske en träff med Fiskeföreningen och därmed slutgiltigt ta fram ett program för firandet av Brännträsk 150 år! Finns en flik som heter sLäktträff 2016, där ni kan gå in och titta lite närmare! Önskar er alla en härlig söndag🌹

Den 8 januari 2016

Det nya året har kommit med sträng kyla, dom senaste dygnen har termometern visat mellan 32 - 35 -grader och det är kallt för Brännträsk. 
Hösten och vintern fram till nyår har varit mild och snöfattig.
Vi har nyttjat dessa kalla dagar till planering av den släktträff som går av stapeln i slutet av juli månad. Det blir trevligt att återse hemvändande släktingar.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.08 | 11:32

Tack så mycket Thomas och Annchristine för allt arbete ni lagt ner på festen. En fantastisk dag. Vädrets makter var med oss och Brännträsk var i full prakt

...
08.08 | 21:02

Hej !
Besök i Brännträsk har alltid var en högtid att minnas.
Det blev även denna gång och nu vill jag tacka Er alla som
deltagit i planeringen.

...
02.08 | 17:00

Hej!
TACK för den, för oss alla, så betydelsefulla dagen. Tack för modet ni visat. Hoppas det går igen i barn och barn-barn.(även mina)

...
01.08 | 00:45

Hej!
Vi vill tacka er alla för ert nedlagda arbete inför arrangemanget av den trevliga släktträffen,kommer att minnas denna dag lång tid framöver.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS